Źródło błonnika
Rozważania o składnikach odżywczych makaronu zacznijmy od tego, że nie wszystkie makarony są równie dobre. Najlepsze z punktu widzenia zdrowia są oczywiście te, które zostały wyprodukowane z mąki pełnoziarnistej. Charakteryzują się one zwykle ciemnym, brązowawym kolorem. Ciemne spaghetti zawiera duże ilości błonnika. Składnik ten, choć nie należy do substancji odżywczych, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Błonnik ulega trawieniu w bardzo niewielkiej części i jest praktycznie w całości wydalany przez organizm. Po co zatem nam ten składnik? Ponieważ bez niego proces trawienia jest zaburzony i przy niewystarczającej jego ilości możemy cierpieć na niestrawności i zaparcia. Dzięki niemu pobudzane są ruchy robaczkowe jelit, przesuwające pożywienie w przewodzie pokarmowym. Ponadto błonnik, będąc nierozpuszczalny w wodzie, sam chłonie płyn jak gąbka i transportuje go do jelit, które w ten sposób są lepiej nawodnione. Obecność wody w jelitach zapobiega ponadto zatwardzeniom i przyspiesza
wydalanie złogów pokarmowych.