Wetknij do mięsa. Mielone wyjdą idealne

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego nadaje się na szybki obiad. Czasami jednak kotlety wychodzą twarde. Istnieje jednak prosty sposób, by tego uniknąć.

Mielone wyjdą idealnie miękkie
Mielone wyjdą idealnie miękkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.03.2024 | aktual.: 02.03.2024 16:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Można powiedzieć, że kotlety mielone z ziemniaczkami i buraczkami to jeden z tzw. "klasyków" polskiej kuchni. Wielu osobom kojarzą się ze smakami z dzieciństwa, gdy to danie często pojawiało się na stołach, zwłaszcza w niedzielę.

Niestety może się zdarzyć, że mimo prawidłowego przygotowania, kotlety wyjdą twarde. Z pomocą może przyjść patent, który doskonale znały nasze babcie. Wystarczy do mięsa dodać jeden składnik, a kotlety zawsze wyjdą idealnie miękkie.

Jak zrobić kotlety mielone?

Najczęściej kotlety mielone robi się z karkówki lub łopatki wieprzowej, jednak sprawdzi się też wołowina lub mięso drobiowe. Po zmieleniu pół kilograma mięsa należy dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę, zeszkloną cebulę, starty lub drobno posiekany ząbek czosnku, namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie, odciśniętą bułkę i ok. dwóch łyżek bułki tartej. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodać jajko i wszystko wymieszać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tak przygotowanej masy przygotowuje się kotlety, a żeby mięso się nie kleiło do rąk, można zwilżać dłonie zimną wodą. Następnie kotlety panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Twarde mielone? Dodaj jeden składnik

Niestety, czasami, mimo precyzyjnego wykonania wszystkich zawartych w przepisie kroków, kotlety wychodzą twarde. Warto zastosować wtedy bardzo prosty sposób, który sprawi, że zawsze będą soczyste i mięciutkie.

Wystarczy do przygotowanej masy dodać startego ziemniaka (jeden ziemniak na pół kilograma mięsa). Całość wymieszać i usmażyć zgodnie z przepisem. Wyjdą idealne!

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (6)