Cenny składnik diety odchudzającej
Pomimo, że makaron jest dość kaloryczny (158 kcal na sto gram ugotowanego produktu), stanowi on doskonały składnik diety odchudzającej. Po pierwsze, jego porcja dostarcza nam dużo energii, co pozwala pozostać aktywnym nawet w trakcie niskokalorycznej i restrykcyjnej diety. Dzięki niezbyt wysokiemu indeksowi glikemicznemu makaron jest potrawą, która nie pobudza produkcji dużych ilości insuliny. Zawarta w nim skrobia należy do węglowodanów złożonych, uwalnianych powoli w procesie trawienia, dzięki czemu energia ze spożytego posiłku dostarczana jest organizmowi stopniowo i przez dłuższy czas. Powoduje to uczucie sytości, trwające jeszcze przed kilka godzin po spożyciu porcji makaronu.
Badania pokazują także, że osoby jedzące regularnie makarony mają niższy poziom trójglicerydów we krwi. Makaron stanowi więc dobry składnik diety odchudzającej - powoduje uczucie sytości przy stosunkowo niedużym spożyciu kalorii. Pamiętać musimy jednak, żeby przygotowywać go bez zbytecznej ilości tłuszczów.