Nie gotuj w ten sposób. Cukier skoczy
Ziemniaki mogą być zdrowym elementem diety, jeśli gotowane są w odpowiedni sposób. Błędne podejście do ich przyrządzania może jednak zaszkodzić trzustce i jelitom. Oto najważniejsze zasady, które warto wziąć pod uwagę w kuchni.
Ziemniaki są źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor czy witamina C. Ich niewłaściwe gotowanie może jednak zwiększyć indeks glikemiczny, co obciąża trzustkę. Eksperci zalecają gotowanie ziemniaków w całości, najlepiej w skórce, i schładzanie ich przed podaniem. Co w przypadku, kiedy leczymy się na cukrzycę?
Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Jak obniżyć indeks glikemiczny ziemniaków?
Głównym problemem związanym z ziemniakami jest ich wysoki indeks glikemiczny, co prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Aby to zmienić, warto gotować ziemniaki w skórce, przez ok. 20 min., następnie schładzać je przez co najmniej 4 godziny, najlepiej w lodówce. W ten sposób skrobia zmienia formę w bardziej przyjazną dla jelit. Proces ten wspiera rozwój pożytecznych bakterii w jelicie grubym.
Aby ziemniaki były zdrowsze, warto spożywać je razem z białkiem oraz błonnikiem. Podstawę posiłku powinny stanowić zarówno surowe, jak i gotowane warzywa, takie jak sałata, pomidory, ogórki, brokuły czy kalafior. Nie mniej ważny jest dodatek chudego mięsa lub ryb. Zarówno białko, jak i błonnik korzystnie oddziałują na metabolizm oraz pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Optymalna i bezpieczna porcja ziemniaków wynosi ok. 150 g.
Jeżeli jesteś diabetykiem, unikaj również ziemniaczanego puree - im bardziej rozdrobnione są ziemniaki, tym wyższy ich indeks glikemiczny. Smażone na oleju frytki są zarówno niezdrowe, jak i kaloryczne. Zamiast tego warto ziemniaki piec lub grillować.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki są nie tylko popularnym dodatkiem do dań, ale również bogatym źródłem wartości odżywczych. Składają się głównie z węglowodanów złożonych, które dostarczają organizmowi stabilnej energii. Dodatek błonnika sprawia, że długo utrzymują uczucie sytości, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.