Sekret idealnego rosołu. Będzie smaczny jak nigdy dotąd

Rosół to tradycyjne polskie danie, które ląduje na naszych stołach w niemal każdą niedzielę. Jest zdrowy, pożywny i świetnie smakuje. Nie wszystkie panie i panowie domu wiedzą jednak, jak poprawnie go ugotować. Zanim zabierzemy się za to zadanie, warto się dowiedzieć, co składa się na idealny rosół.

Rosół to jedna z najchętniej jedzonych w Polsce zup
Rosół to jedna z najchętniej jedzonych w Polsce zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.12.2022 13:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ugotowanie smacznego i klarownego rosołu to spora sztuka. Wymaga bowiem wiedzy o konkretnych składnikach. Każda osoba ma własny, sprawdzony przepis na idealny rosół. W każdym z nich można znaleźć trafne, przydatne triki na podkręcenie smaku tej uwielbianej przez Polaków zupy.

Mięso i warzywa do rosołu. Jakie wybrać?

Podstawą każdego rosołu jest mięso. Smaczna zupa powinna być przyrządzona z kilku rodzajów drobiu oraz wołowiny. Podczas gotowania warto wykorzystać wołowe kości szpikowe. Dodadzą one do rosołu wielu składników odżywczych. Zupie nie zaszkodzi także dodatek cielęciny czy skrawków dziczyzny. Im więcej dobrego jakościowo mięsa dodamy do wywaru, tym więcej zyska smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niewiele osób wie, że rosół nabierze jeszcze głębszego smaku i lepszej klarowności, jeśli mięso używane do gotowania bulionu opieczemy wcześniej w piekarniku. Temu procesowi możemy poddać również włoszczyznę. Krótkie, intensywne pieczenie wydobędzie z warzyw wiele aromatu. Warto wiedzieć też, kiedy dodać ją do zupy. Najlepiej zrobić to mniej więcej w połowie połowie gotowania. Zdążą zmięknąć, nadać wywarowi doskonały smak i zachowają wartości odżywcze.

W sklepach znaleźć można gotowe zestawy włoszczyzny do rosołu. Mimo tego warzywa na rosół lepiej jest kupować oddzielnie. Wtedy będziemy mogli je dokładnie obejrzeć i wybrać najlepsze sztuki. W zestawie do gotowania rosołu nie może zabraknąć marchewki, korzenia pietruszki, pora oraz kawałka selera.

Rosół jest za tłusty? Zrób tę prostą rzecz

Gotowanie tak wielu rodzajów mięs i warzyw wpływa na to, jak tłusta będzie zupa. Jeśli na jej powierzchni zebrało się zbyt wiele tłuszczu, można część usunąć za pomocą łyżki lub drewnianej warzechy. Najłatwiej zrobić to, gdy rosół już ostygnie i zostanie schłodzony w lodówce. Jeśli nie macie czasu, wrzućcie do zupy kostkę lodu. Tłuszcz zbierze się wokół niej, a wam pozostanie wyłowienie ją z garnka.

Dla osób gotujących rosół wiele problemów sprawiają szumowiny zbierające się w zupie. Jest to nic innego jak ścięte drobiny białka ze składników. Zawierają nieco zanieczyszczeń, ale po dłuższym gotowaniu nie mogą nam zaszkodzić. Przeszkadzają za to w jedzeniu zupy. Można się ich w łatwy sposób pozbyć, używając do tego łyżkę szumówkę, wyławiającą białko z rosołu.

Szumowiny nie muszą być jednak odławianie. W niektórych przepisach poleca się zostawienie ich w zupie, ponieważ zawierają cenny dla ludzkiego organizmu kolagen. Strzępki białka same opadną na dno garnka, gdy poziom płynu w rosole będziemy uzupełniać zimną wodą podczas gotowania. Warto pamiętać, aby pozostawić zupę na wolnym ogniu, bez przykrycia.

Przepis na idealny rosół

Do sporego garnka włóżcie dwa udka z kurczaka i kawałek wołowiny rosołowej, a następnie zalejcie mięso zimną wodą. Dodajcie niezbędne przyprawy: ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Całość gotujcie przez około godzinę. Po upływie tego czasu wrzućcie do bulionu opaloną cebulę i pora. W wodzie powinna znaleźć się także włoszczyzna. To także czas na posolenie zupy.

W trakcie gotowania zbierajcie regularnie szumowiny, jeśli nie chcecie podawać ich na talerzu. Zupę trzymajcie na ogniu jeszcze przez dwie godziny, uzupełniając wrzątkiem wodę, która odparowała podczas gotowania. Na koniec spróbujcie bulionu i w razie konieczności doprawcie solą oraz pieprzem. Gotowy rosół podajcie z domowym makaronem, pietruszką i marchewką pokrojoną w kostkę.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (8)