GotowaniePrzepisyPo tym poznasz, że karp jest nieświeży. Dotknij w jednym miejscu

Po tym poznasz, że karp jest nieświeży. Dotknij w jednym miejscu

Karp to dla wielu osób obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Najczęściej jemy go po usmażeniu. Żeby był smaczny i nikomu nie zaszkodził, powinien być przede wszystkim świeży. Oto prosty sposób, jak sprawdzić to w sklepie.

Świeży karp jest obowiązkowy na wielu wigilijnych stołach
Świeży karp jest obowiązkowy na wielu wigilijnych stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karp w galarecie lub smażony bardzo często pojawia się na wigilijnych stołach. Jest to dość późna tradycja, która upowszechniła się dopiero po II wojnie światowej. Wcześniej jadano raczej inne ryby, jak chociażby szczupaki czy sandacze. Wprowadzenie karpia do wigilijnego menu zapoczątkował Hilary Minc, powojenny wicepremier ds. gospodarczych. Powodem były duże problemy z dostępnością innych ryb. W 1947 roku pojawiło się więc hasło: "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce".

Jak sprawdzić, czy karp jest świeży? Łatwo to poznać

Karp na wigilię przez lata stał się jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia. Jeśli chcemy go przygotować, musimy przede wszystkim wybrać w sklepie świeżą rybę. Na szczęście istnieje sposób, który pomoże nam to sprawdzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawdzić, czy karp jest świeży? Najpierw wystarczy przyjrzeć się rybie. Spójrzmy na jej oczy - jeśli będą błyszczące i wypukłe, oznacza to, że karp jest świeży. Gdyby jednak gałki oczne były zamglone, to wyraźny znak, że lepiej zrezygnować z kupna takiego okazu. Podpowiedzią będzie też skóra ryby. Świeży karp jest błyszczący i gładki, z lśniącymi, przylegającymi łuskami. Gdy skóra stała się matowa, odbarwiona lub uszkodzona - karp jest nieświeży. Wiele powie też kolor skrzeli - ryba jest świeża, jeśli są one czerwone. Karp powinien mieć także na skórze przezroczysty śluz.

Dotknij skóry za skrzelami. Będziesz wiedzieć, czy ryba jest świeża

Świeży karp ma także sprężyste mięso. Tutaj też przyda się bardzo prosty test. Dłonią ubraną w jednorazową, foliową rękawiczkę lekko naciskamy rybę w miejscu za skrzelami. Karp jest świeży, jeśli skóra wróci do poprzedniego kształtu. Gdy natomiast pojawi się ślad po palcu, nie kupuj takiej ryby.

Zwróćmy uwagę również na zapach ryby. Świeża będzie miała charakterystyczny rybi zapach wodorostów. Jeśli poczujemy zapach kwaśny, sfermentowany - lekko siarkowy lub zgniłych owoców, wybierzmy karpia z innego źródła.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (6)