Sernik z konfiturą z czerwonej porzeczki
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jego sekretem jest idealnie zmielony ser twarogowy. Dla niektórych wypiek ten może być za słodki, dlatego warto dodać do niego kwaśny dodatek. Poniżej propozycja sernika na spodzie z białej czekolady i porzeczkowym wykończeniem.
31.08.2016 | aktual.: 16.09.2016 15:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na spód:
- 100 g białej czekolady
- 30 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
Masa serowa:
- 200 g sera twarogowego
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g białej czekolady
- jajko
Masa porzeczkowa:
- 100 g serka mascarpone
- 4 łyżki konfitury/dżemu z czerwonej porzeczki
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2-3 ciepłej wody
Zaczynamy od masy serowej
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodajemy trochę sera, aby się zahartowała. Całą czekoladę przekładamy do twarogu, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i jajko. Miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach, aby wszystkie składniki się połączyły (do uzyskania gładkiej masy). Wstawiamy do lodówki.
Spód
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopione masło i czekoladę, miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp. 175 stopni, góra-dół). Pieczemy przez ok. 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno się ściąć, jeśli włożymy wykałaczkę i masa będzie płynna, nakłuwamy w kilku miejscach, aby przyspieszyć pieczenie). Wlewamy masę serową (przed wlaniem pamiętajmy o dokładnym wymieszaniu), pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyłączamy piekarnik. Ciasto pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masa porzeczkowa
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Serek mascarpone mieszamy z konfiturą/dżemem z czerwonej porzeczki i żelatyną. Wstawiamy do lodówki, aby masa się schłodziła.
Wykończenie ciasta
Na wystudzone ciasto nakładamy masę porzeczkową, równomiernie rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przez zdjęciem tortownicy, kroimy dookoła nożem.
Zobacz także: kokosowe ciasteczka bezowe