Sprawdź, czy dobrze korzystasz z zamrażarki. Błędy mogą sporo kosztować
Znajduje się niemal w każdym domu. Zamrażarka to bardzo funkcjonalne urządzenie, które ułatwia wiele domowych zadań. Jednak niewłaściwie wykorzystywana, może generować wiele kosztów. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać.
Ceny rosną, inflacja nie zwalnia, a my szukamy oszczędności wszędzie, gdzie to tylko możliwe. Zanim zacznie się szukać daleko, warto przeanalizować, gdzie uciekają pieniądze. Jak się okazuje, zamrażarka, która jest obecna prawie w każdym gospodarstwie domowym, może generować dodatkowe, ale zbędne koszty.
Sprawdź, czy dobrze korzystasz z zamrażarki
Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Głównym zadaniem zamrażarki jest długoterminowe przechowywanie żywności. Umieszczamy w niej gotowe produkty mrożone, jak i przygotowane przez nas, w celu późniejszego spożycia. Zamrażarka przychodzi z pomocą także wtedy, kiedy przygotujemy zbyt dużą ilość jedzenia. Nie chcąc wyrzucać pożywienia, wkładamy je do zamrażarki.
Niestety, czasami zdarza się, że zapominamy o produktach, które zamroziliśmy. A one, nie mogą przecież leżeć wiecznie w chłodziarce. Pamiętaj, żeby regularnie sprawdzać jej zawartość. Zbyt długo trzymaną żywność, będzie trzeba wyrzucić. Warto unikać takich sytuacji, żeby nie tracić pieniędzy.
Istotnym elementem jest także, a może przede wszystkim, odpowiednia temperatura w zamrażarce. Powinna wahać się od -18°C do -20°C. Jeżeli jest inna, urządzenie nie będzie działało prawidłowo. Mogą zacząć namnażać się bakterie i wytwarzać toksyny.
Żeby zamrażarka funkcjonowała prawidłowo, nie może być przeładowana. Jeżeli ledwo domykasz drzwiczki, to znak, że nie korzystasz z niej prawidłowo. Idealny załadunek to 70% objętości zamrażarki.
Jak korzystać z zamrażarki?
Bardzo istotne jest dobre rozmieszczenie pożywienia w zamrażarce. Jeżeli ułożysz produkty odpowiednio, będzie działa bardziej wydajnie. Na samej górze należy umieścić lód w kostkach, lody, sorbety. W drugiej szufladzie - warzywa. Trzecia idealnie sprawdzi się na ziemniaki i pieczywo, a ostatnia to miejsce na mięso i ryby.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!