Pełnoziarnisty znaczy zdrowy

Produkty pełnoziarniste powinny znaleźć miejsce w naszym codziennym jadłospisie około 3 razy dziennie. Nie chodzi tylko o chleb z pełnego ziarna, ale i razowe makarony, kasze, brązowy ryż , płatki zbożowe, a nawet pełnoziarnistą mąkę jaką wykorzystać można do robienia np. naleśników czy domowych wypieków.

Produkty pełnoziarniste powinny znaleźć miejsce w naszym codziennym jadłospisie około 3 razy dziennie. Nie chodzi tylko o chleb z pełnego ziarna, ale i razowe makarony, kasze, brązowy ryż , płatki zbożowe, a nawet pełnoziarnistą mąkę jaką wykorzystać można do robienia np. naleśników czy domowych wypieków.

A jednak, chociaż korzyści płynące ze spożywania takiego pożywienia są coraz powszechniej znane, często wybieramy zwykły makaron zalany tłustym sosem, „białe” bułki z pszennej mąki oraz zwykły ryż. I nie chodzi tu tylko o cenę, bo chociaż makaron razowy czy dziki ryż są droższe od swych mniej zdrowych i bardziej „przemielonych” odpowiedników, to jednak różnice te nie są aż tak wielkie, żeby powstrzymać skutecznie przed zdrowym jedzeniem.
A co dają nam produkty pełnoziarniste? Oto niektóre z ich zalet.

Błonnik pokarmowy

Włókno pokarmowe, które nie ulega rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych w naszym przewodzie pokarmowym. Wpływa na wiele funkcji fizjologicznych organizmu. Zawierają go nie tylko produkty pełnoziarniste, ale również warzywa i owoce.

Są dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny (wchłania tłuszcz i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu) i nierozpuszczalny, który pobudza ruch robaczkowy jelit, czyli inaczej perystaltykę jelit (skurcze mięśniówki przewodu pokarmowego przesuwające treść pokarmową).

Pamiętajmy, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożycie co najmniej 35 g błonnika! Tymczasem przeciętne dzienne spożycie tych włókien w Polsce wynosi 10-15 g.

Trawienie

Jak już wspomnieliśmy wyżej, obecny w pełnych ziarnach błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, a więc pomaga uporać się z problemem zaparć. Jednak jeśli spożyjemy go w nadmiarze, powodować może biegunkę lub wzdęcia, bóle brzucha. Może również wywołać zaparcia, jeśli spożywając pełnoziarniste pokarmy nie będzie jednocześnie pić dużo wody. W naszym układzie pokarmowym błonnik działa oczyszczająco; pomaga organizmowi pozbyć się toksyn, kwasów żółciowych, metali ciężkich.

Odchudzanie

Błonnik jest cennym składnikiem pokarmu dla osób próbujących pozbyć się nadwagi – pęcznieje w żołądku, wypełnia go i stwarza uczucie sytości. Poza tym przez te włókna wydłuża się czas żucia pokarmu. Z błonnikiem głód ci nie grozi!

W jednym badaniu u kobiet, które spożywały więcej kiełków pszenicznych, brązowego ryżu, ciemnego chleba i tym podobnych produktów o 47 procent spadało ryzyko ponownego przybrania na wadze.

Poza tym wysokie spożycie pełnoziarnistych, bogatych w błonnik produktów pozwoli zredukować obwód w talii (patrz – Trawienie).

Choroby

Dieta wysokoresztkowa z dużym wykorzystaniem produktów pełnoziarnistych wspomóc może osoby cierpiące na przykład na chorobę uchyłkową jelit, która powodować może wzdęcia, zaparcia lub biegunki,nudności i wymioty.

Obecny w pełnych ziarnach błonnik obniża poziom „złego cholesterolu” oraz trójglycerydów we krwi, który powodować mogą miażdżycę. Według badań jego obecność w diecie zmniejsza również występowanie choroby wieńcowej. Inne badanie wykazało, że u kobiet, które spożywały dziennie 2-3 posiłki pełnoziarniste, ryzyko wystąpienia zawału serca lub chorób serca zmniejszało się o 30 procent. Najlepsze dla serce są takie pełnoziarniste produkty jak brązowy ryż, kukurydza, quinoa, kasza gryczana, kasza jaglana, owies.

Cukrzyca

Błonnik reguluje poziom glukozy we krwi, zmniejsza wydzielanie insuliny. Posiłki z żywnością pełnoziarnistą są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę.

Zdrowe jelita
Błonnik ma wpływ na rozwój właściwej flory bakteryjnej jelita, która będzie wspierać twój układ pokarmowy i pomoże w lepszym przyswajaniu witamin i minerałów z pożywienia.

Niższe ciśnienie tętnicze
A jeśli niższe ciśnienie, to mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca. Przeprowadzono badanie, które wykazało, że u mężczyzn, którzy spożywali pełnoziarniste płatki śniadaniowe siedem razy tygodniowo ryzyko wystąpienia nadciśnienia było o 19 procent niższe niż u osób, które jedli takie śniadanie 2 razy w tygodniu lub rzadziej.

Obraz
© (fot. infografika.wp.pl)

(ma/gabi), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Imię to nosi ponad 400 tys. kobiet. Nie każdy wie, co naprawdę oznacza
Imię to nosi ponad 400 tys. kobiet. Nie każdy wie, co naprawdę oznacza
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
To dlatego po 50-tce pojawia się wąsik. Lekarka stawia sprawę jasno
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Chodzi z partnerem na randki? Kozidrak stawia sprawę jasno
Chodzi z partnerem na randki? Kozidrak stawia sprawę jasno
Kożuchowska cała w brązie. Wyglądała jak milion dolarów
Kożuchowska cała w brązie. Wyglądała jak milion dolarów
Ma polskie korzenie. Odwiedził nasz kraj. "Nie zapomnę ani chwili"
Ma polskie korzenie. Odwiedził nasz kraj. "Nie zapomnę ani chwili"
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie