Szczelny, trwały i bez zapachu tworzywa. Wybieramy dobry bidon
Nawadnianie organizmu to podstawa przy każdej aktywności fizycznej. Wodę możemy pić z butelki lub z praktycznego bidonu, który łatwo zamontujemy na rowerze lub włożymy do kieszonki plecaka. Oto kilka wskazówek, które pomogą wybrać odpowiedni.
22.10.2018 | aktual.: 22.10.2018 15:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wygoda, jakość i uniwersalność – taki powinien być bidon
Wyprofilowanie bidonu, czyli charakterystyczne przewężenie pośrodku jego wysokości, sprawia, że pojemnik lepiej leży w dłoni i wpasowuje się w koszyczek roweru bez potrzeby przystawania w trasie. Zwykłe butelki też miewają taki kształt, ale śliski plastik, z którego zostały wykonane, nie zapewnia im odpowiedniego "chwytu". Niektóre bidony wyposażono też w gumowe części, które dodatkowo zapobiegają wyśliźnięciu się pojemnika z dłoni. Przed zakupem weź bidon do ręki, sprawdź, czy nie jest w stosunku do niej za duży i czy łatwo otworzysz korek za pomocą kciuka.
Poza wodą, w bidonie często przygotowujemy np. odżywkę, koktajl ze składnikami istotnymi dla naszej aktywności fizycznej lub diety, różnego rodzaju soki, gęstsze płyny, a nawet zupy. Aby móc swobodnie przelać do bidonu gęstszą od wody substancję, warto wybrać model z odkręcaną pokrywą i odpowiednio szerokim ustnikiem.
Bidon czy butelka?
Niezależnie od tego, jaką dyscyplinę uprawiasz i jak intensywnie trenujesz, butelkę z wodą miej zawsze pod ręką. Bidony są zdecydowanie trwalsze w porównaniu do zwykłych, plastikowych butelek, które nawet wykorzystane kilka razy starczą na 3 do 5 treningów. Korzystanie z bidonu zamiast butelkowanej wody ma też aspekt ekologiczny. Wystarczy oszacować, ile butelek wody wypijamy miesięcznie czy tygodniowo na swoich treningach lub np. nosząc wodę na spacery, aby docenić uniwersalny pojemnik wielokrotnego użytku.
Woda o smaku... wody
Nieodpowiedni bidon nadaje wlanej do niego wodzie smak plastiku lub gumy. Staje się to wyczuwalne zwłaszcza wtedy, kiedy bidon przez kilka minut znajduje się na słońcu. Nowoczesne bidony są wykonane z tworzywa, które nie zmienia smaku płynu, który do nich wlewamy, i są trwałe. Poza tworzywem na uwagę zasługują też bidony z trwałego szkła i metalu. Choć cięższe i droższe, cechuje je wysoka trwałość.