Mus miodowy z galaretką i pistacjami

Rozpływające się desery nie muszą być domeną jedynie drogich restauracji. Pyszne musy z wyjątkowymi dodatkami można zrobić w domu. Miodowa propozycja z bloga "Mywaysweets" smakuje obłędnie, zachwycając połączeniem smaków i zróżnicowaną teksturą.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

Mus:

  • 320 ml mleka (3,2 proc.)
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g miodu wielokwiatowego
  • 250 g ubitej na sztywno śmietanki 30 proc.
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Galaretka pomarańczowa

  • 100 g brązowego cukru
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji

  • 100 g obranych i posiekanych pistacji
  • 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
  • sok z połowy cytryny wymieszany z łyżeczką miodu

Przygotowanie:
Zaczynamy od musu. Mleko w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ubijamy (najlepiej mikserem) z cukrem pudrem, aż będą bladożółte i puszyste. Dodajemy miód i powoli wlewamy ciepłe mleko, stale mieszając. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą (miska nie powinna dotykać wody), delikatnie gotujemy cały czas ubijając do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Żelatynę moczymy w małej ilości zimnej wody przez ok. 5 minut. Dodajemy do powstałej masy i mieszamy do rozpuszczenia. Masę przecieramy przez sito do czystej miski i wstawiamy do lodówki. Gdy się zetnie (ok. godziny) dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Cukier i sok pomarańczowy na galaretkę gotujemy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż ostygnie.
Dno pierścieni uszczelniamy folią spożywczą, aby folia nie odchodziła możemy założyć gumkę recepturkę. Napełniamy musem do 3/4 wysokości każdy pierścień. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny, aby mus się ściął. Wyjmujemy formy z lodówki i wlewamy na mus galaretkę (wcześniej można odmierzyć np. kieliszkiem 6 części). Wstawiamy z powrotem do lodówki na ok. godzinę. Delikatnie zdejmujemy folię z pierścieni, ostrożnie kroimy dookoła nożem (bez ząbków) i podnosimy pierścień, można delikatnie od góry przycisnąć równomiernie galaretkę, aby deser nam się nie rozpadł. Posypujemy pistacjami, podajemy z kawałkami świeżej pomarańczy, skropione syropem cytrynowo-miodowym.
Zobacz także: tort czekoladowo-bananowy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥