Sernik z konfiturą z czerwonej porzeczki

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jego sekretem jest idealnie zmielony ser twarogowy. Dla niektórych wypiek ten może być za słodki, dlatego warto dodać do niego kwaśny dodatek. Poniżej propozycja sernika na spodzie z białej czekolady i porzeczkowym wykończeniem.

Sernik z porzeczkami
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

Składniki na spód:

  • 100 g białej czekolady
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • jajko

Masa porzeczkowa:

  • 100 g serka mascarpone
  • 4 łyżki konfitury/dżemu z czerwonej porzeczki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 ciepłej wody

Zaczynamy od masy serowej
Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodajemy trochę sera, aby się zahartowała. Całą czekoladę przekładamy do twarogu, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i jajko. Miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach, aby wszystkie składniki się połączyły (do uzyskania gładkiej masy). Wstawiamy do lodówki.

Spód
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. Powoli dodajemy roztopione masło i czekoladę, miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp. 175 stopni, góra-dół). Pieczemy przez ok. 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno się ściąć, jeśli włożymy wykałaczkę i masa będzie płynna, nakłuwamy w kilku miejscach, aby przyspieszyć pieczenie). Wlewamy masę serową (przed wlaniem pamiętajmy o dokładnym wymieszaniu), pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyłączamy piekarnik. Ciasto pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa porzeczkowa
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Serek mascarpone mieszamy z konfiturą/dżemem z czerwonej porzeczki i żelatyną. Wstawiamy do lodówki, aby masa się schłodziła.

Wykończenie ciasta
Na wystudzone ciasto nakładamy masę porzeczkową, równomiernie rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przez zdjęciem tortownicy, kroimy dookoła nożem.
Zobacz także: kokosowe ciasteczka bezowe

Kuchenny niezbędnik:
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiesława Kwiatek i jej włosy. Czy to naprawdę doczepy?
Wiesława Kwiatek i jej włosy. Czy to naprawdę doczepy?
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? To "mówi" prawo
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? To "mówi" prawo
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
Joanna Kurowska szczerze o zarobkach aktorów. "Można bardzo godnie żyć"
Joanna Kurowska szczerze o zarobkach aktorów. "Można bardzo godnie żyć"
Ma wznowę guza mózgu. Anita ze "ŚOPW" zabrała głos
Ma wznowę guza mózgu. Anita ze "ŚOPW" zabrała głos
Usuń z doniczki. Ten błąd może zniszczyć roślinę
Usuń z doniczki. Ten błąd może zniszczyć roślinę
Tak mieszka serialowa Pati. Wnętrza robią wrażenie
Tak mieszka serialowa Pati. Wnętrza robią wrażenie
Historyczna decyzja w Sejmie. Zmiany dla właścicieli psów
Historyczna decyzja w Sejmie. Zmiany dla właścicieli psów
Pojechała do sanatorium. Mówi, co się działo wieczorami
Pojechała do sanatorium. Mówi, co się działo wieczorami
Nasącz szmatkę i przetrzyj. Pleśń nienawidzi tego specyfiku
Nasącz szmatkę i przetrzyj. Pleśń nienawidzi tego specyfiku
Rak zaatakował trzy razy. Dawał przerzuty do kości. Tak się leczyła
Rak zaatakował trzy razy. Dawał przerzuty do kości. Tak się leczyła