Pasta z bakłażana nie tylko do kanapek

Bakłażan jest uniwersalnym składnikiem. A ponadto to wyjątkowo zdrowy produkt.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

Bakłażan jest uniwersalnym składnikiem. A ponadto to wyjątkowo zdrowy, niskokaloryczny produkt (ma 20 kcal w 100 g). W jego składzie znajdziemy sporą dawkę cennego błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne, dlatego polecany jest przy kuracjach oczyszczających oraz osobom, które przyjmują antybiotyki. Zapobiega również chorobom układu krążenia i obniża poziom "złego" cholesterolu.

Co ciekawe, sam nie posiada zdecydowanego smaku, więc trzeba mu znaleźć bardziej wyraziste towarzystwo, np. papryki, czosnku czy ziół. Kupując go, unikajmy większych okazów, bo te zazwyczaj są bardziej gorzkawe. Zwróćmy uwagę na twardość i jędrność oraz brak przebarwień i wgnieceń. Warzywo należy zawsze umyć pod wodą, ale nie obierać ze skóry, tylko pozbyć się gniazda nasiennego. Przed obróbką termiczną można oprószyć go solą i odstawić na dłuższą chwilę, żeby puścił soki, tracąc jak najwięcej gorzkawego smaku. Aby pozbyć się soli wskazane jest wypłukanie go wodą.

Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika", poleca zgrillowanie go, a następnie na bazie miąższu przygotowanie aromatycznej i bardzo prostej pasty. Blogerka podpowiada również, jak zrobić wersję dla osób cierpiących na alergie pokarmowe.

Składniki: 2 nieduże bakłażany, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oliwy, sok z limonki (alergicy - sok z białej porzeczki), sól i pieprz do smaku, świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania.

Bakłażany pokroić wzdłuż w grube plastry i albo usmażyć do miękkości na wolnym ogniu na oliwie, albo posmarować oliwą i zgrillować. Zdjąć z nich skórę (niekoniecznie, ale bez skóry będzie lżej strawny), pognieść widelcem i doprawić do smaku. Pastę podawać obficie posypaną posiekanymi ziołami, jako dodatek do grillowanych mięs lub pastę do pieczywa.

Zobacz również: Makaron z tapenadą i pieczarkami* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯