Różowa czy biała? Czekolady, które pokochasz
Jeśli nie potrafisz oprzeć się słodyczom, być może skusisz się na czekoladę w nieco innym wydaniu. Wyroby w białym i różowym kolorze kuszą smakiem oraz aromatem. Czym się charakteryzują?
29.01.2019 | aktual.: 13.02.2019 11:27
Różowa czekolada
Mogłoby się wydawać, że różowa czekolada jest po prostu zwykłym wyrobem barwionym na różowo. Tak naprawdę jednak to smakołyk przyrządzany z ziaren kakaowca, które pochodzą z Ekwadoru, Brazylii i Wybrzeża Kości Słoniowej. Różowa czekolada po raz pierwszy została zaprezentowana w Szanghaju, 5 września 2017 roku, i wywołała spore poruszenie wśród cukierników oraz wielbicieli słodyczy na całym świecie. Jej recepturę sporządziła szwajcarska firma Barry Callebaut.
Smak różowej czekolady jest słodki, ale z lekko kwaśną, owocową nutą. Wyrób ten ma też nieco lżejszą i bardziej kremową konsystencję niż tradycyjna czekolada o brązowym kolorze.
Zobacz także
Biała czekolada
O ile różowa czekolada powstaje przy użyciu proszku kakaowego, o tyle biała czekolada nie zawiera tego proszku w ogóle, a jedynie tłuszcz kakaowy, mleko i cukier, które nadają jej jasnej, subtelnej barwy.
Biała czekolada charakteryzuje się bardzo słodkim, kremowym smakiem, ale jest dość kaloryczna, gdyż w stugramowej tabliczce można znaleźć zwykle od 540 do 560 kilokalorii (w zależności od ilości poszczególnych składników). Dobrej jakości biała czekolada ma gładką, błyszczącą powierzchnię, jasnożółty kolor i zawiera tłuszcz kakaowy, a nie tańsze zamienniki w postaci np. utwardzonego tłuszczu roślinnego.