Świętuj Dzień Serka Wiejskiego – jednego z najpopularniejszych produktów śniadaniowych w Polsce

Serek Wiejski to produkt, który gości na stołach ponad połowy gospodarstw domowych w naszym kraju. Produkt pojawił się na rynku w 1992 roku dzięki OSM Piątnica, która nieustannie pozostaje jego największym producentem. Serek Wiejski z Piątnicy od 30 lat produkowany jest według niezmienionej, tradycyjnej receptury. Z uwagi na swoją popularność serek doczekał się także specjalnego miejsca w kalendarzu – 30 grudnia obchodzimy Dzień Serka Wiejskiego.

 Zdj. https://pl.freepik.com/ Obraz autorstwa timolina
Zdj. https://pl.freepik.com/ Obraz autorstwa timolina
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Mimo że formuła serka typu cottage cheese była znana na świecie już od starożytności to dopiero w XV wieku trafił on do Stanów Zjednoczonych, a prawdziwy wzrost popularności odnotował w XIX wieku. Receptura produktu wynikała z wykorzystywania mleka oraz drobnych kawałków serka, które były efektami ubocznymi produkcji masła.

W Polsce historia Serka Wiejskiego rozpoczęła się w roku 1992, kiedy OSM Piątnica wprowadziła na nasz rynek ten innowacyjny produkt. Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Ogromna popularność produktu sprawiła, że w ofercie Piątnicy pojawiły się także inne warianty Serka Wiejskiego.

Serki Wiejskie z Piątnicy – dla każdego coś dobrego!

Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy swój doskonały smak zawdzięcza połączeniu sprężystych ziarenek twarożku ze słodką śmietanką. Wyróżnia go unikalna, sprawdzona i niezmienna od lat receptura oparta na prostym składzie i najwyższej jakości składnikach. To idealny produkt na naturalne i pyszne śniadanie!

Serek Wiejski wysokobiałkowy zawiera aż 28 g białka w opakowaniu, dzięki czemu stanowi idealną przekąskę dla osób aktywnych, uprawiających sport lub będących na wysokobiałkowej diecie.

Serek Wiejski ze szczypiorkiem charakteryzuje się znakomitym smakiem będącym połączeniem lekko ostrego, pachnącego szczypiorku z delikatnymi ziarnami twarożku. Wytwarzany jest w tradycyjny, unikalny sposób z najlepszego mleka od lokalnych dostawców. To doskonała, odżywcza przekąska z Piątnicy, no bo skąd!

Uwielbiany Serek Wiejski z Piątnicy dostępny jest także w wersji bez laktozy. Zachowuje on tradycyjny smak i najwyższą jakość składników, a przy tym jest naturalnie mleczny i bardzo pożywny. Po prostu pyszny!

Serek Wiejski Bio OSM Piątnica wytwarzany jest z mleka ekologicznego i jest bogaty w białko, witaminy i mikroelementy. To doskonały pomysł zarówno na szybką przekąskę, jak i dodatek do wielu dań.

Serek Wiejski lekki, tak jak pozostałe warianty tego produktu, powstaje z najlepszego lokalnego mleka. Zawiera tylko naturalne, proste składniki, ma mnóstwo białka, a przy tym mniejszą zawartość tłuszczu. Lżejszy, ale równie pyszny! W sam raz na lekkie śniadanie lub kolację fit.

Doskonały Serek Wiejski z Piątnicy dostępny jest także w dwudzielnym opakowaniu z dodatkiem pysznych owoców! Naturalnie smaczny, dzięki dodatkowi owoców staje się idealnym pomysłem na doskonałą przekąskę lub mały deser! Dostępny w wielu wersjach: z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.  

© materiały partnera

Serek Wiejski z Piątnicy – dobry składnik wielu dań!

Serek Wiejski może być także składnikiem różnorodnych potraw. Z okazji Dnia Serka Wiejskiego prezentujemy przepis na lekką sałatkę, dzięki której odkryjecie Serek Wiejski na nowo! Po więcej inspirujących przepisów na dania z Serkiem Wiejskim zapraszamy na www.piatnica.com.pl

Lekka sałatka z Serkiem Wiejskim wysokobiałkowym

Składniki na dwie porcje:

  • opakowanie Serka Wiejskiego wysokobiałkowego z Piątnicy - same ziarenka
  • miks sałat z rukolą -180 g
  • duży pomidor malinowy
  • 1 cebula czerwona
  • ⅓ ogórka zielonego świeżego
  • łyżka oliwy lub łyżka oleju lnianego
  • pół pęczka koperku
  • 10 g pestek dyni
  • szczypta soli, szczypta pieprzu.

Wykonanie:

Miks sałat wymieszaj z pokrojonymi warzywami: pomidorem, ogórkiem, cebulą czerwoną oraz posiekanym koperkiem. Oliwę połącz z solą, pieprzem i wymieszaj wszystko z sałatą. Odcedź ziarenka serka wysokobiałkowego i posyp nimi sałatkę. Na końcu dodaj pestki dyni. Sałatkę podawaj z pieczywem lub solo.

Smacznego!

Źródło artykułu:Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie