Przepisy na prosty obiad dla początkujących

Osoby, które rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, powinny zacząć od przygotowania prostych posiłków. Sztuka kulinarna wymaga pracy, chęci i cierpliwości. Nie należy się zniechęcać już po pierwszej nieudanej potrawie, bowiem błędy popełniają nawet doświadczeni szefowie kuchni. Sprawdź przepisy na prosty obiad dla początkujących.

Przepisy na prosty obiad dla początkujących
Źródło zdjęć: © iStock.com

05.09.2018 14:28

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym jest stosunkowo prostą do przygotowania potrawą. Nie wymaga ona specjalnych umiejętności kulinarnych, a najtrudniejszym zadaniem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Spaghetti bolognese jest nie tylko prostym obiadem dla początkujących, ale również szybkim i relatywnie tanim.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki lub karczku wieprzowego.
  • 300 g makaronu spaghetti.
  • Butelka passaty pomidorowej (opcjonalnie może być przecier pomidorowy lub pomidory w puszce).
  • 1 średniej wielkości cebula.
  • 100 g sera żółtego typu mozzarella.
  • 2 ząbki czosnku.
  • Olej do smażenia.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Przyprawy: oregano, bazylia, tymianek i papryka słodka.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zabierz się za przygotowanie makaronu — najpierw wstaw na kuchenkę głębszy garnek wody, wsyp do niego szczyptę soli, doprowadź do wrzenia, a następnie włóż do niego makaron. Gotuj przez ok. 11-12 minut, a po upływie tego czasu odcedź na durszlaku.
  2. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.
  3. Mięso mielone przypraw solą, pieprzem, ziołami i papryką słodką, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju przez ok. 7-8 minut. Po upływie tego czasu spróbuj mięso — jeśli będzie dobre, zmniejsz ogień, a jeśli nie — to wydłuż czas smażenia.
  4. Do gotowego mięsa mielonego dodaj passaty pomidorowej i duś wszystko na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu zmieszaj mięso z makaronem i posyp startym serem żółtym.

Kotlety z kurczaka z ziemniakami i mizerią

Kotlety z kurczaka z ziemniakami i mizerią to bardzo proste do odtworzenia danie obiadowe, z którym bez trudu poradzą sobie osoby, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Kotlety z kurczaka to prosty obiad dla osób początkujących, kojarzony ze smakiem dzieciństwa i sycącym obiadem serwowanym przez babcie.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka (lub dwa pojedyncze, ok. 600 g).
  • Sól i pieprz do smaku.
  • 1 duże jajko lub dwa małe.
  • Bułka tarta.
  • Olej rzepakowy do smażenia.
  • 1 kg ziemniaków.
  • 0,5 łyżki masła.
  • Jeden duży ogórek zielony.
  • 100 ml śmietany 12%.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz ziemniaki, umyj je, pokrój na mniejsze części, a następnie wstaw do garnka, zalej wodą i wsyp ok. łyżeczkę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ziemniaki są miękkie — jeśli są, odcedź je i utłucz ubijaczką z dodatkiem 0,5 łyżki masła.
  2. Między czasie, gdy ziemniaki się gotują, zabierz się za przygotowanie mięsa. Najpierw umyj filety, przekrój je na pół, a następnie ubij na 0,5 cm kotlety za pomocą tłuczka do mięsa. Przypraw kurczaka solą i pieprzem, obtocz w rozbitym i wymieszanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na oleju rzepakowym przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  3. Na samym końcu obierz ogórka, pokrój w cienkie plasterki, przypraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj ze śmietaną. Odstaw na 10 minut do lodówki.

Ryż z warzywami i kurczakiem

Ryż z warzywami i kurczakiem to bardzo prosty i pożywny obiad, który za sprawą warzyw jest źródłem wielu wartościowych witamin. Z całą pewnością danie to przypadnie do gustu osobom, które poszukują przepisów na zdrowy i prosty obiad dla początkujących.

Skład:

  • 2 torebki ryżu po 100 g.
  • 2 filety z kurczaka lub 1 pojedynczy.
  • Mrożone warzywa na patelnię 400 g.
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Złocista przyprawa do kurczaka (opcjonalnie może być przyprawa gyros).

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zabierz się za przygotowanie ryżu — wstaw wodę w niewielkim garnku, wsyp do niej szczyptę soli, doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć do niej dwie torebki ryżu. Gotuj ryż przez ok. 10-11 minut.
  2. Umyj filety z kurczaka i pozbądź się z nich wszystkich niedoskonałości (błonek, żyłek i krwi), a następnie pokrój je na drobne kawałki i dopraw przyprawą do kurczaka. Smaż fileta przez ok. 5-7 minut.
  3. Między czasie możesz zacząć przygotowywać warzywa na patelnię. Nałóż na patelnię odrobinę oleju i smaż warzywa przez 10-12 minut. Po upływie tego czasu zamieszaj warzywa z ryżem i kurczakiem i duś całość pod przykryciem przez kilka minut.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)