LudziePrzepis z PRL-u wraca na salony. Lepszy niż schabowy i mielony

Przepis z PRL‑u wraca na salony. Lepszy niż schabowy i mielony

Apetyczna cebulka i kotlet, na którego sam widok palce lizać. Ten konkretny przepis w PRL-u robił prawdziwą furorę. Później prym wiódł schabowy. Dlatego dziś przypominamy danie, które niegdyś nie miało sobie równych.

Jak zrobić najlepszy rumsztyk?
Jak zrobić najlepszy rumsztyk?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock

Szukasz pomysłu na obiad? Przejadły ci się schabowe i mielone? Dziś proponujemy wam kulinarną podróż w przeszłość, kiedy na polskich stołach najpopularniejszym kotletem był rumsztyk. Jak go przyrządzić, aby rozpływał się w ustach? Przepis wcale nie jest skomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wszyscy go uwielbiali. Czas przypomnieć smaki dzieciństwa

Rumsztyk z cebulką jest dość łatwy do przyrządzenia. Składniki do tej potrawy wciąż są łatwo dostępne w sklepach. Smakiem nieco przypomina kultowe mielone, jednak proces przygotowania jest nieco inny. Podstawowym składnikiem jest oczywiście mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowa mieszanka. Kotlet podajemy z gotowanymi ziemniakami, duszną cebulką i ulubioną surówką lub sałatką.

Składniki:

  • 300 gramów mielonej wołowiny;
  • 300 gramów mielonej łopatki wieprzowej lub szynki;
  • smalec do smażenia;
  • cztery duże cebule;
  • pieprz i sól do smaku;
  • kilka łyżek stołowych zimnej wody.

Przygotowanie:

Cały proces zaczynamy od pokrojenia cebuli na tzw. półkrążki. Następnie zabieramy się za mielone mięso; przekładamy je do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, i dodajemy kilka stołowych łyżek zimnej wody. Zawartość naczynia mieszamy, a z masy formujemy kotlety, wielkością zbliżone do tradycyjnych mielonych.

Na patelni rozgrzewamy smalec, na który następnie wrzucamy kotlety. Smażymy je z każdej strony, aż będą równomiernie zarumienione. Następnie, na tym samym tłuszczu, podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, ponownie wrzucamy kotlety i zalewamy całość odrobiną wody. Przykrywamy patelnię z kotletami i cebulką przykrywką i podduszamy przez kilka chwil. W międzyczasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy wybraną sałatkę lub surówkę.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (37)