Pierś z kurczaka z pieczarkami. Przepis na smaczny i dietetyczny obiad
Pierś z kurczaka z pieczarkami to świetna propozycja na smaczny obiad. Odpowiednio przygotowane piersi i pieczarki pozwolą rozkoszować się tą potrawą także podczas kuracji odchudzającej. Dlaczego warto jeść pierś z kurczaka z pieczarkami na diecie? Jak przyrządzić pierś z kurczaka z pieczarkami w wersji fit?
20.11.2018 12:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pierś z kurczaka na diecie
Mięso z kurczaka jest częstym wyborem osób, które przebywają na diecie odchudzającej. Dlaczego? Otóż mięso z kurczaka jest źródłem białka lepiej przyswajalnego niż białko pochodzące z wieprzowiny czy wołowiny. Białko z mięsa kurczaka jest lekkostrawne i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Najwięcej tłuszczu w mięsie z kurczaka znajduje się tuż pod skórą, dlatego osobom na diecie zaleca się usuwanie skóry przed przystąpieniem do gotowania.
Pierś z kurczaka dostarcza naszemu organizmowi witamin z grupy B, a zwłaszcza witamin B3 i B6. Mięso to jest również bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, selen czy fosfor. 100 g piersi z kurczaka bez skóry to zaledwie 99 kcal. W takiej porcji piersi z kurczaka 21 proc. stanowią białka.
Pieczarki - co warto wiedzieć?
Wśród powszechnych opinii o pieczarkach prym wiedzie ta, w której mówi się, że pieczarki nie zawierają za wiele wartości odżywczych. Prawda jest jednak inna i pieczarki są bogatym źródłem nie tylko składników odżywczych, ale także witamin i minerałów. Pierwszą cechą pieczarek, stanowiącą zaletę dla osób odchudzających się, jest niska kaloryczność tych grzybów.
Pieczarki w 90-95 proc. składają się z wody. 100 g pieczarek to ok. 22 kcal, 3 g białka, 3 g węglowodanów i 0,3 g tłuszczu. Pieczarki zawierają imponującą ilość witamin z grupy B, w tym witaminy B2, B3, B5, B9 i B12. Zakłada się, że pieczarki są bogatszym źródłem tych witamin niż warzywa i owoce.
Ponadto pieczarki zawierają błonnik w postaci beta-glukanów, które obniżają poziom złego cholesterolu. W pieczarkach znajdują się także niewielkie ilości witamin C i D.
Pierś z kurczaka z pieczarkami - przepis
Pierś z kurczaka z pieczarkami jest potrawą, która łączy w sobie dwa składniki idealne podczas diety odchudzającej. Ponadto pierś z kurczaka i pieczarki zawierają mnóstwo składników odżywczych i minerałów, które doskonale uzupełnią niedobory makro- i mikroelementów w diecie. Poniżej przedstawiamy łatwy i szybki sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka z pieczarkami.
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi z kurczaka;
- 2 łyżki mąki (może być pszenna);
- 6 pieczarek;
- pół szklanki bulionu;
- łyżka oliwy z oliwek;
- pół szklanki słodkiego wina;
- sól, pieprz (opcjonalnie inne przyprawy do smaku).
Przygotowanie:
Na początek obmyj i oczyść z błon i chrząstek mięso z kurczaka, następnie delikatnie rozbij piersi tłuczkiem i przekrój na połowy, lekko doprawiając solą i pieprzem. Pokrojone filety obtocz w mące tak, by pokryła ona mięso ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięso smaż na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek przez ok. 3 minuty, następnie przełóż je do ciepłego piekarnika. Cienko pokrojone na plasterki grzyby wrzuć na patelnię i smaż aż lekko zbrązowieją. Wlej do pieczarek wino i bulion i gotuj do momentu aż odparuje do ¼ objętości. Tak przygotowany sos dopraw przyprawami i zalej mięso. Jedna porcja tak przyrządzonego dania zawiera ok. 350 kcal.
Zobacz też inne przepisy na kurczaka z pieczarkami: