Różowa czy biała? Czekolady, które pokochasz
Jeśli nie potrafisz oprzeć się słodyczom, być może skusisz się na czekoladę w nieco innym wydaniu. Wyroby w białym i różowym kolorze kuszą smakiem oraz aromatem. Czym się charakteryzują?
29.01.2019 | aktual.: 13.02.2019 11:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Różowa czekolada
Mogłoby się wydawać, że różowa czekolada jest po prostu zwykłym wyrobem barwionym na różowo. Tak naprawdę jednak to smakołyk przyrządzany z ziaren kakaowca, które pochodzą z Ekwadoru, Brazylii i Wybrzeża Kości Słoniowej. Różowa czekolada po raz pierwszy została zaprezentowana w Szanghaju, 5 września 2017 roku, i wywołała spore poruszenie wśród cukierników oraz wielbicieli słodyczy na całym świecie. Jej recepturę sporządziła szwajcarska firma Barry Callebaut.
Smak różowej czekolady jest słodki, ale z lekko kwaśną, owocową nutą. Wyrób ten ma też nieco lżejszą i bardziej kremową konsystencję niż tradycyjna czekolada o brązowym kolorze.
Zobacz także
Biała czekolada
O ile różowa czekolada powstaje przy użyciu proszku kakaowego, o tyle biała czekolada nie zawiera tego proszku w ogóle, a jedynie tłuszcz kakaowy, mleko i cukier, które nadają jej jasnej, subtelnej barwy.
Biała czekolada charakteryzuje się bardzo słodkim, kremowym smakiem, ale jest dość kaloryczna, gdyż w stugramowej tabliczce można znaleźć zwykle od 540 do 560 kilokalorii (w zależności od ilości poszczególnych składników). Dobrej jakości biała czekolada ma gładką, błyszczącą powierzchnię, jasnożółty kolor i zawiera tłuszcz kakaowy, a nie tańsze zamienniki w postaci np. utwardzonego tłuszczu roślinnego.