Przekąski na domówkę - proste i szybkie przepisy
Przygotowując imprezę w domu mało kto może sobie pozwolić na profesjonalny katering, a gości czymś poczęstować trzeba. Oto proste przepisy na przekąski, które zrobią furorę na każdej domówce.
Przygotowując imprezę w domu mało kto może sobie pozwolić na profesjonalny katering, a gości czymś poczęstować trzeba. Nie przyrządzajmy jednak ciężkich dań, które zmuszają gości do zasiadania do stołu. Najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski typu finger food, które je się bez użycia sztućców - palcami. Oto proste przepisy na przekąski, które zrobią furorę na każdej domówce.
Klasyczne kanapki w nowoczesnej wersji i mniejszym rozmiarze robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają ze stołu. Do ich przygotowania najlepiej użyć bagietek i kolorowych dodatków, jak pasty, ser żółty, papryka, ogórek, wędlina i kiełki. Aby pojedyncze elementy kanapki z niej nie spadały, całość można wzmocnić koktajlową wykałaczką.
Śliwki zapiekane w boczku
Składniki: 30 suszony lub wędzonych śliwek, 30 cienkich plastrów wędzonego boczku i dodatkowo wykałaczki. Każdą śliwkę zawinąć w jeden plasterek boczku i zabezpieczyć wykałaczką. Zawinięte ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-10 minut do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 200 stopni C. Można je również podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Mini hot dogi
Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego, 300 g parówek lub kabanosów, 1 duże jajko. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Kabanosy zawinąć w ciasto francuskie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - miejscem sklejenia do dołu. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Rulony pokroić na mniejsze roladki - na jeden kęs. Piec ok. 15 minut, aż ciasto francuskie się zarumieni.
Caprese na patyku
Składniki: opakowanie pomidorków koktajlowych, 2 opakowania małych kulek z mozzarelli, świeżą bazylię i krótkie patyczki do nadziewania. Ser odcedzić z zalewy, pomidorki i bazylię opłukać. Na każdy patyczek nabić pomidorka, mozzarellę i listek bazylii.
Grissini
Składniki: 1 opakowanie paluszków grissini, 16 plasterków szynki parmeńskiej. Każdy paluszek owinąć plasterkiem szynki. Ułożyć paluszki na półmisku, można podawać razem z suszonymi pomidorami w oliwie oraz oliwkami.
Ciasto francuskie z potrójnym nadzieniem
Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego, 3 łyżki guacamole, posiekane pomidory doprawione bazylią, ser żółty pokrojony w większą kostkę, rozbełtane jajko, sezam. Z ciasta wyciąć krążki, na połowę nałożyć farsz (po troszkę guacamole, pomidorów i kawałek sera. Drugą połową krążków zakryć paszteciki, dokładnie je sklejając. Gotowe posmarować jajkiem, posypać sezamem i włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C, na około 15 minut. Podawać na ciepło.
Cebulowe krążki
Składniki: 1 duża cebula, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, szklanka mleka, 3/4 szklanki bułki tartej, olej do smażenia. Cebulę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, porozdzielać je na krążki i odłożyć na kilka minut na talerz. Następnie wymieszać w misce mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia i obtoczyć w takiej panierce krążki cebuli. Ponownie odłożyć je na talerz. Do naczynia (w którym znajduje się już reszta mąki z solą i proszkiem) wlać mleko, dodać rozbełtane jajko i wszystko razem wymieszać. Krążki zanurzać w cieście, a następnie w bułce tartej, wysypanej na oddzielny talerzyk. Smażyć pierścienie cebuli w głębokim oleju przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Wykładać na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Na końcu doprawić solą do smaku. Podawać z majonezem lub ketchupem.