"Policzek dla kelnera". To największy błąd przy dawaniu napiwku
W Polsce napiwki w restauracjach nie są wymagane, jednak część klientów decyduje się je zostawić je jako wyraz wdzięczności za obsługę. Nie każdy wie, jaka powinna być ich wysokość i w jakiej formie powinny być przekazywane. Te kilka zasad warto znać przed zostawieniem napiwku.
W restauracjach i kawiarniach w Polsce klienci często zostawiają napiwki razem z rachunkiem. Jest to związane nie tylko z savoir-vivre'em, ale także powszechnym sposobem na wyrażenie uznania dla jakości obsługi przez personel. Nie wszyscy wiedzą jednak, jaką kwotę napiwku powinni zostawić i w jaki sposób najlepiej go przekazać.
Ile wynosi standardowy napiwek?
Zwyczajowo kwota napiwku to ok. 10-15 proc. wartości rachunku. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy serwis jest na tyle wyjątkowy, że klienci decydują się pozostawić większe sumy. W Polsce napiwek nie jest zwykle wliczony w rachunek. W 99 proc. przypadków, jest on decyzją klienta. Doliczenie napiwku praktykuje się głównie przy obsłudze grup.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kelnerzy szczerze o klientach. "Najbardziej denerwujący typ osoby"
Inaczej jest w innych krajach Unii Europejskiej, takich jak Włochy, Francja czy Portugalia, gdzie zasady dotyczące napiwków mogą się różnić. W Stanach Zjednoczonych zazwyczaj zostawia się ok. 20 proc. wartości rachunku.
Jak nie dawać napiwków?
Jakich napiwków nie powinniśmy zostawiać? Przede wszystkim drobnych monet, co może być odbierane jako brak szacunku dla obsługi.
"Jednej rzeczy nie róbcie nigdy – nie zostawiajcie wysupłanych z kieszeni żółtych klepaków o łącznej wartości 48 gr. Dla kelnera to jak dostać w twarz. Albo nie zostawiajcie nic, albo 10 proc." - czytamy na blogu krytykakulinarna.com.
Zupełnie inaczej jest w przypadku pozostawienia napiwku w formie reszty po zapłaceniu rachunku - płacąc np. 90 zł zamiast dokładnie 83. Reszta może pozostać jako napiwek.
Napiwki najlepiej jest dawać w gotówce osobie, która nas obsługuje - wtedy mamy pewność, że pieniądze do niej trafią. Jeśli opłacamy usługę za pomocą karty i chcemy zasugerować doliczenie napiwku, musimy zdawać sobie sprawę, że ostatecznie to restauracja zajmuje się rozdzieleniem tej kwoty pomiędzy pracowników oraz uregulowaniem podatków. Może więc to oznaczać mniejszą kwotę napiwku dla kelnera.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.