Sernik z konfiturą z czerwonej porzeczki

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jego sekretem jest idealnie zmielony ser twarogowy. Dla niektórych wypiek ten może być za słodki, dlatego warto dodać do niego kwaśny dodatek. Poniżej propozycja sernika na spodzie z białej czekolady i porzeczkowym wykończeniem.

Sernik z porzeczkami
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

Składniki na spód:

  • 100 g białej czekolady
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • jajko

Masa porzeczkowa:

  • 100 g serka mascarpone
  • 4 łyżki konfitury/dżemu z czerwonej porzeczki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 ciepłej wody

Zaczynamy od masy serowej
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodajemy trochę sera, aby się zahartowała. Całą czekoladę przekładamy do twarogu, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i jajko. Miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach, aby wszystkie składniki się połączyły (do uzyskania gładkiej masy). Wstawiamy do lodówki.

Spód
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopione masło i czekoladę, miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp. 175 stopni, góra-dół). Pieczemy przez ok. 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno się ściąć, jeśli włożymy wykałaczkę i masa będzie płynna, nakłuwamy w kilku miejscach, aby przyspieszyć pieczenie). Wlewamy masę serową (przed wlaniem pamiętajmy o dokładnym wymieszaniu), pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyłączamy piekarnik. Ciasto pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa porzeczkowa
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Serek mascarpone mieszamy z konfiturą/dżemem z czerwonej porzeczki i żelatyną. Wstawiamy do lodówki, aby masa się schłodziła.

Wykończenie ciasta
Na wystudzone ciasto nakładamy masę porzeczkową, równomiernie rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przez zdjęciem tortownicy, kroimy dookoła nożem.
Zobacz także: kokosowe ciasteczka bezowe

Kuchenny niezbędnik:
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Są razem od 19 lat. Ślub wzięli po kilku miesiącach znajomości
Są razem od 19 lat. Ślub wzięli po kilku miesiącach znajomości
Chodzi z partnerem na randki? Kozidrak stawia sprawę jasno
Chodzi z partnerem na randki? Kozidrak stawia sprawę jasno
W takim stroju paradowała nad morzem. Najmodniejszy kolor na jesień
W takim stroju paradowała nad morzem. Najmodniejszy kolor na jesień
Ma polskie korzenie. Odwiedził nasz kraj. "Nie zapomnę ani chwili"
Ma polskie korzenie. Odwiedził nasz kraj. "Nie zapomnę ani chwili"
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie
Teraz chowają się w domach. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
Teraz chowają się w domach. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
"Moje dwa futerka". W takim stroju spacerowała z psem
"Moje dwa futerka". W takim stroju spacerowała z psem
"Pokolenie bardzo zaburzone". Ekspertka o współczesnej młodzieży
"Pokolenie bardzo zaburzone". Ekspertka o współczesnej młodzieży
Zniknęła z ekranów. Dziś zupełnie inaczej zarabia na życie
Zniknęła z ekranów. Dziś zupełnie inaczej zarabia na życie
Przez wiele lat była sama. Tak wygląda jej nowy partner
Przez wiele lat była sama. Tak wygląda jej nowy partner