Zrób to po usmażeniu. Schabowe będą smakować wybornie
03.12.2022 13:30, aktual.: 17.12.2022 16:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeżeli należymy do osób, które nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez schabowego, czas poznać przepis idealny. Tak przyrządzone kotlety będą smakować każdemu wielbicielowi mięsnych potraw. Wystarczy, że po usmażeniu zastosujemy jeden prosty trik.
Z pieczonymi ziemniakami, purée lub frytkami. Do tego ulubiona surówka i on. Kotlet schabowy z pewnością zjedliśmy choć raz w życiu. Wiele osób twierdzi, że obiad ze schabowym to potrawa, która od razu kojarzy się z ich dzieciństwem. Jak przypomnieć sobie te smaki i samemu przygotować pyszne kotlety? Ten przepis znały już nasze babcie!
To symbol polskiego obiadu. Idealny przepis jednak istnieje?
Schabowe, obok mielonych, to chyba najczęściej przygotowywane kotlety w polskich domach. Sznycel wiedeński to najbardziej znany przedstawiciel kotletów na całym świecie - jeżeli mamy na niego chrapkę, warto poznać się z poniższym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wracając jednak do bohatera tego artykułu, zgłębiamy się w tajniki babcinej kuchni. Poniższy przepis pozwoli nam odtworzyć smaki z dzieciństwa! Wystarczy, że przy następnych zakupach wyposażymy się w kilka przypraw, mięso, bułkę tartą, mleko, mąkę, smalec oraz jajka. A następnie przystąpimy do działania.
Zobacz także
Schabowe jak u babci. Oto przepis idealny
Składniki:
- 400 ml mleka;
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku;
- dwa ząbki czosnku;
- jedna duża cebula;
- bułka tarta;
- dwa ziarenka ziela angielskiego;
- pół szklanki mąki;
- jajka;
- pół kilograma schabu;
- dwa liście laurowe;
- jajka;
- smalec do smażenia.
Przygotowanie
- Zacznij od porządnego umycia schaby. Następnie pokrój mięso na cztery równe kawałki. Rozbij kotlety tłuczkiem wedle uznania. Najlepiej, jeżeli każdy kotlet będzie miał 3-4 centymetry grubości.
- Przygotuj miskę i wlej do niej mleko. Do środka dodaj też pokrojoną w plastry cebulę, wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W mieszaninie umieść mięso, przykryj miskę szmatką i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Teraz czas na panierkę: wsyp mąkę do jednej miski, w drugiej umieść roztrzepane jajko, w trzeciej zaś mąkę tartą.
- Po kilku godzinach wyjmij kotlety z lodówki, odciśnij je z mleka i obtaczaj: najpierw w mące, potem jajku i na koniec w bułce tartej.
- Rozgrzej w międzyczasie smalec na patelni. Kotlety smaż około czterech minut z każdej strony na złoty kolor.
- Odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl