Proste i szybkie dania obiadowe - sprawdzone przepisy

Codzienne gotowanie wymyślnych obiadów dla rodziny może przysporzyć wiele kłopotu. Jeżeli chcesz zjeść coś szybkiego i dobrego, to mamy dla ciebie kilka propozycji na proste dania obiadowe, których przygotowanie nie zajmie dłużej niż pół godziny.

Proste i szybkie dania obiadowe - sprawdzone przepisy
Źródło zdjęć: © iStock.com

29.05.2019 | aktual.: 03.06.2019 12:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie curry

Dania z makaronem to obiadowy faworyt w wielu polskich domach. Makaron z kurczakiem w sosie curry to proste i szybkie danie, które nasyci i rozgrzeje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jego dodatkową zaletą jest to, że możemy dowolnie wymieniać nielubiane przez domowników składniki. Szpinak z powodzeniem można zastąpić jarmużem, czyli prawdziwą bombą witaminową. Jeżeli dbamy o linię, warto zastanowić się nad rezygnacją z suszonych pomidorów na rzecz pomidorków koktajlowych, które nadadzą temu prostemu i szybkiemu daniu obiadowemu świeżości i słodyczy. Będzie to również świetna opcja dla wegetarian, którzy kurczaka mogą wymienić na dowolny mięsny substytut (np. tofu, seitana lub tempeh)
.

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 150 ml śmietany 30%
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron tagliatelle ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, a pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę i dopraw solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju (można użyć oleju z suszonych pomidorów) i dokładnie obsmaż na nim kurczaka. Następnie dodaj resztę czosnku oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Jeżeli używasz pomidorków koktajlowych, dodaj je pod koniec gotowania.
  4. Do kurczaka i pomidorów dodaj szpinak, przyprawę curry oraz kurkumę. Smaż do momentu, w którym szpinak straci swoją objętość.
  5. Dodaj śmietanę 30% i zagotuj sos, który powinien zgęstnieć. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  6. Na patelnię z sosem i resztą składników włóż makaron. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyłóż na talerz.

Łosoś w papilotach z porem i ziołami

Łosoś w papilotach z porem i ziołami to propozycja dla osób, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez ryby. Łosoś w tym wydaniu jest delikatny, zdrowy i świetnie komponuje się z mieszanką aromatycznych ziół i świeżej cytryny. W zbilansowanej diecie nie może zabraknąć tego różowego króla Atlantyku, wspomagającego pracę wątroby, mózgu oraz pomagającego schudnąć. Przygotowanie tego prostego i szybkiego dania zajmie nam mniej niż pół godziny. Potrawę proponujemy podać z gotowanymi ziemniakami przystrojonymi siekanym koperkiem lub z kaszą kuskus.

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g świeżego łososia
  • 200 g pora
  • 1 cytryna
  • Przyprawa do ryb (lub przyprawy według uznania)
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Łososia dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem, następnie podziel rybę na 4 równe części. Każdy z kawałków natrzyj łyżeczką oliwy oraz przyprawą do ryb. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki.
  3. Pokrój białą część pora w cienkie talarki, które potem podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, doprawiając je solą i pieprzem. W międzyczasie pokrój cytrynę w plasterki.
  4. Łososia wyłóż na 4 osobnych kawałkach folii aluminiowej, obłóż go plasterkami cytryny, na wierzch wyłóż smażone pory, a całość posyp łyżeczką ziół prowansalskich.
  5. Rybę zawiń w folię aluminiową, tworząc charakterystyczne prostokątne "paczki". Całość włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Kaszotto meksykańskie z indykiem, fasolą i papryką

Potrawy jednogarnkowe to żadna nowość dla osób, które lubią zjeść coś szybkiego i dobrego na obiad. Kaszotto meksykańskie z indykiem, fasolą i kukurydzą będzie świetnym rozwiązaniem dla zabieganych rodziców, którzy w ciągu tygodnia nie mają czasu na gotowanie, a perspektywa zmywania góry zabrudzonych garnków przyprawia ich o dreszcze. Większość produktów potrzebnych do wykonania tego prostego i szybkiego obiadu zapewne znajduje się już twojej spiżarni.

Głównym składnikiem dania jest kasza pęczak, posiadająca wiele cennych właściwości zdrowotnych. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, obniża cholesterol oraz wspomaga pracę jelit. Ten przepis na szybki i prosty obiad jest inspirowany kuchnią meksykańską, która charakteryzuje się wyrazistymi, ostrymi przyprawami. Jeżeli gotujemy dla naszej małej pociechy, lepiej zrezygnować z papryczki chili. Dodatkowo możesz w prosty sposób sprawić, że meksykańskie kaszotto stanie się odpowiednie dla wegetarian – wystarczy wyeliminować z przepisu indyka lub zamienić go na tofu.

Składniki na 4 porcje:

  • Pół szklanki suchej kaszy pęczak
  • 400 g filetu z indyka
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Puszka fasoli czerwonej
  • Pół puszki kukurydzy
  • Pół papryczki chili
  • Pół czerwonej papryki
  • Średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka suszonego oregano
  • Łyżeczka papryki słodkiej i wędzonej
  • 2 szklanki bulionu
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój w kostkę cebulę, paprykę czerwoną, papryczkę chili (dla zmniejszenia ostrości wyjmij z niej nasiona) oraz kurczaka.
  2. Do garnka z grubym dnem wlej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj kaszę pęczak, paprykę czerwoną i smaż wszystko przez około dwie minuty, ciągle mieszając.
  3. Dodaj pokrojonego kurczaka oraz wszystkie przyprawy: sól i pieprz, oregano, paprykę wędzoną oraz paprykę słodką. Obsmaż kurczaka z każdej ze stron.
  4. Do dania wrzuć papryczkę chili (jeśli jej używasz), smaż przez minutę, a pod koniec wlej 2 szklanki bulionu. Garnek przykryj i gotuj wszystko na średnim ogniu przez 10 minut.
  5. Po tym czasie dodaj do potrawy pomidory wraz z zalewą, odcedzoną kukurydzę oraz fasolę. Wszystko wymieszaj i gotuj bez przykrycia około 10-15 minut. Pod koniec można doprawić solą i pieprzem do smaku. Danie będzie gotowe, kiedy kasza pęczak napęcznieje, zrobi się miękka, a z bulionu i przypraw powstanie gęsty sos.
  6. Kaszotto meksykańskie z indykiem, fasolą i papryką można wyłożyć na talerz w towarzyszenie pokrojonego w plasterki awokado oraz listków kolendry.

Tortilla z krewetkami, awokado i sosem musztardowo-miodowym

Wrapy z tortilli to świetny pomysł na szybki i prosty obiad, który będzie odskocznią od klasycznego schabowego. Tortilla z krewetkami, awokado i sosem musztardowo-miodowym jest pełna świeżych warzyw bogatych w witaminy, przez co stanowi dobrą propozycję obiadową dla osób, które dbają o linię lub są na diecie.

Krewetki to niezastąpione źródło białka oraz kwasów omega-3, wspomagających prace mózgu oraz układu nerwowego. Dodatkowo w przygotowanie dania można zaangażować nasze pociechy, którym bez wątpienia "zawijanie" wrapów sprawi wielką frajdę. Jeżeli nie lubisz sosu musztardowo-miodowego możesz go zastąpić sosem czosnkowym domowej roboty, który również idealnie skomponuje się z tym prostym i szybkim daniem obiadowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże tortille pszenne
  • 16 surowych krewetek (mogą być mrożone)
  • Sałata lodowa
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • Garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój w paski awokado oraz czerwoną paprykę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Sałatę lodową podziel na liście. Wszystkie warzywa odłóż na bok.
  2. Przygotuj krewetki. Jeżeli używasz mrożonych, zalej je ciepłą wodą i poczekaj aż odmarzną, następnie palcami oderwij twardą część ogonka. Świeże krewetki przepłucz pod bieżącą wodą, oderwij ogony. Nieoczyszczone skorupiaki natnij wzdłuż grzbietu i usuń czarne jelito. Na koniec dokładnie osusz krewetki ręcznikiem papierowym.
  3. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj przetarty przez praskę czosnek i krewetki, następnie posyp wszystko posiekaną natka pietruszki, odrobiną soli oraz pieprzu. Smaż krewetki po 2 minuty z każdej strony – mięso powinno stać się całkowicie białe. Pod koniec skrop skorupiaki łyżeczką soku z cytryny i zdejmij je z patelni.
  4. Przygotuj sos. 3 łyżki oliwy połącz z 2 łyżkami ostrej musztardy, 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżką płynnego miodu oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sos powinien mieć postać dosyć gęstej emulsji.
  5. Pszenne tortille lekko podgrzewamy na patelni. Następnie w miarę równomierne układamy na nich kolejno: liście sałaty, paski czerwonej papryki, plastry awokado, smażone krewetki oraz kilka pomidorków koktajlowych. Wszystko polewamy sosem musztardowo-miodowym i zawijamy tortillę w rulon.
Komentarze (0)