Nie używaj tłuczka. Już nigdy nie zrobisz kotletów inaczej

Nie używaj tłuczka. Już nigdy nie zrobisz kotletów inaczej

To najlepszy sposób na soczyste kotlety. Nie potrzeba tłuczka
To najlepszy sposób na soczyste kotlety. Nie potrzeba tłuczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anetlanda
10.01.2023 12:35, aktualizacja: 10.01.2023 17:27

Jeżeli jesteście fanami soczystych kotletów z piersi z kurczaka, musicie poznać ten genialny sposób ich przyrządzenia. Co ciekawe, nie wymaga on tłuczka, ponieważ kotlety w zupełnie inny sposób uzyskają swoją soczystość.

Kotlety z piersi z kurczaka są jednymi z najbardziej lubianych przez Polaków. Najczęściej stanowią podstawę tzw. drugiego dania, ponieważ uwielbiamy je w szczególności w towarzystwie puree z ziemniaków, mizerii czy buraczków. I choć każdy z nas ma zapewne swój własny, sprawdzony sposób na ich przyrządzenie, mało kto zna ten, w którym nie musimy korzystać z tłuczka. Kotlety będą pyszne i soczyste bez jego pomocy.

Sposób na soczyste kotlety

Wiele osób lubi, gdy kotlety z kurczaka są soczyste, ale nieco "płaskie". Takie uzyskujemy właśnie z pomocą tłuczka, którego tym razem nie będziecie potrzebować. Co więcej, dzięki trikowi, który już za chwilę poznacie, wasza kuchnia nie będzie ubrudzona resztkami mięsa, które pojawia się dosłownie wszędzie, kiedy korzystamy z tłuczka.

Wystarczy, że położycie pierś (pojedynczą lub podwójną) na desce do krojenia i pokroicie ją nożem do filetowania. Należy podzielić ją dokładnie wzdłuż na trzy części - choć jeżeli pierś jest chuda, wystarczy na dwie. Pokrojone mięso marynujecie tak, jak najbardziej lubicie. Obtaczacie je, panierujecie i odstawiacie do usmażenia. Kotlety będą obłędnie pyszne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwracaj uwagę na jakość mięsa

Jak wiadomo, odpowiednie przyrządzenie mięsa z piersi z kurczaka jest bardzo ważne. Ważniejsza od tego jest jednak jego jakość, dzięki której nie tylko uzyskacie lepszy smak mięsa, ale i się... nie zatrujecie. Pamiętajcie więc, że mięso z piersi kurczaka powinno być płaskie i jasnoróżowe. Nie może być zbyt śliskie i mięsiste, a już tym bardziej - pachnące kwaskowato. Takiego mięsa nawet nie płuczcie, tylko od razu je wrzućcie.

Jeżeli szukacie zamiennika mięsa z piersi z kurczaka, postawcie na jeszcze lepsze mięso z udek, bez kości. Jego struktura jest delikatniejsza, przez co będzie jeszcze bardziej miękkie niż mięso z piersi. Po usmażeniu dosłownie rozpłynie się w ustach.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także