Tofu - przepisy na dania. Co to jest tofu? Ser tofu to dobra nazwa?
Jeszcze kilka lat temu powszechnie nie znaliśmy tofu. Przepisy na wykorzystanie w kuchni tego wysokobiałkowego zastępnika mięsa mogą zaskoczyć. Oto ciekawe dania z tofu: tofucznica oraz tofurnik. Oswój ser tofu – przepisy dla każdego.
20.08.2018 | aktual.: 16.04.2019 13:27
Tofu w naturalnej, nieprzyprawionej czy niezamarynowanej wersji nie zachęci do siebie nikogo. Warto się nieco przyłożyć podczas jego przygotowywania, bo uniwersalne tofu zawiera pełnowartościowe białko i mnóstwo witamin oraz składników mineralnych, a cholesterolu wcale. Ma również mało kalorii. Tofu dobrze pochłania smak innych składników, będzie więc świetnym uzupełnieniem dań słodkich i słonych.
Tofucznica - jajecznica w nowej wersji
Tofucznica to nic innego, jak wegańska wersja jajecznicy. Po mleku jajka są drugim najczęstszym alergenem pokarmowym na świecie, co dotyczy przede wszystkim dzieci. Warto więc przemyśleć wprowadzenie zdrowych zamienników jajek do diety malucha. Tofucznica sprawdzi się tutaj doskonale, zwłaszcza w połączeniu z hawajską czarną solą i płatkami drożdżowymi, jeżeli je mamy.
Aby przyrządzić tofucznicę, potrzeba nam (na 2 porcje):
- 1 kostki tofu naturalnego,
- pół posiekanej cebuli,
- odrobinę wody w szklance,
- pół łyżeczki czarnej soli,
- kilku łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- zieleniny do dekoracji (posiekany koperek, szczypiorek, natka),
- odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Tofucznicę robimy jak jajecznicę, a nawet szybciej.
- Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę.
- Wkruszamy tofu (warto wcześniej odlać płyn z opakowania otaczającego kostkę) i podsmażamy.
- Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i smażymy kilka minut.
- Podajemy tofucznicę posypaną ziołami z razowym pieczywem.
Danie można podkręcać podsmażonymi liśćmi jarmużu albo pieczarkami.
Tofurnik - sernik czy nie?
Tofurniki święcą triumfy od kilku lat w różnych wersjach. Zrobimy najprostszy:
- 4 kostki tofu naturalnego,
- sok wyciśnięty z 2 cytryn,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- garść suszonych daktyli bez pestek namoczonych na kwadrans we wrzątku i odciśniętych,
- 1 laska wanilii (potrzebujemy tylko ziarenek),
- odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia formy.
Tofu należy porządnie zakwasić w misce sokiem z cytryny po jego rozkruszeniu, a rozmiękczone daktyle zmiksować na mus. Kolejno:
- Łączymy tofu z pozostałymi składnikami w misce i miksujemy.
- Do średniej wielkości tortownicy wkładamy papier do pieczenia po nasmarowaniu jej obficie olejem kokosowym (albo innym tłuszczem roślinnym).
- Przelewamy masę i wkładamy tortownicę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (bez termoobiegu) na maksymalnie godzinę.
- Kwadrans wcześniej możemy sprawdzić, czy tofurnik nie jest już zbyt ciemny.
Tą podstawową wersję wegańskiego ciasta warto dodatkowo uzupełnić masą, żeby nie używać gotowej polewy, pełnej sztucznych składników. Wystarczy zmiksować 2 dojrzałe awokado z dobrym kakao w proszku (ok. 4 łyżeczki) na gładką masę i gotowe! Najsmaczniejszy tofurnik będzie wystudzony i schłodzony w lodówce, posypany owocami sezonowymi.