GotowaniePrzepisyRolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym

Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym

Co powiecie na lekką czekoladową-pomarańczową ucztę? Musicie dać się skusić - pomarańcze są znakomitym źródłem witaminy C oraz beta-karotenu, natomiast czekolada to doskonałe lekarstwo na chandrę.

Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym
Źródło zdjęć: © Lindt

18.03.2015 | aktual.: 20.03.2015 10:44

Składniki:

Płatki czekoladowe

• 250g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao
• 1 łyżka stołowa oleju roślinnego

Biszkopt

• 4 jajka
• 50g cukru
• Szczypta soli
• 3 łyżki stołowe mąki pszennej
• 3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
• Cukier puder

Krem

• 250ml soku pomarańczowego
• 1 łyżka stołowa przyprawy korzennej
• Szczypta startej skórki pomarańczowej
• 4 płatki żelatyny
• 2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
• 3 jajka
• 50g cukru
• 150g bitej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy olej i mieszamy. 2/3 czekolady rozsmarowujemy równomiernie na folii a następnie przekładamy do zamrażarki aby zgęstniała. Chwilę po tym tniemy czekoladę na małe kawałki i ponownie wstawiamy do lodówki.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Ucieramy żółtka z połową cukru na puszystą masę. Mieszamy białka z resztą cukru i szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dosypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Łączymy 1/3 ubitego białka z resztą rozpuszczonej czekolady i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ostrożnie dodajemy masę z żółtek i resztę białka. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, tak abym miało ok. 0,5 cm grubości. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószamy ciasto cukrem pudrem.

3. Do 150ml soku pomarańczowego wrzucamy przyprawy i startą skórkę a następnie podgrzewamy. Płatki żelatyny rozmiękczamy 5 minut pod zimną wodą i dodajemy do gorącego soku. Po tym dolewamy do soku cukier i żółtko i ucieramy na gładką masę. Z białek ubijamy pianę, po czym dodajemy do niej cukier. Łączymy masę pomarańczową, ubite białko, śmietanę i ostrożnie mieszamy. Bierzemy 2/3 kremu i smarujemy biszkopt na grubość ok. 1 cm. Następnie z pomocą ręcznika rolujemy ciasto.

4. Resztą kremu smarujemy cienko ciasto. Dekorujemy roladę płatkami czekolady i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Zobacz także
Komentarze (0)