Zapobiega anemii
Wołowinę cechuje największa spośród wszystkich mięs zawartość żelaza - najważniejszego składnika hemoglobiny, co czyni ją produktem wprost stworzonym dla kobiet. Składnik ten nie tylko zapobiega anemii, ale uczestniczy w syntezie DNA - pozwala zachować młodość organizmu. Jego niedobór może powodować problemy ze skórą, włosami, paznokciami i błonami śluzowymi. Podsumowując, to ono w znacznym stopniu decyduje o naszym wyglądzie.
Dlaczego żelazo jest szczególnie pożądane właśnie przez kobiecy organizm? Bo właśnie w przypadku pań najłatwiej o jego utratę. Kobiety tracą go sporo w czasie każdej miesiączki, a znaczne ryzyko jego niedoboru pojawia się w okresie ciąży i laktacji. I jeszcze jeden powód, dla którego to właśnie kobiety cierpią najczęściej na niedobór tego cennego elementu - są miłośniczkami wszelkiego rodzaju niskokalorycznych i ubogoskładnikowych diet. Co ważne, żelazo zawarte w mięsie jest znacznie lepiej przyswajalne niż to, którego dostarczamy organizmowi wraz z warzywami.