Topinambur - dla zdrowia i urody kobiet
Jadalna bulwa topinambura to wspaniałe uzupełnienie diety. Wspomaga odporność, jest niezastąpiona dla wszystkich dbających o urodę. Pielęgnuje i odbudowuje jędrność skóry, nadając blask i moc włosom oraz paznokciom.
15.09.2016 | aktual.: 27.10.2016 00:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Topinambur, zwany także słonecznikiem bulwiastym, pochodzi z Ameryki Północnej. Jadalną częścią są bulwy, podobne do ziemniaków. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Uprawiany jest w Polsce już od 1730 roku, a najbardziej popularny był przed wojną na Śląsku. Tu znany jest jako: bulwa, bulba, gdula, świński chleb albo świński orzech. Francuzi nazywają go ziemną gruszką, a Anglicy jerozolimskim karczochem, ze względu na jego smak.
Wzmacnia odporność
Topinambur zawiera inulinę - jeden z najcenniejszych prebiotyków odżywiających florę bakteryjną jelit, przyczyniając się tym samym do budowania naszej odporności. Inulina zalecana jest w diecie diabetyków. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny.
Poprawia przemianę materii i utrzymuje właściwą mikroflorę jelit. Jest polecany jako element diety w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. Mają dwa razy wyższą zawartość witaminy C i B1 niż ziemniaki. Są bogate w potas, wymiernie wpływając na wyrównanie gospodarki elektrolitowej, obniżając ciśnienie oraz wspierając pamięć i koncentrację.
Bogate źródło krzemionki
Zawiera ogromne ilości koloidalnej krzemionki, co czyni z topinambura przyjaciela kobiet. Krzem został nazwany pierwiastkiem młodości.
Raj dla smakosza
Bulwy nadają się do pieczenia, gotowania i smażenia, a ich smak po ugotowaniu porównywalny jest do słodkich ziemniaków.
Jedzone są zwykle po przegotowaniu, gotowaniu na parze lub upieczeniu. Ze względu na to, że najwięcej witamin znajduje się tuż przy powierzchni bulw, nie zaleca się ich obierania. Wymagają dokładnego umycia. Zaleca się dodanie octu do wody, w której gotowane są topinambury.
W aptekach można kupić suplementy diety na bazie topinamburu, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Zalecane są w profilaktyce cukrzycy, chorób serca i naczyń, nowotworów i chorób nerek. Wzmacniają także układ odpornościowy i pomagają w stanach przewlekłego zmęczenia.
Zobacz także: Naturalne spalacze tłuszczu