Domowa wędlina, która robi się niemal sama. Palce lizać
Domowa szynka jest bez porównania lepsza niż ta ze sklepu. Często jednak rezygnujemy z jej przygotowania – odstrasza nas cena, a także skomplikowane przepisy. Okazuje się jednak, że istnieje prosta receptura na staropolską szynkę, którą będziemy się zajadać. Wystarczy przyprawić i upiec.
Domowe wędliny i mięsiwa najchętniej robimy przede wszystkim w święta. Słusznie - to o wiele lepszy pomysł niż korzystanie z gotowych potraw. Własnoręcznie upieczone mięso będzie znacznie bardziej aromatyczne i zwyczajnie smaczniejsze niż to ze sklepu.
Domowa szynka staropolska. Zrób na święta
Jak zrobić domową szynkę? Okazuje się, że istnieje wyjątkowo prosty przepis, który ma już kilkaset lat i nawet dziś cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego – mięso wychodzi z niego idealnie soczyste, a zarazem kruche i aromatyczne.
Ważne, żeby pamiętać podczas przygotowania, że na kilogram mięsa potrzebujemy godzinę obróbki cieplnej. W przepisie podano proporcję stosowną dla dwukilogramowej szynki, jeśli jednak zdecydujemy się na przykład na mniejszy kawałek, musimy go piec odpowiednio krócej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona wieprzowina w glazurze z miodu i musztardy. Sposób na udany obiad
Przepis na domową szynkę
Składniki:
2 kg szynki wieprzowej
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka oregano
Najpierw należy oczyścić mięso oraz wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie dość ciasno owijamy wędlinę sznurkiem. Do miski wkładamy składniki do marynaty: miód, olej i musztardę - mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu łączymy sypkie przyprawy. Nacieramy mięso marynatą i obtaczamy mieszanką przypraw tak, aby kawałek był nimi pokryty w całości.
Później wkładamy szynkę do naczynia żaroodpornego i polewamy połową szklanki bulionu lub wody, przykrywamy naczynie, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez dwie godziny. Ważne, żeby raz na jakiś czas polać mięso zebranym na dnie formy sosem. 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę - dzięki temu wędlina ładnie się przyrumieni, a mięso nie zdąży wyschnąć.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl