Proste i szybkie dania obiadowe - sprawdzone przepisy

Proste i szybkie dania obiadowe - sprawdzone przepisy
Źródło zdjęć: © iStock.com

29.05.2019 14:59, aktual.: 03.06.2019 12:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Codzienne gotowanie wymyślnych obiadów dla rodziny może przysporzyć wiele kłopotu. Jeżeli chcesz zjeść coś szybkiego i dobrego, to mamy dla ciebie kilka propozycji na proste dania obiadowe, których przygotowanie nie zajmie dłużej niż pół godziny.

Makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie curry

Dania z makaronem to obiadowy faworyt w wielu polskich domach. Makaron z kurczakiem w sosie curry to proste i szybkie danie, które nasyci i rozgrzeje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jego dodatkową zaletą jest to, że możemy dowolnie wymieniać nielubiane przez domowników składniki. Szpinak z powodzeniem można zastąpić jarmużem, czyli prawdziwą bombą witaminową. Jeżeli dbamy o linię, warto zastanowić się nad rezygnacją z suszonych pomidorów na rzecz pomidorków koktajlowych, które nadadzą temu prostemu i szybkiemu daniu obiadowemu świeżości i słodyczy. Będzie to również świetna opcja dla wegetarian, którzy kurczaka mogą wymienić na dowolny mięsny substytut (np. tofu, seitana lub tempeh)
.

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 150 ml śmietany 30%
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron tagliatelle ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, a pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę i dopraw solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju (można użyć oleju z suszonych pomidorów) i dokładnie obsmaż na nim kurczaka. Następnie dodaj resztę czosnku oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Jeżeli używasz pomidorków koktajlowych, dodaj je pod koniec gotowania.
  4. Do kurczaka i pomidorów dodaj szpinak, przyprawę curry oraz kurkumę. Smaż do momentu, w którym szpinak straci swoją objętość.
  5. Dodaj śmietanę 30% i zagotuj sos, który powinien zgęstnieć. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  6. Na patelnię z sosem i resztą składników włóż makaron. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyłóż na talerz.

Łosoś w papilotach z porem i ziołami

Łosoś w papilotach z porem i ziołami to propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez ryby. Łosoś w tym wydaniu jest delikatny, zdrowy i świetnie komponuje się z mieszanką aromatycznych ziół i świeżej cytryny. W zbilansowanej diecie nie może zabraknąć tego różowego króla Atlantyku, wspomagającego pracę wątroby, mózgu oraz pomagającego schudnąć. Przygotowanie tego prostego i szybkiego dania zajmie nam mniej niż pół godziny. Potrawę proponujemy podać z gotowanymi ziemniakami przystrojonymi siekanym koperkiem lub z kaszą kuskus.

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g świeżego łososia
  • 200 g pora
  • 1 cytryna
  • Przyprawa do ryb (lub przyprawy według uznania)
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Łososia dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem, następnie podziel rybę na 4 równe części. Każdy z kawałków natrzyj łyżeczką oliwy oraz przyprawą do ryb. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki.
  3. Pokrój białą część pora w cienkie talarki, które potem podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, doprawiając je solą i pieprzem. W międzyczasie pokrój cytrynę w plasterki.
  4. Łososia wyłóż na 4 osobnych kawałkach folii aluminiowej, obłóż go plasterkami cytryny, na wierzch wyłóż smażone pory, a całość posyp łyżeczką ziół prowansalskich.
  5. Rybę zawiń w folię aluminiową, tworząc charakterystyczne prostokątne "paczki". Całość włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Kaszotto meksykańskie z indykiem, fasolą i papryką

Potrawy jednogarnkowe to żadna nowość dla osób, które lubią zjeść coś szybkiego i dobrego na obiad. Kaszotto meksykańskie z indykiem, fasolą i kukurydzą będzie świetnym rozwiązaniem dla zabieganych rodziców, którzy w ciągu tygodnia nie mają czasu na gotowanie, a perspektywa zmywania góry zabrudzonych garnków przyprawia ich o dreszcze. Większość produktów potrzebnych do wykonania tego prostego i szybkiego obiadu zapewne znajduje się już twojej spiżarni.

Głównym składnikiem dania jest kasza pęczak, posiadająca wiele cennych właściwości zdrowotnych. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, obniża cholesterol oraz wspomaga pracę jelit. Ten przepis na szybki i prosty obiad jest inspirowany kuchnią meksykańską, która charakteryzuje się wyrazistymi, ostrymi przyprawami. Jeżeli gotujemy dla naszej małej pociechy, lepiej zrezygnować z papryczki chili. Dodatkowo możesz w prosty sposób sprawić, że meksykańskie kaszotto stanie się odpowiednie dla wegetarian – wystarczy wyeliminować z przepisu indyka lub zamienić go na tofu.

Składniki na 4 porcje:

  • Pół szklanki suchej kaszy pęczak
  • 400 g filetu z indyka
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Puszka fasoli czerwonej
  • Pół puszki kukurydzy
  • Pół papryczki chili
  • Pół czerwonej papryki
  • Średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka suszonego oregano
  • Łyżeczka papryki słodkiej i wędzonej
  • 2 szklanki bulionu
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój w kostkę cebulę, paprykę czerwoną, papryczkę chili (dla zmniejszenia ostrości wyjmij z niej nasiona) oraz kurczaka.
  2. Do garnka z grubym dnem wlej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj kaszę pęczak, paprykę czerwoną i smaż wszystko przez około dwie minuty, ciągle mieszając.
  3. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz wszystkie przyprawy: sól i pieprz, oregano, paprykę wędzoną oraz paprykę słodką. Obsmaż kurczaka z każdej ze stron.
  4. Do dania wrzuć papryczkę chili (jeśli jej używasz), smaż przez minutę, a pod koniec wlej 2 szklanki bulionu. Garnek przykryj i gotuj wszystko na średnim ogniu przez 10 minut.
  5. Po tym czasie dodaj do potrawy pomidory wraz z zalewą, odcedzoną kukurydzę oraz fasolę. Wszystko wymieszaj i gotuj bez przykrycia około 10-15 minut. Pod koniec można doprawić solą i pieprzem do smaku. Danie będzie gotowe, kiedy kasza pęczak napęcznieje, zrobi się miękka, a z bulionu i przypraw powstanie gęsty sos.
  6. Kaszotto meksykańskie z indykiem, fasolą i papryką można wyłożyć na talerz w towarzyszenie pokrojonego w plasterki awokado oraz listków kolendry.

Tortilla z krewetkami, awokado i sosem musztardowo-miodowym

Wrapy z tortilli to świetny pomysł na szybki i prosty obiad, który będzie odskocznią od klasycznego schabowego. Tortilla z krewetkami, awokado i sosem musztardowo-miodowym jest pełna świeżych warzyw bogatych w witaminy, przez co stanowi dobrą propozycję obiadową dla osób, które dbają o linię lub są na diecie.

Krewetki to niezastąpione źródło białka oraz kwasów omega-3, wspomagających prace mózgu oraz układu nerwowego. Dodatkowo w przygotowanie dania można zaangażować nasze pociechy, którym bez wątpienia "zawijanie" wrapów sprawi wielką frajdę. Jeżeli nie lubisz sosu musztardowo-miodowego możesz go zastąpić sosem czosnkowym domowej roboty, który również idealnie skomponuje się z tym prostym i szybkim daniem obiadowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże tortille pszenne
  • 16 surowych krewetek (mogą być mrożone)
  • Sałata lodowa
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • Garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój w paski awokado oraz czerwoną paprykę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Sałatę lodową podziel na liście. Wszystkie warzywa odłóż na bok.
  2. Przygotuj krewetki. Jeżeli używasz mrożonych, zalej je ciepłą wodą i poczekaj aż odmarzną, następnie palcami oderwij twardą część ogonka. Świeże krewetki przepłucz pod bieżącą wodą, oderwij ogony. Nieoczyszczone skorupiaki natnij wzdłuż grzbietu i usuń czarne jelito. Na koniec dokładnie osusz krewetki ręcznikiem papierowym.
  3. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj przetarty przez praskę czosnek i krewetki, następnie posyp wszystko posiekaną natka pietruszki, odrobiną soli oraz pieprzu. Smaż krewetki po 2 minuty z każdej strony – mięso powinno stać się całkowicie białe. Pod koniec skrop skorupiaki łyżeczką soku z cytryny i zdejmij je z patelni.
  4. Przygotuj sos. 3 łyżki oliwy połącz z 2 łyżkami ostrej musztardy, 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką płynnego miodu oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sos powinien mieć postać dosyć gęstej emulsji.
  5. Pszenne tortille lekko podgrzewamy na patelni. Następnie w miarę równomierne układamy na nich kolejno: liście sałaty, paski czerwonej papryki, plastry awokado, smażone krewetki oraz kilka pomidorków koktajlowych. Wszystko polewamy sosem musztardowo-miodowym i zawijamy tortillę w rulon.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także