Przepis z PRL-u wraca na salony. Lepszy niż schabowy i mielony

Apetyczna cebulka i kotlet, na którego sam widok palce lizać. Ten konkretny przepis w PRL-u robił prawdziwą furorę. Później prym wiódł schabowy. Dlatego dziś przypominamy danie, które niegdyś nie miało sobie równych.

Jak zrobić najlepszy rumsztyk?Jak zrobić najlepszy rumsztyk?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock

Szukasz pomysłu na obiad? Przejadły ci się schabowe i mielone? Dziś proponujemy wam kulinarną podróż w przeszłość, kiedy na polskich stołach najpopularniejszym kotletem był rumsztyk. Jak go przyrządzić, aby rozpływał się w ustach? Przepis wcale nie jest skomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Wszyscy go uwielbiali. Czas przypomnieć smaki dzieciństwa

Rumsztyk z cebulką jest dość łatwy do przyrządzenia. Składniki do tej potrawy wciąż są łatwo dostępne w sklepach. Smakiem nieco przypomina kultowe mielone, jednak proces przygotowania jest nieco inny. Podstawowym składnikiem jest oczywiście mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowa mieszanka. Kotlet podajemy z gotowanymi ziemniakami, duszną cebulką i ulubioną surówką lub sałatką.

Składniki:

  • 300 gramów mielonej wołowiny;
  • 300 gramów mielonej łopatki wieprzowej lub szynki;
  • smalec do smażenia;
  • cztery duże cebule;
  • pieprz i sól do smaku;
  • kilka łyżek stołowych zimnej wody.

Przygotowanie:

Cały proces zaczynamy od pokrojenia cebuli na tzw. półkrążki. Następnie zabieramy się za mielone mięso; przekładamy je do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, i dodajemy kilka stołowych łyżek zimnej wody. Zawartość naczynia mieszamy, a z masy formujemy kotlety, wielkością zbliżone do tradycyjnych mielonych.

Na patelni rozgrzewamy smalec, na który następnie wrzucamy kotlety. Smażymy je z każdej strony, aż będą równomiernie zarumienione. Następnie, na tym samym tłuszczu, podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, ponownie wrzucamy kotlety i zalewamy całość odrobiną wody. Przykrywamy patelnię z kotletami i cebulką przykrywką i podduszamy przez kilka chwil. W międzyczasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy wybraną sałatkę lub surówkę.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Chaos przez "basiowe"?  Uczniowie zaapelowali do Nowackiej
Chaos przez "basiowe"? Uczniowie zaapelowali do Nowackiej
Karol Bielecki stracił oko podczas meczu. Lekarze mówili, że to koniec
Karol Bielecki stracił oko podczas meczu. Lekarze mówili, że to koniec
To imię było hitem PRL-u. W tym roku nikt go nie otrzymał
To imię było hitem PRL-u. W tym roku nikt go nie otrzymał
Kończy 41 lat. Nie przypomina już dawnej siebie
Kończy 41 lat. Nie przypomina już dawnej siebie
Jego syn miał tylko 26 lat. Nie mógł się pogodzić z jego śmiercią
Jego syn miał tylko 26 lat. Nie mógł się pogodzić z jego śmiercią
Rozpoznaj świeżą chryzantemę. Wykonaj prosty test
Rozpoznaj świeżą chryzantemę. Wykonaj prosty test
"Rounded bob" robi furorę w salonach. Fryzura dla kobiet z klasą
"Rounded bob" robi furorę w salonach. Fryzura dla kobiet z klasą
Czy 1 listopada trzeba iść na cmentarz? Kościół sprawia sprawę jasno
Czy 1 listopada trzeba iść na cmentarz? Kościół sprawia sprawę jasno
Jerzy Mielewski skończył 45 lat. Jego żona jest dużo młodsza
Jerzy Mielewski skończył 45 lat. Jego żona jest dużo młodsza
Kubicka stanęła przed aparatem. Skórzana stylizacja z mikrotopem robi szał
Kubicka stanęła przed aparatem. Skórzana stylizacja z mikrotopem robi szał
Od licealnej miłości po odkrycie siebie. Historia Petera Marca Jacobsona
Od licealnej miłości po odkrycie siebie. Historia Petera Marca Jacobsona
Była na weselu Cichopek. W sukni z rozcięciem wyglądała zjawiskowo
Była na weselu Cichopek. W sukni z rozcięciem wyglądała zjawiskowo