Blisko ludziOto sekretny składnik rosołu. Dodaj łyżkę, a rodzina będzie się zajadać

Oto sekretny składnik rosołu. Dodaj łyżkę, a rodzina będzie się zajadać

W wielu domach rosół stanowi podstawę niedzielnych obiadów. Jest idealnym posiłkiem przy przeziębieniach i chorobach czy jesienno-zimowym przemarznięciu. Zdarza się jednak, że po ugotowaniu brakuje mu "tego czegoś". Jeżeli zastanawiacie się, co można dodać, kiedy wasz rosół nie jest takim, jakiego pragniecie - zdradzamy. Wystarczy jedna-dwie łyżki tego płynu.

W wielu domach rosół stanowi podstawę niedzielnych obiadów
W wielu domach rosół stanowi podstawę niedzielnych obiadów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.10.2022 | aktual.: 24.10.2022 17:32

Czy jest tu ktoś, kto nie kocha rosołu? Na to pytanie istnieje tylko jedna odpowiedź. Rosół to z pewnością najbardziej uwielbiana zupa przez Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego życia, a także niedzielnego obiadu, z którym jest kojarzony. Najlepiej smakuje oczywiście ten, który jest przygotowywany przez babcie i mamy. Jeżeli jesteście na etapie, że gotujecie go sami, a smak pozostawia wiele to życzenia, podpowiadamy, czego może mu brakować. Dodajcie jedną lub dwie łyżki tego płynu.

Sekretny składnik rosołu

Rosół musi być smaczny, to nie podlega dyskusji. A ten składnik - w przypadku zbyt delikatnego smaku bądź mało wyrazistego koloru, pomoże wam to uzyskać. O czym dokładnie mowa? O occie, dzięki któremu rosół stanie się bardziej gęsty i treściwszy.

Wszystko dzięki temu, że kwas, który jest zawarty w occie, rozpuszcza tkanki znajdujące się w kościach. Wtedy wytwarza się żelatyna, która sprawia, że zupa staje się gęstsza. Kwas w occie "wyciąga" także z kości większą ilość witamin, dzięki czemu jest zdrowszy. Wystarczy, że dodacie jedną lub dwie łyżki octu pod koniec gotowania, a nie pożałujecie!

Na co pomaga rosół?

Dla wielu osób rosół jest lekiem dosłownie na wszystko. Pomaga nie tylko przy chorobach, przeziębieniach czy osłabieniu organizmu, ale również w przypadku tzw. kaca. Ma świetny wpływ na kości i stawy, a mało kto wie, że dobrze działa także na jelita.

Kobiety z pewnością ucieszy informacja, że rosół ma również korzystny wpływ na skórę. Jego regularne spożywanie sprawia, że skóra nabiera większej elastyczności i staje się bardziej nawilżona. Podobnie jest ze zmarszczkami, bo zmniejsza także tendencję do ich powstawania - a to dzięki peptydom i aminokwasom, powstałym z rozpadu kolagenu.

Zagłosuj na #Wszechmocne 2022
Zagłosuj na #Wszechmocne 2022© WP Kobieta

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Zobacz także