Przepis z PRL-u wraca na salony. Lepszy niż schabowy i mielony

Apetyczna cebulka i kotlet, na którego sam widok palce lizać. Ten konkretny przepis w PRL-u robił prawdziwą furorę. Później prym wiódł schabowy. Dlatego dziś przypominamy danie, które niegdyś nie miało sobie równych.

Jak zrobić najlepszy rumsztyk?Jak zrobić najlepszy rumsztyk?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock

Szukasz pomysłu na obiad? Przejadły ci się schabowe i mielone? Dziś proponujemy wam kulinarną podróż w przeszłość, kiedy na polskich stołach najpopularniejszym kotletem był rumsztyk. Jak go przyrządzić, aby rozpływał się w ustach? Przepis wcale nie jest skomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Wszyscy go uwielbiali. Czas przypomnieć smaki dzieciństwa

Rumsztyk z cebulką jest dość łatwy do przyrządzenia. Składniki do tej potrawy wciąż są łatwo dostępne w sklepach. Smakiem nieco przypomina kultowe mielone, jednak proces przygotowania jest nieco inny. Podstawowym składnikiem jest oczywiście mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowa mieszanka. Kotlet podajemy z gotowanymi ziemniakami, duszną cebulką i ulubioną surówką lub sałatką.

Składniki:

  • 300 gramów mielonej wołowiny;
  • 300 gramów mielonej łopatki wieprzowej lub szynki;
  • smalec do smażenia;
  • cztery duże cebule;
  • pieprz i sól do smaku;
  • kilka łyżek stołowych zimnej wody.

Przygotowanie:

Cały proces zaczynamy od pokrojenia cebuli na tzw. półkrążki. Następnie zabieramy się za mielone mięso; przekładamy je do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, i dodajemy kilka stołowych łyżek zimnej wody. Zawartość naczynia mieszamy, a z masy formujemy kotlety, wielkością zbliżone do tradycyjnych mielonych.

Na patelni rozgrzewamy smalec, na który następnie wrzucamy kotlety. Smażymy je z każdej strony, aż będą równomiernie zarumienione. Następnie, na tym samym tłuszczu, podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, ponownie wrzucamy kotlety i zalewamy całość odrobiną wody. Przykrywamy patelnię z kotletami i cebulką przykrywką i podduszamy przez kilka chwil. W międzyczasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy wybraną sałatkę lub surówkę.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Błyszczała na balu. Sukienką wyróżniła się z tłumu
Błyszczała na balu. Sukienką wyróżniła się z tłumu
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Joanna Krupa zasiadła na kanapie "DDTVN". Tylko spójrzcie na jej stopy
Joanna Krupa zasiadła na kanapie "DDTVN". Tylko spójrzcie na jej stopy
Kiedy po deszczu pojawią się grzyby? Tyle musisz odczekać
Kiedy po deszczu pojawią się grzyby? Tyle musisz odczekać
Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Pokazał się z żoną na ściance. Zaliczył małą wpadkę
Tak przyszła do "PnŚ". Na stopach najmodniejsze buty sezonu
Tak przyszła do "PnŚ". Na stopach najmodniejsze buty sezonu
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Róż na wojskowej uroczystości. Tak ubrała się żona Kosiniaka-Kamysza
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Przed śmiercią spotkała się z lekarką. Wiadomo, co jej powiedziała
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów
Nagminnie zalewają łazienki. Hotelarze na Podhalu wieszają ostrzeżenia dla turystów
Otwarcie mówił o zdradach. Była z nim do samego końca
Otwarcie mówił o zdradach. Była z nim do samego końca
Częsty błąd pod prysznicem. Lekarz ostrzega
Częsty błąd pod prysznicem. Lekarz ostrzega