Nigdy nie dodawaj do mielonych. To częsty błąd

Kotlety mielone to jedna z tradycyjnych potraw obiadowych w kuchni polskiej. Nic dziwnego - są smaczne oraz niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Zdarza się jednak, że popełniamy przy tym pewne błędy, przez które kotlety wychodzą niesmaczne.

Nigdy nie dodawaj do mielonych. To częsty błądKotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadów w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
71

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań obiadowych Polaków. Najchętniej podajemy je z ziemniakami oraz buraczkami, mizerią lub gotowaną marchewką z groszkiem. Idealne mielone są w środku soczyste i mają chrupiącą, zrumienioną skórkę. Żeby się udały, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Kotlety mielone wychodzą niedobre? Być może popełniasz ten błąd

Kotlety mielone wyjdą niesmaczne i nieestetyczne, jeśli popełnimy podczas ich przygotowywania pewne błędy. Niektórzy dodają do środka bułkę tartą, inni z kolei - bułkę w całości, wcześniej namoczoną. Obydwie wersje są prawidłowe, jednak wiele osób, które wybiera zwykłą bułkę, moczy ją w wodzie. To poważny błąd, który sprawia, że niszczy się struktura mięsa i ryzykujemy ich rozpadnięciem się na patelni. Ponadto mięso nabiera nieprzyjemnego zapachu. Znacznie lepiej moczyć bułkę do kotletów w mleku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na idealne kotlety mielone

Błąd podczas smażenia mielonych to także dodawanie jednocześnie namoczonej zwykłej bułki oraz bułki tartej. To sprawia, że kotlety wychodzą zbyt twarde.

Jak zrobić kotlety mielone? Pamiętaj o tych zasadach

Kotlety mielone to nie tylko mięso i bułka, ale także jajko, przyprawy oraz cebula. Często dodajemy drobno pokrojoną, surową cebulę. Tymczasem warto podsmażyć ją na patelni i dopiero wtedy dodać do masy mięsnej - wtedy mielone będą smakowały jak u babci.

Olej do smażenia kotletów powinien być mocno rozgrzany i musi być go sporo. To nie sprawi, że mielone będą tłustsze - wręcz przeciwnie, nabiorą chrupkości i przysmażą się równomiernie. Musimy tylko pamiętać, żeby nie smażyć zbyt wielu kotletów na patelni w tym samym czasie. To błąd, który sprawi, że temperatura oleju spadnie, a mięso "wypije" tłuszcz. Wycieknie też z niego woda i w konsekwencji przestanie być soczyste i nie będzie smaczne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Bije na głowę tuje. Jest o wiele mniej wymagająca
Bije na głowę tuje. Jest o wiele mniej wymagająca
Rozłóż w łazience. Wytępisz rybiki co do jednego
Rozłóż w łazience. Wytępisz rybiki co do jednego
Posyp storczyka raz w miesiącu. Będzie uginał się od kwiatów
Posyp storczyka raz w miesiącu. Będzie uginał się od kwiatów
Jej sukienka to hit na lato. Nie będzie modniejszego wzoru w tym roku
Jej sukienka to hit na lato. Nie będzie modniejszego wzoru w tym roku
Spryskaj w piwnicy i w garażu. Najgorszy fetor dla kuny
Spryskaj w piwnicy i w garażu. Najgorszy fetor dla kuny
To nie szczur. Jeśli zobaczysz w ogrodzie, zareaguj od razu
To nie szczur. Jeśli zobaczysz w ogrodzie, zareaguj od razu
Chowają przed córkami. Ginekolożka apeluje do matek
Chowają przed córkami. Ginekolożka apeluje do matek
Mieszkają w Zakopanem. Pokazali widok z okna
Mieszkają w Zakopanem. Pokazali widok z okna
Najgorszy tłuszcz do smażenia. Dietetyk ostrzega Polaków
Najgorszy tłuszcz do smażenia. Dietetyk ostrzega Polaków
Zapozowali na plaży. Odsłonili blizny po operacjach serca
Zapozowali na plaży. Odsłonili blizny po operacjach serca
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Bardzo częsty błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Bardzo częsty błąd
Nie wrzucaj do rosołu. Mogą zawierać pasożyty
Nie wrzucaj do rosołu. Mogą zawierać pasożyty