GotowaniePrzepisyNajzdrowiej na parze

Najzdrowiej na parze

Jak najszybciej przygotować zdrowe i smaczne danie? Najprościej - używając parowara.

Najzdrowiej na parze

16.06.2005 | aktual.: 29.06.2010 20:19

*Parowar składa się z kilku misek, które ustawia się na podstawie wypełnionej wodą. Dzięki energii elektrycznej woda doprowadzana jest do wrzenia. Para unosząc się przechodzi przez perforowane dna misek i ogrzewa znajdujące się w nich produkty. *
Górna miska przykryta jest pokrywą, która zatrzymuje parę. Ponieważ para ma wyższą temperaturę niż wrząca woda, żywność w parowarze gotuje się zdecydowanie szybciej niż tradycyjnie. Zachowuje przy tym więcej składników odżywczych.

*Same plusy *- Gotowane na parze potrawy zachowują do 50 proc. więcej witamin i minerałów niż gotowane tradycyjnie. A to dlatego, że nie są przygotowywane w wodzie, więc nie zostawiają w niej substancji odżywczych.
- Żywność ugotowana na parze ma naturalny smak, aromat i barwę.
- Gotując produkty, nie trzeba używać tłuszczu. Dzięki temu otrzymuje się lekkostrawne, dietetyczne dania.
- W urządzeniu tym można gotować niemal wszystko: warzywa, ryby, mięso, drób, jajka, ryż, owoce, desery.
- Parowar pozwala zaoszczędzić czas i energię, bo jednocześnie w dwóch-trzech miskach można gotować kilka produktów, a nawet przygotować pełny obiad. Potraw nie trzeba stale doglądać, z całą pewnością nie przypalą się i nie wykipią.

*Krok po kroku *- Produkty należy umieścić w miskach. Rybę, mięso czy warzywa kładzie się bezpośrednio w misce z perforowanym dnem. Ryż wsypuje się do miski z pełnym dnem, zalewa wodą i wstawia do miski parowej, jajka wkłada się w specjalne uchwyty.
- Najmniejszą miskę stawia się bezpośrednio na naczyniu z płynem, większe nad nią. Przygotowując pełne danie obiadowe, produkty wymagające dłuższego gotowania lub wytwarzające soki (np. rybę, drób) umieszcza się w dolnej misce. W wyższych gotuje się ryż, ziemniaki, warzywa.
- Do misek należy wkładać produkty o zbliżonej wielkości, wtedy ugotują się jednocześnie. Jeśli są różnej wielkości, największe trzeba ułożyć w dolnej misce.
- Mrożone warzywa gotuje się bez uprzedniego rozmrażania. Mięso, drób i ryby wymagają rozmrożenia.
- W parowarze można odgrzewać potrawy. Średnio potrzeba na to mniej więcej 10-15 minut.

*Jak długo gotować? *Poniżej podajemy przybliżony czas gotowania różnych produktów. Może się on zmieniać w zależności od wielkości, ilości i oczekiwanej miękkości produktu.

- cukinia w plastrach, 600 g, 7-10 min
- marchewka w plastrach, 500 g, 10 min
- jabłka w ćwiartkach, 4 sztuki, 10-15 min
- brokuły w różyczkach, 400 g, 20 min
- fasolka szparagowa mrożona, 500 g, 20-25 min
- kuskus (w 350 ml wody), 200 g, 10 min
- jajka na twardo, 6 sztuk, 15 min
- makaron (w 400 ml wody) 200 g, 20-25 min
- ziemniaki w plastrach, 600 g, 20-25 min
- ryż biały (w 300 ml wody), 150 g, 25-30 min
- cienkie filety rybne, świeże, 450 g, 5-10 min
- schab, 700 g, 10-15 min
- pierś z kurczaka w całości, 450 g, 15-20 min
- ryby w całości, 600 g, 20-25 min
- podudzia z kurczaka, 4 sztuki, 30-35 min

fot. B. Połatyńska

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)