Gdzie wyrzucasz słoiki po przetworach? Nie popełnij powszechnego błędu
Segregacja słoików z przetworami nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać. Nie wystarczy wrzucić ich do kosza w całości – każdy element, od zawartości po zakrętkę, powinien trafić do innego pojemnika. Dzięki temu nie tylko dbamy o środowisko, ale też ułatwiamy proces recyklingu i możemy nawet ponownie wykorzystać szkło w domu.
Wielu osobom zdarza się wyrzucać słoiki z przetworami w całości, razem z zawartością i zakrętką. To duży błąd, bo każdy z tych elementów należy zutylizować w inny sposób. Przede wszystkim trzeba opróżnić słoik. Dżemy, marynaty, soki czy kompoty, które nie nadają się już do spożycia, powinny trafić do pojemnika na odpady BIO. Jest to brązowy kosz przeznaczony na resztki organiczne. Dzięki temu resztki żywności zostaną właściwie zagospodarowane i mogą zostać wykorzystane np. w produkcji kompostu.
Kiedy słoik jest już pusty, wrzucamy go do zielonego pojemnika na szkło. Przed wyrzuceniem nie trzeba go myć. Podczas procesu recyklingu szkło przechodzi dokładne czyszczenie i przygotowanie do ponownego użycia. Jeśli jednak zależy nam na higienie w domu albo chcemy uniknąć przykrego zapachu, możemy przepłukać słoik wodą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Osobną kategorię stanowią zakrętki. Większość z nich wykonana jest z aluminium. Należy wrzucać je do żółtego kosza przeznaczonego na metale i tworzywa sztuczne. To ważne, bo właściwe rozdzielenie odpadów ułatwia proces recyklingu i zwiększa jego efektywność. Nie musimy jednak wyrzucać pustych słoików. Po dokładnym umyciu i wyparzeniu mogą posłużyć jako pojemniki na nowe przetwory, przyprawy, produkty sypkie czy nawet jako elementy dekoracyjne w domu.
Prawidłowa segregacja odpadów to nie tylko obowiązek, ale też realna korzyść dla środowiska. Dzięki temu ograniczamy ilość śmieci trafiających na wysypiska, wspieramy proces recyklingu i dajemy drugie życie materiałom, które mogą być ponownie wykorzystane.