Ziemniaki
W ostatnich latach ciągnie się za nimi opinia warzywa mało wartościowego i tuczącego. Tymczasem ziemniaki są bardzo wartościowym produktem naturalnym, m.in. bogatym źródłem bardzo potrzebnego kobietom potasu (obniża ciśnienie, a po menopauzie znacząco zmniejsza ryzyko udaru), żelaza (jego niedobór bywa przyczyną anemii), wapnia (spożywanie warzywa zaleca się zwłaszcza paniom po ukończeniu 50. roku życia, kiedy spada w organizmie poziom tego minerału, a kości stają się coraz słabsze, czego konsekwencją często bywa osteoporoza) czy cynku (pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie).
Wbrew niektórym mitom ziemniak jest także niskokaloryczny (100 g zawiera zaledwie 84 kcal) i lekkostrawny. Dostarcza również cennego błonnika, który poprawia trawienie i pomaga zlikwidować zaparcia lub uporać się z biegunką. Ugotuj go w mundurkach - w takiej wersji jest najzdrowszy.