Szemrana kuchnia włoska prosto z Sycylii
Sycylijskie specjały nie tylko dla mafii
Sycylia to jeden z chętniej odwiedzanych regionów Włoch. Kusi pięknymi krajobrazami, zabytkami i charakterystyczną kuchnią. Ma też swoje ciemne strony - te związane z działalnością mafii. Nie są to legendarne już metody rodem z Corleone i "Ojca Chrzestnego", ale mimo to znacznie wpływają na tamtejszą społeczność i nierzadko stanowią realne zagrożenie. Południe Włoch rządzi się swoimi prawami również w kuchni. Sycylijskie gospodynie, podobnie jak inne włoskie mammy, oczywiście dbają o podniebienia i brzuchy swoich najbliższych. Jednak wśród specjałów wyróżniają się desery, przystawki i dania główne charakterystyczne właśnie dla tego miejsca. Oto kilka apetycznych przykładów, których warto spróbować w prawdziwej, sycylijskiej restauracji - co ciekawe, większość z nich nosi nazwy nawiązujące do Ala Capone i jego współpracowników.
Sycylia to jeden z chętniej odwiedzanych regionów Włoch. Kusi pięknymi krajobrazami, zabytkami i charakterystyczną kuchnią. Ma też swoje ciemne strony - te związane z działalnością mafii. Nie są to legendarne już metody rodem z Corleone i "Ojca Chrzestnego", ale mimo to znacznie wpływają na tamtejszą społeczność i nierzadko stanowią realne zagrożenie. Południe Włoch rządzi się swoimi prawami również w kuchni. Sycylijskie gospodynie, podobnie jak inne włoskie mammy, oczywiście dbają o podniebienia i brzuchy swoich najbliższych. Jednak wśród specjałów wyróżniają się desery, przystawki i dania główne charakterystyczne właśnie dla tego miejsca. Oto kilka apetycznych przykładów, których warto spróbować w prawdziwej, sycylijskiej restauracji - co ciekawe, większość z nich nosi nazwy nawiązujące do Ala Capone i jego
współpracowników.