Słodycz złagodzi agresję
Spożycie czegoś słodkiego w stresującej sytuacji łagodzi agresywne reakcje u osób szczególnie do nich predysponowanych - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Experimental Social Psychology".
23.07.2010 | aktual.: 24.07.2010 22:57
Spożycie czegoś słodkiego w stresującej sytuacji łagodzi agresywne reakcje u osób szczególnie do nich predysponowanych - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Experimental Social Psychology". Australijscy naukowcy z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii w Sydney oraz z Uniwersytetu Queensland w Brisbane doszli do takiego wniosku na podstawie badań przeprowadzonych wśród 80 studentów.
U badanych osób wstępnie oceniono naturalny poziom agresji.
W pierwszym eksperymencie, przed którym uczestnicy pościli 3 godziny, połowie z nich podano lemoniadę osłodzoną glukozą, a połowie ten sam napój z dodatkiem słodziku. Następnie, wszyscy byli prowokowani do agresji przez fikcyjnego uczestnika eksperymentu i mieli szansę zrewanżować się mu, aplikując nieprzyjemny dźwięk. Natężenie agresji sprawdzano, mierząc długość dźwięku i jego głośność. Okazało się, że napój z glukozą najskuteczniej łagodził reakcję agresywną u osób, u których w testach stwierdzono wysoki poziom agresji.
Drugie doświadczenie przeprowadzono na 170 studentach, z których jedna grupa otrzymała napój z glukozą, a druga napój ze słodzikiem. Następnie część badanych była prowokowana do agresji, a część nie. Naukowcy zaobserwowali, że u osób z naturalnie wysokim poziomem agresji glukoza łagodziła impulsywne zachowania w odpowiedzi na prowokację. Jednak podawanie jej mimo braku prowokacji nasilało agresję u osób z tej grupy.
Zdaniem badaczy, wyniki te oznaczają, że szybkie spożycie czegoś słodkiego, co podniesie poziom glukozy we krwi, może poprawiać zdolność kontrolowania działań i zachowań (tzw. kontrola wykonawcza), a w rezultacie łagodzić reakcje agresywne u osób najbardziej do nich predysponowanych. Jak przypominają, zaburzenia kontroli działań i zachowań leżą u podłoża agresji.