Przypraw tym karpia. Zapomnisz o mulistym smaku

Odpowiednio przyrządzony karp to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Niestety ryba ta może sprawiać pewne kłopoty. Jeżeli nie doprawimy jej w odpowiedni sposób, będzie śmierdzieć mułem. Jak się pozbyć charakterystycznego zapachu?

Przypraw tym karpia. Zapomnisz o mulistym smakuJak przyprawić wigilijnego karpia? - zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe
4

Jeżeli na twojej liście 12 potraw znajduje się karp, koniecznie sprawdź, czy wiesz, w jaki sposób go przyprawić. Ryba ta posiada bardzo smaczne mięso, jednak jest jedna rzecz, która odstrasza niejednego smakosza. Oczywiście mówimy tu o charakterystycznym mulistym zapachu. W jaki sposób się go pozbyć? Mamy na to metody! Niektóre karpie same w sobie posiadają też niezbyt zachęcający do jedzenia posmak. Tłumaczymy, w jaki sposób wybrać rybę, aby tego uniknąć.

Wybierzesz najlepszego

Poziom "glonowego" posmaku karpia zależy od tego, ile w sobie posiada kwasu mlekowego, który wydziela się w trakcie nieodpowiedniego przechowywania czy też transportu ryby. Jeżeli chcemy kupić smacznego karpia, omijajmy szerokim łukiem stoiska, gdzie karpie znajdują się w małych basenikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożyzna przed Świętami. Oto, co mówią Polacy

Zdrowa ryba powinna mieć dużo miejsca i pływać w zbiorniku grzbietem do góry. Przyjrzyjmy się też, czy oczy karpia są szkliste, a łuski przylegają blisko ciała. Ważnym wyznacznikiem są również wilgotne i śliskie płetwy.

Idealnie doprawiony

Kiedy już zakupimy dobrego karpia, musimy zwrócić uwagę na to, aby go odpowiednio doprawić. Najlepszym antidotum na mulisty posmak jest.... zwykła cebula. Wystarczy, że pokroimy warzywo na większe plastry, którymi obłożymy karpia z każdej strony. Następnie rybę umieszczamy w lodówce na co najmniej trzy godziny. Po upłynięciu wyznaczonego czasu nasza ryba powinna nadawać się do smażenia.

Innym trikiem jest skorzystanie z właściwości cytryny. W tym przypadku wyciskamy sok z dwóch cytrusów, a następnie polewamy nim rybę, którą następnie zawijamy w folię. Tak przygotowaną wkładamy do lodówki na całą noc. Rankiem osuszamy karpia i przygotowujemy do smażenia.

Ostatnią propozycją jest wymoczenie karpiowych dzwonków w zimnym mleku. Rybę przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej cztery godziny, jednak najlepiej, kiedy pozostanie w mleku przez całą noc. Po takiej kąpieli karpia myjemy, osuszamy, doprawiamy wedle uznania i smażymy.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wlej do kopca. Krety nie znoszą tego zapachu
Wlej do kopca. Krety nie znoszą tego zapachu
Tak widzą psy. Naukowcy nie mają wątpliwości
Tak widzą psy. Naukowcy nie mają wątpliwości
Masz w domu stary dowód? Lepiej go nie wyrzucaj
Masz w domu stary dowód? Lepiej go nie wyrzucaj
30-latka nie żyje. Karetki nie było, śmigłowca odmówiono
30-latka nie żyje. Karetki nie było, śmigłowca odmówiono
Kto wysieje, ten pożałuje. Przyłapanym grozi grzywna lub areszt
Kto wysieje, ten pożałuje. Przyłapanym grozi grzywna lub areszt
44-latka nie żyje. Lekarz zapamięta tego SMS-a do końca życia
44-latka nie żyje. Lekarz zapamięta tego SMS-a do końca życia
Zostawił dwulatka w oknie życia. Wszczęto postępowanie
Zostawił dwulatka w oknie życia. Wszczęto postępowanie
"Miałam w piersi zmianę". Okazało się, że to nowotwór
"Miałam w piersi zmianę". Okazało się, że to nowotwór
Dermatolożka bije na alarm. Opłakane konsekwencje robienia hybrydy
Dermatolożka bije na alarm. Opłakane konsekwencje robienia hybrydy
Kurtka Cichopek to hit na wiosnę. Pora rozstać się z ramoneską
Kurtka Cichopek to hit na wiosnę. Pora rozstać się z ramoneską
W PRL-u były hitem. Wrócą ponownie do łask?
W PRL-u były hitem. Wrócą ponownie do łask?
Kwiatki odeszły do lamusa? Spójrzcie tylko na sukienkę Kubickiej
Kwiatki odeszły do lamusa? Spójrzcie tylko na sukienkę Kubickiej