Nie dodawaj do żurku. Tylko zepsujesz smak

Żurek to tradycyjna polska zupa, która często gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Jednak nawet doświadczeni kucharze mogą popełniać błędy, które wpływają na smak tej potrawy. Oto kilka wskazówek, jak ich unikać.

Jakich błędów uniknąć przy gotowaniu żurku? Jakich błędów uniknąć przy gotowaniu żurku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JANUSZ RYS
oprac.  ORY

Przygotowanie idealnego żurku wymaga uwagi i staranności. Dzięki kilku prostym wskazówkom możemy cieszyć się smakiem tradycyjnej polskiej zupy, która zachwyci naszych gości podczas świąt i nie tylko.

Zakwas to podstawa

Podstawą każdego żurku jest zakwas, który nadaje zupie charakterystyczny kwaśny smak. – Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! – powiedziała "Faktowi" Magda Gessler. Jak się okazuje, wybór odpowiedniego zakwasu to pierwszy krok do sukcesu.

Nieodpowiedni zakwas może całkowicie zepsuć smak zupy. Dlatego warto unikać gotowych produktów, które często zawierają konserwanty i sztuczne dodatki. Najlepiej przygotować zakwas samodzielnie, co pozwala na pełną kontrolę nad jego jakością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler o cateringu na Wielkanoc i rosnących cenach.

Wybór mięsa i dodatków

Kolejnym istotnym elementem żurku jest mięso. Magda Gessler zaleca użycie białej lub szarej kiełbasy, która powinna być dobrze zaparzona. Należy unikać kiełbas o różowym odcieniu, które zawierają dużo soli peklowanej.

Dodatki do żurku różnią się w zależności od regionu. Najczęściej dodaje się ugotowane na twardo jajka lub ziemniaki.

Unikaj śmietany

Choć wielu z nas dodaje do żurku śmietanę, Magda Gessler radzi, aby tego unikać, zwłaszcza podczas Wielkanocy. – Nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku – dodaje restauratorka.

Dzięki rezygnacji ze śmietany zupa będzie lżejsza i bardziej kwaśna, co jest zgodne z tradycyjnym przepisem na żurek.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
"Zachowaliśmy profesjonalne relacje". Nie każdy wie, kim dla siebie są
"Zachowaliśmy profesjonalne relacje". Nie każdy wie, kim dla siebie są
"Piłam, gdy nikt nie patrzył". Tak chciała być "wzorową" matką i żoną
"Piłam, gdy nikt nie patrzył". Tak chciała być "wzorową" matką i żoną
"Cztery stracone ciąże". Pokazała wzruszające wiadomości
"Cztery stracone ciąże". Pokazała wzruszające wiadomości
Tęskni za życiem singielki. "Inaczej układałam sobie dzień"
Tęskni za życiem singielki. "Inaczej układałam sobie dzień"
Walczą z krostami na pośladkach. Dermatolog mówi, skąd się biorą
Walczą z krostami na pośladkach. Dermatolog mówi, skąd się biorą
Włóż do lodówki. Świeży zapach gwarantowany
Włóż do lodówki. Świeży zapach gwarantowany
Odsuń od grzejnika. Rachunki spadną w oczach
Odsuń od grzejnika. Rachunki spadną w oczach
Poszła w pokazie Victoria's Secret. Jest jedyną taką modelką
Poszła w pokazie Victoria's Secret. Jest jedyną taką modelką
Znicze będą się paliły tydzień. Ten trik zna niewiele osób
Znicze będą się paliły tydzień. Ten trik zna niewiele osób
Warnke uwielbia ten fason. Ta koszula to kwintesencja elegancji
Warnke uwielbia ten fason. Ta koszula to kwintesencja elegancji
Jak towarzyszyć nastolatkom w dorastaniu? Ekspertka rozwiewa wątpliwości
Jak towarzyszyć nastolatkom w dorastaniu? Ekspertka rozwiewa wątpliwości
"Gwałt na człowieku". Mówi, co słyszała na planie
"Gwałt na człowieku". Mówi, co słyszała na planie