Sprawdź, czy dobrze korzystasz z zamrażarki. Błędy mogą sporo kosztować

Znajduje się niemal w każdym domu. Zamrażarka to bardzo funkcjonalne urządzenie, które ułatwia wiele domowych zadań. Jednak niewłaściwie wykorzystywana, może generować wiele kosztów. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać.

Nie popełniaj tych błędówNie popełniaj tych błędów
Źródło zdjęć: © Getty Images | Catherine Lane

Ceny rosną, inflacja nie zwalnia, a my szukamy oszczędności wszędzie, gdzie to tylko możliwe. Zanim zacznie się szukać daleko, warto przeanalizować, gdzie uciekają pieniądze. Jak się okazuje, zamrażarka, która jest obecna prawie w każdym gospodarstwie domowym, może generować dodatkowe, ale zbędne koszty.

Sprawdź, czy dobrze korzystasz z zamrażarki

Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Głównym zadaniem zamrażarki jest długoterminowe przechowywanie żywności. Umieszczamy w niej gotowe produkty mrożone, jak i przygotowane przez nas, w celu późniejszego spożycia. Zamrażarka przychodzi z pomocą także wtedy, kiedy przygotujemy zbyt dużą ilość jedzenia. Nie chcąc wyrzucać pożywienia, wkładamy je do zamrażarki.

Niestety, czasami zdarza się, że zapominamy o produktach, które zamroziliśmy. A one, nie mogą przecież leżeć wiecznie w chłodziarce. Pamiętaj, żeby regularnie sprawdzać jej zawartość. Zbyt długo trzymaną żywność, będzie trzeba wyrzucić. Warto unikać takich sytuacji, żeby nie tracić pieniędzy.

Istotnym elementem jest także, a może przede wszystkim, odpowiednia temperatura w zamrażarce. Powinna wahać się od -18°C do -20°C. Jeżeli jest inna, urządzenie nie będzie działało prawidłowo. Mogą zacząć namnażać się bakterie i wytwarzać toksyny.

Żeby zamrażarka funkcjonowała prawidłowo, nie może być przeładowana. Jeżeli ledwo domykasz drzwiczki, to znak, że nie korzystasz z niej prawidłowo. Idealny załadunek to 70% objętości zamrażarki.

Jak korzystać z zamrażarki?

Bardzo istotne jest dobre rozmieszczenie pożywienia w zamrażarce. Jeżeli ułożysz produkty odpowiednio, będzie działa bardziej wydajnie. Na samej górze należy umieścić lód w kostkach, lody, sorbety. W drugiej szufladzie - warzywa. Trzecia idealnie sprawdzi się na ziemniaki i pieczywo, a ostatnia to miejsce na mięso i ryby.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Zagłosuj na #Wszechmocne 2022
Zagłosuj na #Wszechmocne 2022 © WP Kobieta

Jak długo można przechowywać produkty spożywcze?

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować