Przepis z PRL-u wraca na salony. Lepszy niż schabowy i mielony

Apetyczna cebulka i kotlet, na którego sam widok palce lizać. Ten konkretny przepis w PRL-u robił prawdziwą furorę. Później prym wiódł schabowy. Dlatego dziś przypominamy danie, które niegdyś nie miało sobie równych.

Jak zrobić najlepszy rumsztyk?Jak zrobić najlepszy rumsztyk?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock

Szukasz pomysłu na obiad? Przejadły ci się schabowe i mielone? Dziś proponujemy wam kulinarną podróż w przeszłość, kiedy na polskich stołach najpopularniejszym kotletem był rumsztyk. Jak go przyrządzić, aby rozpływał się w ustach? Przepis wcale nie jest skomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Wszyscy go uwielbiali. Czas przypomnieć smaki dzieciństwa

Rumsztyk z cebulką jest dość łatwy do przyrządzenia. Składniki do tej potrawy wciąż są łatwo dostępne w sklepach. Smakiem nieco przypomina kultowe mielone, jednak proces przygotowania jest nieco inny. Podstawowym składnikiem jest oczywiście mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowa mieszanka. Kotlet podajemy z gotowanymi ziemniakami, duszną cebulką i ulubioną surówką lub sałatką.

Składniki:

  • 300 gramów mielonej wołowiny;
  • 300 gramów mielonej łopatki wieprzowej lub szynki;
  • smalec do smażenia;
  • cztery duże cebule;
  • pieprz i sól do smaku;
  • kilka łyżek stołowych zimnej wody.

Przygotowanie:

Cały proces zaczynamy od pokrojenia cebuli na tzw. półkrążki. Następnie zabieramy się za mielone mięso; przekładamy je do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, i dodajemy kilka stołowych łyżek zimnej wody. Zawartość naczynia mieszamy, a z masy formujemy kotlety, wielkością zbliżone do tradycyjnych mielonych.

Na patelni rozgrzewamy smalec, na który następnie wrzucamy kotlety. Smażymy je z każdej strony, aż będą równomiernie zarumienione. Następnie, na tym samym tłuszczu, podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, ponownie wrzucamy kotlety i zalewamy całość odrobiną wody. Przykrywamy patelnię z kotletami i cebulką przykrywką i podduszamy przez kilka chwil. W międzyczasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy wybraną sałatkę lub surówkę.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni