FitnessSteki dla pań - czyli dlaczego każda kobieta powinna jeść wołowinę

Steki dla pań - czyli dlaczego każda kobieta powinna jeść wołowinę

Steki dla pań -  czyli dlaczego każda kobieta powinna jeść wołowinę

Nie jest zbyt popularna wśród pań. Tymczasem, stanowi niezwykle cenne źródło składników odżywczych, których potrzeba - przede wszystkim kobiecie!

Nie jest zbyt popularna wśród pań. Tymczasem, stanowi niezwykle cenne źródło składników odżywczych, których potrzeba przede wszystkim kobiecie.

Białe mięso funkcjonuje w naszym społeczeństwie jako synonim zdrowego, podczas gdy czerwone - pojawia się najczęściej w kontekście produktów, z których należy zrezygnować. Jego nadmierne spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów. Tym samym wiele kobiet przekreśla czerwone mięso grubą czerwoną linią i eliminuje zupełnie ze swojego jadłospisu. Niestety, niesłusznie. Czerwone bowiem - czerwonemu nierówne. Wołowina - z uwagi na przynależność do tej kategorii, sporo traci na fałszywych stereotypach i gości na naszych stołach niezwykle rzadko.

Warto poznać jej właściwości prozdrowotne i wprowadzić do jadłospisu.

Agata Cygan - Kukla/(mtr), kobieta.wp.pl

1 / 4

Wspiera odchudzanie

Obraz
© 123RF.COM

Wołowina sprzyja utrzymaniu dobrej sylwetki. O ile rzecz jasna sama nie obrosła tłuszczykiem. Na szczęście, odpowiednia obróbka pozwala go wytopić całkiem sporo. Mięso wołowe jest uznawane za jedno z największych źródeł kreatyny - związku chemicznego, przypominającego budową strukturę białek, który można spotkać w suplementach diety wspomagających odchudzanie. Kreatyna łączy się z kwasem fosforowym, tworząc kwas kreatynofosforowy usprawniający i przyspieszający proces przemiany materii, a tym samym intensyfikuje spalanie tłuszczu. Wspomaga także produkcję energii z komórek organizmu, co poprawia jego wydolność i sprawność fizyczną.

Wołowina to także jedno z najcenniejszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który równie mocno wspiera redukcję nagromadzonej tkanki tłuszczowej, jednocześnie chroniąc mięśnie. Jest ponadto silnym przeciwutleniaczem - pomaga oczyścić krew z toksyn oraz wydalić z organizmu zalegające w nim, szkodliwe substancje. W mięsie wołowym znajdziemy dodatkowo obfite pokłady potasu, magnezu i cynku, które przyspieszają procesy przemiany materii oraz L-karnityny - substancji stosowanej pomocniczo w terapii otyłości. W utrzymaniu dobrej sylwetki wspiera organizm także obecna w wołowinie witamina B6 - skutecznie usprawnia metabolizm.

2 / 4

Zapobiega anemii

Obraz
© 123RF.COM

Wołowinę cechuje największa spośród wszystkich mięs zawartość żelaza - najważniejszego składnika hemoglobiny, co czyni ją produktem wprost stworzonym dla kobiet. Składnik ten nie tylko zapobiega anemii, ale uczestniczy w syntezie DNA - pozwala zachować młodość organizmu. Jego niedobór może powodować problemy ze skórą, włosami, paznokciami i błonami śluzowymi. Podsumowując, to ono w znacznym stopniu decyduje o naszym wyglądzie.

Dlaczego żelazo jest szczególnie pożądane właśnie przez kobiecy organizm? Bo właśnie w przypadku pań najłatwiej o jego utratę. Kobiety tracą go sporo w czasie każdej miesiączki, a znaczne ryzyko jego niedoboru pojawia się w okresie ciąży i laktacji. I jeszcze jeden powód, dla którego to właśnie kobiety cierpią najczęściej na niedobór tego cennego elementu - są miłośniczkami wszelkiego rodzaju niskokalorycznych i ubogoskładnikowych diet. Co ważne, żelazo zawarte w mięsie jest znacznie lepiej przyswajalne niż to, którego dostarczamy organizmowi wraz z warzywami.

3 / 4

Chroni układ nerwowy

Obraz
© 123RF.COM

Wołowina jest cennym źródłem witamin z grupy B, które działa ochronnie na komórki nerwowe, poprawiając odporność i funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym - wspomagając pamięć i ułatwiając koncentrację. Szczególnie skuteczny w tym działaniu okazuje się kwas foliowy, czyli witamina B9. To ona w głównej mierze odpowiada za nasz nastrój - bierze udział w tworzeniu istotnych dla naszego samopoczucia neuroprzekaźników: serotoniny i noradrenaliny. Pierwsza uspokaja i dba o dobry sen, druga z kolei pobudza i aktywizuje. Wspólnie zapewniają energię potrzebną do działania. Kolejny powód, by sięgnąć po wołowinę właśnie w "te dni", kiedy to brakuje nam nie tylko żelaza - często czujemy się smutne, rozkojarzone i niechętne do podejmowania jakiejkolwiek aktywności.

4 / 4

Graj w czerwone!

Obraz
© 123RF.COM

Dowodów na zdrowotne właściwości wołowiny więcej chyba szukać nie trzeba. Fakt, że odznacza się przy tym wyjątkowymi walorami smakowymi sprawia, że mięso to przedstawia się nam jako niezwykle wartościowa przekąska - idealnie wpasowana w zdrową, zbilansowaną dietę kobiet. Co więcej, jest niezwykle elastyczna - poddaje się z łatwością duszeniu, gotowaniu, smażeniu i grillowaniu. Doskonale komponuje się z warzywami, ryżem, ziemniakami, a nawet makaronem - zaspokoi najbardziej wymagające kobiece gusta. I jeszcze jedna zaleta, której przeoczyć nie sposób. Mięso wołowe jest doskonałym źródłem argininy - aminokwasu odpowiedzialnego za rozszerzanie naczyń krwionośnych, co czyni z niej doskonały afrodyzjak. Czy naprawdę potrzebujesz więcej powodów, by przywrócić ją do łask?

Agata Cygan - Kukla/(mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (70)