Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
Coś słodkiego w pół godziny? Ten przepis jest idealny.
Do przygotowania słodkiego podwieczorku nie potrzebujemy wyszukanych składników. Czasami proste i szybkie przepisy to najlepszy wybór. Przykładem są rogaliki z czekoladą, które nie tylko rozniosą cudowny zapach po całym domu, ale przede wszystkim są równie pyszne co wyrób z cukierni, a możemy do nich użyć dodatków wedle własnego uznania.
Składniki:2 płaty ciasta francuskiego (można przygotować również własnoręcznie, ale to bardziej czasochłonny proces), 1 jajko, tabliczka czekolady (lub opcjonalnie krem czekoladowy, wiórki czekoladowe). Dla urozmaicenia do nadzienia można dodać również małe pianki marshmallow.
Przygotowanie: ciasto delikatnie rozwałkować i pociąć na długie trójkąty. U podstawy każdego nałożyć czekoladę i zacząć zwijać. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować cienko rozbełtanym jajkiem (najlepiej za pomocą spożywczego pędzelka). Włożyć do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 200 stopni. Po około 20-25 minutach rogaliki będą gotowe. Włożone do szczelnie zamkniętego pojemnika, można przechowywać kilka dni.