Przepisy na prosty obiad dla początkujących

Przepisy na prosty obiad dla początkujących
Źródło zdjęć: © iStock.com

05.09.2018 14:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Osoby, które rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, powinny zacząć od przygotowania prostych posiłków. Sztuka kulinarna wymaga pracy, chęci i cierpliwości. Nie należy się zniechęcać już po pierwszej nieudanej potrawie, bowiem błędy popełniają nawet doświadczeni szefowie kuchni. Sprawdź przepisy na prosty obiad dla początkujących.

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym jest stosunkowo prostą do przygotowania potrawą. Nie wymaga ona specjalnych umiejętności kulinarnych, a najtrudniejszym zadaniem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Spaghetti bolognese jest nie tylko prostym obiadem dla początkujących, ale również szybkim i relatywnie tanim.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki lub karczku wieprzowego.
  • 300 g makaronu spaghetti.
  • Butelka passaty pomidorowej (opcjonalnie może być przecier pomidorowy lub pomidory w puszce).
  • 1 średniej wielkości cebula.
  • 100 g sera żółtego typu mozzarella.
  • 2 ząbki czosnku.
  • Olej do smażenia.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Przyprawy: oregano, bazylia, tymianek i papryka słodka.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zabierz się za przygotowanie makaronu — najpierw wstaw na kuchenkę głębszy garnek wody, wsyp do niego szczyptę soli, doprowadź do wrzenia, a następnie włóż do niego makaron. Gotuj przez ok. 11-12 minut, a po upływie tego czasu odcedź na durszlaku.
  2. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.
  3. Mięso mielone przypraw solą, pieprzem, ziołami i papryką słodką, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju przez ok. 7-8 minut. Po upływie tego czasu spróbuj mięso — jeśli będzie dobre, zmniejsz ogień, a jeśli nie — to wydłuż czas smażenia.
  4. Do gotowego mięsa mielonego dodaj passaty pomidorowej i duś wszystko na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu zmieszaj mięso z makaronem i posyp startym serem żółtym.

Kotlety z kurczaka z ziemniakami i mizerią

Kotlety z kurczaka z ziemniakami i mizerią to bardzo proste do odtworzenia danie obiadowe, z którym bez trudu poradzą sobie osoby, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Kotlety z kurczaka to prosty obiad dla osób początkujących, kojarzony ze smakiem dzieciństwa i sycącym obiadem serwowanym przez babcie.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka (lub dwa pojedyncze, ok. 600 g).
  • Sól i pieprz do smaku.
  • 1 duże jajko lub dwa małe.
  • Bułka tarta.
  • Olej rzepakowy do smażenia.
  • 1 kg ziemniaków.
  • 0,5 łyżki masła.
  • Jeden duży ogórek zielony.
  • 100 ml śmietany 12%.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz ziemniaki, umyj je, pokrój na mniejsze części, a następnie wstaw do garnka, zalej wodą i wsyp ok. łyżeczkę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ziemniaki są miękkie — jeśli są, odcedź je i utłucz ubijaczką z dodatkiem 0,5 łyżki masła.
  2. Między czasie, gdy ziemniaki się gotują, zabierz się za przygotowanie mięsa. Najpierw umyj filety, przekrój je na pół, a następnie ubij na 0,5 cm kotlety za pomocą tłuczka do mięsa. Przypraw kurczaka solą i pieprzem, obtocz w rozbitym i wymieszanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na oleju rzepakowym przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  3. Na samym końcu obierz ogórka, pokrój w cienkie plasterki, przypraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj ze śmietaną. Odstaw na 10 minut do lodówki.

Ryż z warzywami i kurczakiem

Ryż z warzywami i kurczakiem to bardzo prosty i pożywny obiad, który za sprawą warzyw jest źródłem wielu wartościowych witamin. Z całą pewnością danie to przypadnie do gustu osobom, które poszukują przepisów na zdrowy i prosty obiad dla początkujących.

Skład:

  • 2 torebki ryżu po 100 g.
  • 2 filety z kurczaka lub 1 pojedynczy.
  • Mrożone warzywa na patelnię 400 g.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Złocista przyprawa do kurczaka (opcjonalnie może być przyprawa gyros).

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zabierz się za przygotowanie ryżu — wstaw wodę w niewielkim garnku, wsyp do niej szczyptę soli, doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć do niej dwie torebki ryżu. Gotuj ryż przez ok. 10-11 minut.
  2. Umyj filety z kurczaka i pozbądź się z nich wszystkich niedoskonałości (błonek, żyłek i krwi), a następnie pokrój je na drobne kawałki i dopraw przyprawą do kurczaka. Smaż fileta przez ok. 5-7 minut.
  3. Między czasie możesz zacząć przygotowywać warzywa na patelnię. Nałóż na patelnię odrobinę oleju i smaż warzywa przez 10-12 minut. Po upływie tego czasu zamieszaj warzywa z ryżem i kurczakiem i duś całość pod przykryciem przez kilka minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także