Nie dodawaj do żurku. Tylko zepsujesz smak

Żurek to tradycyjna polska zupa, która często gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Jednak nawet doświadczeni kucharze mogą popełniać błędy, które wpływają na smak tej potrawy. Oto kilka wskazówek, jak ich unikać.

Jakich błędów uniknąć przy gotowaniu żurku? Jakich błędów uniknąć przy gotowaniu żurku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JANUSZ RYS
oprac.  ORY

Przygotowanie idealnego żurku wymaga uwagi i staranności. Dzięki kilku prostym wskazówkom możemy cieszyć się smakiem tradycyjnej polskiej zupy, która zachwyci naszych gości podczas świąt i nie tylko.

Zakwas to podstawa

Podstawą każdego żurku jest zakwas, który nadaje zupie charakterystyczny kwaśny smak. – Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! – powiedziała "Faktowi" Magda Gessler. Jak się okazuje, wybór odpowiedniego zakwasu to pierwszy krok do sukcesu.

Nieodpowiedni zakwas może całkowicie zepsuć smak zupy. Dlatego warto unikać gotowych produktów, które często zawierają konserwanty i sztuczne dodatki. Najlepiej przygotować zakwas samodzielnie, co pozwala na pełną kontrolę nad jego jakością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler o cateringu na Wielkanoc i rosnących cenach.

Wybór mięsa i dodatków

Kolejnym istotnym elementem żurku jest mięso. Magda Gessler zaleca użycie białej lub szarej kiełbasy, która powinna być dobrze zaparzona. Należy unikać kiełbas o różowym odcieniu, które zawierają dużo soli peklowanej.

Dodatki do żurku różnią się w zależności od regionu. Najczęściej dodaje się ugotowane na twardo jajka lub ziemniaki.

Unikaj śmietany

Choć wielu z nas dodaje do żurku śmietanę, Magda Gessler radzi, aby tego unikać, zwłaszcza podczas Wielkanocy. – Nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku – dodaje restauratorka.

Dzięki rezygnacji ze śmietany zupa będzie lżejsza i bardziej kwaśna, co jest zgodne z tradycyjnym przepisem na żurek.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Zatrzymała się w Kołobrzegu. Nie spodziewała się tego, co tam zobaczy
Zatrzymała się w Kołobrzegu. Nie spodziewała się tego, co tam zobaczy
Pokazała wakacyjne mani. "Crystals french" to hit na lato
Pokazała wakacyjne mani. "Crystals french" to hit na lato
"Nad Bałtyk nam się zechciało". Pokazali, co ich spotkało
"Nad Bałtyk nam się zechciało". Pokazali, co ich spotkało
"Siedem okienek, czynne jedno". Romanowska nie wytrzymała
"Siedem okienek, czynne jedno". Romanowska nie wytrzymała
"Tryb ratunkowy" dla katolików bez spowiedzi. Jest jeden warunek
"Tryb ratunkowy" dla katolików bez spowiedzi. Jest jeden warunek
Przez lata była alkoholiczką. Mówi o "ostatecznym sygnale"
Przez lata była alkoholiczką. Mówi o "ostatecznym sygnale"
Żyła z dziećmi w jaskini. Oto czym je karmiła
Żyła z dziećmi w jaskini. Oto czym je karmiła
Zobaczył ją na premierze. Specjalnie kupił bilet na ten sam pociąg
Zobaczył ją na premierze. Specjalnie kupił bilet na ten sam pociąg
Są widywane na drzewach. Uważaj, żeby przypadkiem nie dotknąć
Są widywane na drzewach. Uważaj, żeby przypadkiem nie dotknąć
W jakiej odległości od płotu można sadzić tuje? Prawo jest jasne
W jakiej odległości od płotu można sadzić tuje? Prawo jest jasne
Były "obciachem". Teraz powracają. Spójrzcie na spodnie Sokołowskiej
Były "obciachem". Teraz powracają. Spójrzcie na spodnie Sokołowskiej
"Płynna śmierć". Lekarz radzi odstawić raz na zawsze
"Płynna śmierć". Lekarz radzi odstawić raz na zawsze