FitnessPokarm kobiecy najcenniejszy!

Pokarm kobiecy najcenniejszy!

Pokarm kobiecy najcenniejszy!
Źródło zdjęć: © Thinkstock
22.12.2010 21:12, aktualizacja: 23.12.2010 09:22

Bogactwo składników kobiecego pokarmu wpływa na rozwój niemowląt dostarczając im nie tylko cennych wartości odżywczych ale również wspomaga układ odpornościowy modulując aktywność genów w jelitach maluchów - informują naukowcy na łamach pisma "Nature".

Bogactwo składników kobiecego pokarmu wpływa na rozwój niemowląt dostarczając im nie tylko cennych wartości odżywczych ale również wspomaga układ odpornościowy modulując aktywność genów w jelitach maluchów - informują naukowcy na łamach pisma "Nature".

W ostatnich latach zainteresowanie karmieniem piersią znacznie wzrosło. W najnowszym numerze czasopisma "Nature" Anna Petherick - dziennikarka z Hiszpanii przeanalizowała dostępne publikacje naukowe i opisała stan wiedzy na temat składu kobiecego pokarmu oraz zalet karmienia piersią.

Od wielu lat znane są niepodważalne wartości odżywcze ludzkiego mleka oraz jego ważna rola w karmieniu niemowląt i wzmacnianiu układu odpornościowego dzieci. Z wstępnych badań wiadomo, że mleko mam wpływa na aktywność genów w komórkach jelit niemowląt.

Naukowcy porównali ekspresję RNA u niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym (MM) i karmionych piersią i odkryli różnice w aktywności kliku ważnych genów kontrolujących ekspresję wielu innych.

Co ciekawe okazało się również, że istnieją różnice pomiędzy pokarmem mam karmiących synów i córki - chłopcy otrzymują z piersi mleko znacząco bogatsze w tłuszcze i białka niż dziewczynki. W kobiecym pokarmie są nawet składniki zupełnie pozbawione wartości odżywczej dla niemowląt, służące jedynie wyhodowaniu prawidłowej flory przyjaznych bakterii jelit.

Dzięki nowym technikom badań biologii molekularnej i badaniom ewolucyjnym dowiadujemy się, że ludzkie mleko poza tym, że stanowi pokarm dla maluchów, jest też "przekaźnikiem" sygnałów ważnych dla rozwoju dzieci.

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (12)
Zobacz także