Nie używaj tłuczka. Już nigdy nie zrobisz kotletów inaczej

Jeżeli jesteście fanami soczystych kotletów z piersi z kurczaka, musicie poznać ten genialny sposób ich przyrządzenia. Co ciekawe, nie wymaga on tłuczka, ponieważ kotlety w zupełnie inny sposób uzyskają swoją soczystość.

To najlepszy sposób na soczyste kotlety. Nie potrzebujesz tłuczkaTo najlepszy sposób na soczyste kotlety. Nie potrzeba tłuczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anetlanda

Kotlety z piersi z kurczaka są jednymi z najbardziej lubianych przez Polaków. Najczęściej stanowią podstawę tzw. drugiego dania, ponieważ uwielbiamy je w szczególności w towarzystwie puree z ziemniaków, mizerii czy buraczków. I choć każdy z nas ma zapewne swój własny, sprawdzony sposób na ich przyrządzenie, mało kto zna ten, w którym nie musimy korzystać z tłuczka. Kotlety będą pyszne i soczyste bez jego pomocy.

Sposób na soczyste kotlety

Wiele osób lubi, gdy kotlety z kurczaka są soczyste, ale nieco "płaskie". Takie uzyskujemy właśnie z pomocą tłuczka, którego tym razem nie będziecie potrzebować. Co więcej, dzięki trikowi, który już za chwilę poznacie, wasza kuchnia nie będzie ubrudzona resztkami mięsa, które pojawia się dosłownie wszędzie, kiedy korzystamy z tłuczka.

Wystarczy, że położycie pierś (pojedynczą lub podwójną) na desce do krojenia i pokroicie ją nożem do filetowania. Należy podzielić ją dokładnie wzdłuż na trzy części - choć jeżeli pierś jest chuda, wystarczy na dwie. Pokrojone mięso marynujecie tak, jak najbardziej lubicie. Obtaczacie je, panierujecie i odstawiacie do usmażenia. Kotlety będą obłędnie pyszne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na kotlety z gotowanego kurczaka

Zwracaj uwagę na jakość mięsa

Jak wiadomo, odpowiednie przyrządzenie mięsa z piersi z kurczaka jest bardzo ważne. Ważniejsza od tego jest jednak jego jakość, dzięki której nie tylko uzyskacie lepszy smak mięsa, ale i się... nie zatrujecie. Pamiętajcie więc, że mięso z piersi kurczaka powinno być płaskie i jasnoróżowe. Nie może być zbyt śliskie i mięsiste, a już tym bardziej - pachnące kwaskowato. Takiego mięsa nawet nie płuczcie, tylko od razu je wrzućcie.

Jeżeli szukacie zamiennika mięsa z piersi z kurczaka, postawcie na jeszcze lepsze mięso z udek, bez kości. Jego struktura jest delikatniejsza, przez co będzie jeszcze bardziej miękkie niż mięso z piersi. Po usmażeniu dosłownie rozpłynie się w ustach.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Z czego nie trzeba się spowiadać? Ksiądz zabrał głos
Z czego nie trzeba się spowiadać? Ksiądz zabrał głos
Można jeść surowe pieczarki? Boś wyjaśnia raz na zawsze
Można jeść surowe pieczarki? Boś wyjaśnia raz na zawsze
Ich ksiądz na ślubie zachowywał się okropnie. Gościni nie wytrzymała
Ich ksiądz na ślubie zachowywał się okropnie. Gościni nie wytrzymała
Łukasz Krasoń o seksualności osób niepełnosprawnych. "Jest tematem tabu"
Łukasz Krasoń o seksualności osób niepełnosprawnych. "Jest tematem tabu"
Wciskają się do domu jesienią. Działaj, nim będzie za późno
Wciskają się do domu jesienią. Działaj, nim będzie za późno
Pierwszy raz o rozwodzie. Tak mówi o rozstaniu z mężem
Pierwszy raz o rozwodzie. Tak mówi o rozstaniu z mężem
Miała raka. "Mam nadzieję, że dożyję bawienia wnuków"
Miała raka. "Mam nadzieję, że dożyję bawienia wnuków"
Tak objawia się rak gardła. Chce ostrzec Polaków
Tak objawia się rak gardła. Chce ostrzec Polaków
Zniknęła z telewizji. Oto czym się teraz zajmuje
Zniknęła z telewizji. Oto czym się teraz zajmuje
Kożuchowska wygląda zjawiskowo. Tylko spójrzcie, jaki płaszcz wybrała na jesień
Kożuchowska wygląda zjawiskowo. Tylko spójrzcie, jaki płaszcz wybrała na jesień
Pokazał, co dostał do jedzenia w szpitalu. Dziennikarz zdegustowany
Pokazał, co dostał do jedzenia w szpitalu. Dziennikarz zdegustowany
Codziennie jadł tylko pierś z kurczaka. "Dieta mogła mnie zabić"
Codziennie jadł tylko pierś z kurczaka. "Dieta mogła mnie zabić"