GotowaniePrzepisyPachnąca chałka drożdżowa krok po kroku

Pachnąca chałka drożdżowa krok po kroku

Pachnąca chałka drożdżowa krok po kroku
Źródło zdjęć: © mat. prasowy
17.03.2015 14:49, aktualizacja: 17.03.2015 16:33

Do Wielkanocy zostało jeszcze parę tygodni - w sam raz, aby spróbować upiec pachnącą drożdżami chałkę, która będzie pyszną ozdobą stołu. Dzięki ilustracjom, zrobisz ciasto bez problemu.

Do Wielkanocy zostało jeszcze parę tygodni - w sam raz, aby spróbować upiec pachnącą drożdżami chałkę, która będzie efektowną (i pyszną!) ozdobą stołu. Dzięki ilustracjom, zrobisz ciasto bez problemu.

Składniki: Ciasto:
100 g masła (roztopionego)
500 g mąki
1 opak. drożdży instant, np. Dr. Oetkera
150 g cukru
1 opak. cukru wanilinowego 8 g, np. Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajka
250 ml wody (ciepłej)

Do smarowania:

1 szt. jajka
6 łyżek wody

Kruszonka:

80 g mąki
60 g cukru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g
50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj.
  1. Do suchych składników dodaj jajko, ciepłą wodę oraz roztopione masło i zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
  1. Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na 4 części. Z jednej części utocz 3 wałeczki, a następnie spleć w warkocz, podwijając końce pod spód.
  1. Z pozostałych części ciasta również stwórz warkocze. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta aby nie obsychały. Warkocze ułóż na 2 blaszkach z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Możesz je posypać makiem lub kruszonką zagniecioną z mąki, cukru, masła i cukru wanilinowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

* Temp. pieczenia: 180°C*
Czas pieczenia: ok. 25 min.

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także