Morszczyn - wartości odżywcze i właściwości. Morszczyn na odchudzanie
Morszczyn to glon, który jest dodawany do suplementów diety. Choć nie jest popularny jak inne algi czy wodorosty, to wyróżnia się właściwościami prozdrowotnymi, walorami smakowymi i wpływa na proces odchudzania. Co warto wiedzieć o morszczynie? Jakie są wartości odżywcze morszczynu i jak go stosować?
Morszczyn - co to jest?
Morszczyn jest glonem morskim należącym do brunatnic. Występuje w wodach przybrzeżnych Oceanu Arktycznego i Atlantyku.
Morszczyn pojawia się także w wodach morskich, w tym w Morzu Północnym i Bałtyckim. Warto jednak zauważyć, że w polskiej części Bałtyku morszczyn wyginął na naturalnych stanowiskach pod koniec XX wieku. Od 2004 roku znajduje się pod ścisłą ochroną.
Morszczyn pęcherzykowaty charakteryzuje się oliwkową barwą i taśmowatą pleszą z pęcherzami. Morszczyny osiągają ok. metra wysokości i w ich budowie wyróżnia się trzy podstawowe elementy: ryzoid, kauloid oraz fylloid.
Wartości odżywcze morszczynu
Morszczyn pęcherzykowaty to bogate źródło składników mineralnych. W morszczynie znajdują się bowiem jod, miedź, cynk, magnez, chlor, potas i selen.
Morszczyn jest również bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B i karoten. Morszczyn pęcherzykowaty zawiera także karotenoidy i chlorofil. Te naturalne barwniki roślinne wykazują bardzo silne właściwości antyoksydacyjne.
Morszczyn pęcherzykowaty - właściwości prozdrowotne
Bogactwo składników odżywczych morszczynu sprawia, że ten morski wodorost posiada liczne właściwości prozdrowotne. Polisacharydy zawarte w morszczynie regulują rytm wypróżnień poprzez pobudzanie perystaltyki jelit. Jod występujący w morszczynie ma niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczycy i zapobiega niedoczynności powodowanej brakiem tego pierwiastka.
Morszczyn wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego okazuje się pomocny w bólach artretycznych i reumatycznych. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze i zapobiega miażdżycy. Morszczyn wspomaga pracę układu odpornościowego, wygładza skórę, a także działa moczopędnie, likwidując obrzęki ciała.
Wpływ morszczynu na odchudzanie
Morszczyn znany jest jako morska roślina, która wspomaga proces odchudzania. Dzięki korzystnemu wpływowi na funkcjonowanie tarczycy, poprawia metabolizm i reguluje proces trawienia, przez co usprawnia spalanie tkanki tłuszczowej. Zwiększa także utlenianie tłuszczów i cukrów, dzięki czemu reguluje wypróżniane, co ma istotne znaczenie w pozbywaniu się nadmiernych kilogramów.
Dodatkowo w morszczynie znajduje się kwas alginowy, który pochłania wodę i wielokrotnie zwiększa swoją objętość. To z kolei wpływa na stymulowanie uczucia sytości i braku łaknienia w diecie niskokalorycznej.
Morszczyn - dawkowanie i przeciwwskazania
Najczęściej wymienianym przeciwwskazaniem do stosowania morszczynu jest nadczynność tarczycy i nadwrażliwość na jod. Ponadto kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować z lekarzem suplementację morszczynu.
Morszczyn można przyjmować w formie tabletek, proszku lub naparów. Napar przyrządza się z 2-3 łyżeczek suszonego zioła zalanych szklanką wrzącej się wody. Herbatka powinna zaparzać się przez ok. 10 minut. Napar najlepiej wypijać 3 razy dziennie.
W przypadku przedawkowania morszczynu mogą pojawić się objawy występujące przy nadczynności tarczycy, takie jak: bezsenność, nadciśnienie tętnicze, przyspieszone tętno czy dusznica.