Sernik z konfiturą z czerwonej porzeczki

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jego sekretem jest idealnie zmielony ser twarogowy. Dla niektórych wypiek ten może być za słodki, dlatego warto dodać do niego kwaśny dodatek. Poniżej propozycja sernika na spodzie z białej czekolady i porzeczkowym wykończeniem.

Sernik z porzeczkami
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

Składniki na spód:

  • 100 g białej czekolady
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • jajko

Masa porzeczkowa:

  • 100 g serka mascarpone
  • 4 łyżki konfitury/dżemu z czerwonej porzeczki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 ciepłej wody

Zaczynamy od masy serowej
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodajemy trochę sera, aby się zahartowała. Całą czekoladę przekładamy do twarogu, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i jajko. Miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach, aby wszystkie składniki się połączyły (do uzyskania gładkiej masy). Wstawiamy do lodówki.

Spód
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopione masło i czekoladę, miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp. 175 stopni, góra-dół). Pieczemy przez ok. 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno się ściąć, jeśli włożymy wykałaczkę i masa będzie płynna, nakłuwamy w kilku miejscach, aby przyspieszyć pieczenie). Wlewamy masę serową (przed wlaniem pamiętajmy o dokładnym wymieszaniu), pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyłączamy piekarnik. Ciasto pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa porzeczkowa
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Serek mascarpone mieszamy z konfiturą/dżemem z czerwonej porzeczki i żelatyną. Wstawiamy do lodówki, aby masa się schłodziła.

Wykończenie ciasta
Na wystudzone ciasto nakładamy masę porzeczkową, równomiernie rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przez zdjęciem tortownicy, kroimy dookoła nożem.
Zobacz także: kokosowe ciasteczka bezowe

Kuchenny niezbędnik:
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do sałatki jarzynowej. Całkowicie odmienisz jej smak
Dodaj do sałatki jarzynowej. Całkowicie odmienisz jej smak
Córki Bono w centrum uwagi. Eve zdobywa Hollywood
Córki Bono w centrum uwagi. Eve zdobywa Hollywood
Zabrała głos w sprawie śmierci żony Babiarza. Mówiła o ich spotkaniu
Zabrała głos w sprawie śmierci żony Babiarza. Mówiła o ich spotkaniu
Po wójtowej z "Rancza" nie został ślad. Tak dziś wygląda aktorka
Po wójtowej z "Rancza" nie został ślad. Tak dziś wygląda aktorka
"Czułam się nieprzyzwoita". Claire Danes szczerze o późnym macierzyństwie
"Czułam się nieprzyzwoita". Claire Danes szczerze o późnym macierzyństwie
Pożegnaj wągry. Wypróbuj maseczkę z trzech składników
Pożegnaj wągry. Wypróbuj maseczkę z trzech składników
Zapozowała nago dla "Maxim". Szybko tego pożałowała
Zapozowała nago dla "Maxim". Szybko tego pożałowała
Pokazała się z mężem. Tak wygląda dziś "najsmutniejsza księżna świata"
Pokazała się z mężem. Tak wygląda dziś "najsmutniejsza księżna świata"
Obejrzałam "Dom dobry". "Nie możemy patrzeć w inną stronę" [OPINIA]
Obejrzałam "Dom dobry". "Nie możemy patrzeć w inną stronę" [OPINIA]
Siedzieli obok niej w samolocie. Nie była w stanie wytrzymać zapachu
Siedzieli obok niej w samolocie. Nie była w stanie wytrzymać zapachu
Po rozstaniu z Królikowskim "upadła na samo dno". "Były dwa wyjścia"
Po rozstaniu z Królikowskim "upadła na samo dno". "Były dwa wyjścia"
Upoluj swój kalendarz adwentowy. Ciesz się małymi przyjemnościami przez cały grudzień
Upoluj swój kalendarz adwentowy. Ciesz się małymi przyjemnościami przez cały grudzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟