Resweratrol, czyli winogronowy następca retinolu i witaminy C
None
Poprawia koncentrację, zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi, obniża poziom cholesterolu - uwielbiane przez Francuzów czerwone wino, o ile pija się je regularnie i w małych ilościach, słynie nie tylko z walorów smakowych, ale i właściwości zdrowotnych. Po części jest to zasługą wysokiej zawartości potasu. To jednak nie ten pierwiastek zadecydował o tym, by czerwone winogrona wykorzystać również w kosmetologii.
Jedni piją czerwone wino, by poprawić trawienie lub się rozluźnić, inni doceniają jego rolę w utrzymaniu młodego wyglądu skóry. Źródłem jego właściwości anti-aging jest resweratrol - obecny w czerwonych winogronach związek roślinny, który jest silnym i stabilnym przeciwutleniaczem. W kosmetologii szał na jego punkcie trwa od stosunkowo niedawna, ale niewykluczone, że resweratrol już niebawem zyska popularność na miarę retinolu czy witaminy C.