Przepis z PRL-u wraca na salony. Lepszy niż schabowy i mielony

Apetyczna cebulka i kotlet, na którego sam widok palce lizać. Ten konkretny przepis w PRL-u robił prawdziwą furorę. Później prym wiódł schabowy. Dlatego dziś przypominamy danie, które niegdyś nie miało sobie równych.

Jak zrobić najlepszy rumsztyk?Jak zrobić najlepszy rumsztyk?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock

Szukasz pomysłu na obiad? Przejadły ci się schabowe i mielone? Dziś proponujemy wam kulinarną podróż w przeszłość, kiedy na polskich stołach najpopularniejszym kotletem był rumsztyk. Jak go przyrządzić, aby rozpływał się w ustach? Przepis wcale nie jest skomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Wszyscy go uwielbiali. Czas przypomnieć smaki dzieciństwa

Rumsztyk z cebulką jest dość łatwy do przyrządzenia. Składniki do tej potrawy wciąż są łatwo dostępne w sklepach. Smakiem nieco przypomina kultowe mielone, jednak proces przygotowania jest nieco inny. Podstawowym składnikiem jest oczywiście mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowa mieszanka. Kotlet podajemy z gotowanymi ziemniakami, duszną cebulką i ulubioną surówką lub sałatką.

Składniki:

  • 300 gramów mielonej wołowiny;
  • 300 gramów mielonej łopatki wieprzowej lub szynki;
  • smalec do smażenia;
  • cztery duże cebule;
  • pieprz i sól do smaku;
  • kilka łyżek stołowych zimnej wody.

Przygotowanie:

Cały proces zaczynamy od pokrojenia cebuli na tzw. półkrążki. Następnie zabieramy się za mielone mięso; przekładamy je do miski, doprawiamy solą oraz pieprzem, i dodajemy kilka stołowych łyżek zimnej wody. Zawartość naczynia mieszamy, a z masy formujemy kotlety, wielkością zbliżone do tradycyjnych mielonych.

Na patelni rozgrzewamy smalec, na który następnie wrzucamy kotlety. Smażymy je z każdej strony, aż będą równomiernie zarumienione. Następnie, na tym samym tłuszczu, podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, ponownie wrzucamy kotlety i zalewamy całość odrobiną wody. Przykrywamy patelnię z kotletami i cebulką przykrywką i podduszamy przez kilka chwil. W międzyczasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy wybraną sałatkę lub surówkę.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇