Domowa wędlina, która robi się niemal sama. Palce lizać
Domowa szynka jest bez porównania lepsza niż ta ze sklepu. Często jednak rezygnujemy z jej przygotowania – odstrasza nas cena, a także skomplikowane przepisy. Okazuje się jednak, że istnieje prosta receptura na staropolską szynkę, którą będziemy się zajadać. Wystarczy przyprawić i upiec.
Domowe wędliny i mięsiwa najchętniej robimy przede wszystkim w święta. Słusznie - to o wiele lepszy pomysł niż korzystanie z gotowych potraw. Własnoręcznie upieczone mięso będzie znacznie bardziej aromatyczne i zwyczajnie smaczniejsze niż to ze sklepu.
Domowa szynka staropolska. Zrób na święta
Jak zrobić domową szynkę? Okazuje się, że istnieje wyjątkowo prosty przepis, który ma już kilkaset lat i nawet dziś cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego – mięso wychodzi z niego idealnie soczyste, a zarazem kruche i aromatyczne.
Ważne, żeby pamiętać podczas przygotowania, że na kilogram mięsa potrzebujemy godzinę obróbki cieplnej. W przepisie podano proporcję stosowną dla dwukilogramowej szynki, jeśli jednak zdecydujemy się na przykład na mniejszy kawałek, musimy go piec odpowiednio krócej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na domową szynkę
Składniki:
2 kg szynki wieprzowej
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka oregano
Najpierw należy oczyścić mięso oraz wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie dość ciasno owijamy wędlinę sznurkiem. Do miski wkładamy składniki do marynaty: miód, olej i musztardę - mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu łączymy sypkie przyprawy. Nacieramy mięso marynatą i obtaczamy mieszanką przypraw tak, aby kawałek był nimi pokryty w całości.
Później wkładamy szynkę do naczynia żaroodpornego i polewamy połową szklanki bulionu lub wody, przykrywamy naczynie, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez dwie godziny. Ważne, żeby raz na jakiś czas polać mięso zebranym na dnie formy sosem. 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę - dzięki temu wędlina ładnie się przyrumieni, a mięso nie zdąży wyschnąć.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl