Świętuj Dzień Serka Wiejskiego – jednego z najpopularniejszych produktów śniadaniowych w Polsce
Serek Wiejski to produkt, który gości na stołach ponad połowy gospodarstw domowych w naszym kraju. Produkt pojawił się na rynku w 1992 roku dzięki OSM Piątnica, która nieustannie pozostaje jego największym producentem. Serek Wiejski z Piątnicy od 30 lat produkowany jest według niezmienionej, tradycyjnej receptury. Z uwagi na swoją popularność serek doczekał się także specjalnego miejsca w kalendarzu – 30 grudnia obchodzimy Dzień Serka Wiejskiego.
29.12.2022 | aktual.: 30.12.2022 13:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mimo że formuła serka typu cottage cheese była znana na świecie już od starożytności to dopiero w XV wieku trafił on do Stanów Zjednoczonych, a prawdziwy wzrost popularności odnotował w XIX wieku. Receptura produktu wynikała z wykorzystywania mleka oraz drobnych kawałków serka, które były efektami ubocznymi produkcji masła.
W Polsce historia Serka Wiejskiego rozpoczęła się w roku 1992, kiedy OSM Piątnica wprowadziła na nasz rynek ten innowacyjny produkt. Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Ogromna popularność produktu sprawiła, że w ofercie Piątnicy pojawiły się także inne warianty Serka Wiejskiego.
Serki Wiejskie z Piątnicy – dla każdego coś dobrego!
Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy swój doskonały smak zawdzięcza połączeniu sprężystych ziarenek twarożku ze słodką śmietanką. Wyróżnia go unikalna, sprawdzona i niezmienna od lat receptura oparta na prostym składzie i najwyższej jakości składnikach. To idealny produkt na naturalne i pyszne śniadanie!
Serek Wiejski wysokobiałkowy zawiera aż 28 g białka w opakowaniu, dzięki czemu stanowi idealną przekąskę dla osób aktywnych, uprawiających sport lub będących na wysokobiałkowej diecie.
Serek Wiejski ze szczypiorkiem charakteryzuje się znakomitym smakiem będącym połączeniem lekko ostrego, pachnącego szczypiorku z delikatnymi ziarnami twarożku. Wytwarzany jest w tradycyjny, unikalny sposób z najlepszego mleka od lokalnych dostawców. To doskonała, odżywcza przekąska z Piątnicy, no bo skąd!
Uwielbiany Serek Wiejski z Piątnicy dostępny jest także w wersji bez laktozy. Zachowuje on tradycyjny smak i najwyższą jakość składników, a przy tym jest naturalnie mleczny i bardzo pożywny. Po prostu pyszny!
Serek Wiejski Bio OSM Piątnica wytwarzany jest z mleka ekologicznego i jest bogaty w białko, witaminy i mikroelementy. To doskonały pomysł zarówno na szybką przekąskę, jak i dodatek do wielu dań.
Serek Wiejski lekki, tak jak pozostałe warianty tego produktu, powstaje z najlepszego lokalnego mleka. Zawiera tylko naturalne, proste składniki, ma mnóstwo białka, a przy tym mniejszą zawartość tłuszczu. Lżejszy, ale równie pyszny! W sam raz na lekkie śniadanie lub kolację fit.
Doskonały Serek Wiejski z Piątnicy dostępny jest także w dwudzielnym opakowaniu z dodatkiem pysznych owoców! Naturalnie smaczny, dzięki dodatkowi owoców staje się idealnym pomysłem na doskonałą przekąskę lub mały deser! Dostępny w wielu wersjach: z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.
Serek Wiejski z Piątnicy – dobry składnik wielu dań!
Serek Wiejski może być także składnikiem różnorodnych potraw. Z okazji Dnia Serka Wiejskiego prezentujemy przepis na lekką sałatkę, dzięki której odkryjecie Serek Wiejski na nowo! Po więcej inspirujących przepisów na dania z Serkiem Wiejskim zapraszamy na www.piatnica.com.pl
Lekka sałatka z Serkiem Wiejskim wysokobiałkowym
Składniki na dwie porcje:
- opakowanie Serka Wiejskiego wysokobiałkowego z Piątnicy - same ziarenka
- miks sałat z rukolą -180 g
- duży pomidor malinowy
- 1 cebula czerwona
- ⅓ ogórka zielonego świeżego
- łyżka oliwy lub łyżka oleju lnianego
- pół pęczka koperku
- 10 g pestek dyni
- szczypta soli, szczypta pieprzu.
Wykonanie:
Miks sałat wymieszaj z pokrojonymi warzywami: pomidorem, ogórkiem, cebulą czerwoną oraz posiekanym koperkiem. Oliwę połącz z solą, pieprzem i wymieszaj wszystko z sałatą. Odcedź ziarenka serka wysokobiałkowego i posyp nimi sałatkę. Na końcu dodaj pestki dyni. Sałatkę podawaj z pieczywem lub solo.
Smacznego!