Rosną w całej Polsce. We Francji są cenione bardziej niż kurki
W polskich lasach i na łąkach rośnie około 170 gatunków grzybów jadalnych. Największą popularnością cieszą się borowiki, kurki, podgrzybki czy maślaki. Tymczasem wśród mniej oczywistych, ale równie smacznych grzybów znajdują się twardzioszki – przydrożny i czosnaczek – które warto włączyć do koszyka.
Sezon na twardzioszki trwa od późnej wiosny aż do listopada. Można je spotkać głównie na terenach trawiastych – przy drogach, na obrzeżach lasów, pastwiskach oraz łąkach.
Przyciągają wzrok jasnobrązowymi, karmelowymi kapeluszami i nietypowym ułożeniem – nie rosną pojedynczo, lecz często układają się w tzw. czarcie kręgi, czyli okręgi o średnicy dochodzącej nawet do 20 metrów. To efekt naturalnego sposobu, w jaki grzybnia rozrasta się w glebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Uważaj na swoje zbiory
Trzeba jednak zachować ostrożność – choć twardzioszki są jadalne, łatwo pomylić je z podobnie wyglądającymi, lecz trującymi grzybami, takimi jak lejówki czy grzybówki. Dlatego osoby mniej doświadczone w rozpoznawaniu grzybów powinny konsultować swoje znaleziska z atlasem lub – najlepiej – z doświadczonym grzybiarzem. Jak podaje portal wylecz.to, twardzioszki posiadają bardziej elastyczny trzon i węższe blaszki pod kapeluszem.
Jak wykorzystać twardzioszki w kuchni?
Choć w Polsce twardzioszki nie należą do grzybów pierwszego wyboru, to w krajach takich jak Francja mają znacznie większe uznanie – niektórzy smakosze cenią je nawet wyżej niż kurki. W kuchni wykorzystuje się głównie kapelusze, które są delikatne i aromatyczne.
Dzięki niskiemu poziomowi wilgoci, twardzioszki świetnie nadają się do suszenia – proces ten pozwala zachować ich smak i aromat na dłużej. W kuchni francuskiej często służą jako składnik farszów lub przyprawa do mięsnych dań. W Polsce najczęściej trafiają do sosów, które doskonale komponują się z makaronami, ziemniakami czy tradycyjnymi kluskami śląskimi. To grzyby, które z powodzeniem mogą wzbogacić jesienne menu
Znasz kobiety, które robią coś bezinteresownie dla innych? Zgłoś ją w plebiscycie #Wszechmocne
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.