Nigdy nie dodawaj do mielonych. To częsty błąd

Nigdy nie dodawaj do mielonych. To częsty błąd

Kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadów w Polsce
Kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadów w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.11.2022 17:07, aktualizacja: 17.12.2022 16:19

Kotlety mielone to jedna z tradycyjnych potraw obiadowych w kuchni polskiej. Nic dziwnego - są smaczne oraz niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Zdarza się jednak, że popełniamy przy tym pewne błędy, przez które kotlety wychodzą niesmaczne.

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań obiadowych Polaków. Najchętniej podajemy je z ziemniakami oraz buraczkami, mizerią lub gotowaną marchewką z groszkiem. Idealne mielone są w środku soczyste i mają chrupiącą, zrumienioną skórkę. Żeby się udały, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Kotlety mielone wychodzą niedobre? Być może popełniasz ten błąd

Kotlety mielone wyjdą niesmaczne i nieestetyczne, jeśli popełnimy podczas ich przygotowywania pewne błędy. Niektórzy dodają do środka bułkę tartą, inni z kolei - bułkę w całości, wcześniej namoczoną. Obydwie wersje są prawidłowe, jednak wiele osób, które wybiera zwykłą bułkę, moczy ją w wodzie. To poważny błąd, który sprawia, że niszczy się struktura mięsa i ryzykujemy ich rozpadnięciem się na patelni. Ponadto mięso nabiera nieprzyjemnego zapachu. Znacznie lepiej moczyć bułkę do kotletów w mleku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błąd podczas smażenia mielonych to także dodawanie jednocześnie namoczonej zwykłej bułki oraz bułki tartej. To sprawia, że kotlety wychodzą zbyt twarde.

Jak zrobić kotlety mielone? Pamiętaj o tych zasadach

Kotlety mielone to nie tylko mięso i bułka, ale także jajko, przyprawy oraz cebula. Często dodajemy drobno pokrojoną, surową cebulę. Tymczasem warto podsmażyć ją na patelni i dopiero wtedy dodać do masy mięsnej - wtedy mielone będą smakowały jak u babci.

Olej do smażenia kotletów powinien być mocno rozgrzany i musi być go sporo. To nie sprawi, że mielone będą tłustsze - wręcz przeciwnie, nabiorą chrupkości i przysmażą się równomiernie. Musimy tylko pamiętać, żeby nie smażyć zbyt wielu kotletów na patelni w tym samym czasie. To błąd, który sprawi, że temperatura oleju spadnie, a mięso "wypije" tłuszcz. Wycieknie też z niego woda i w konsekwencji przestanie być soczyste i nie będzie smaczne.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (71)
Zobacz także