Trik ogrodnika. Zrób zaraz po kupieniu choinki

Gdy zahartujemy choinkę, będzie lepiej się trzymać
Gdy zahartujemy choinkę, będzie lepiej się trzymać
Źródło zdjęć: © Getty Images | Betsie van der Meer

14.12.2022 14:51, aktual.: 14.12.2022 17:42

Choinka to jedna z największych ozdób naszych domów w okresie świątecznym. Niestety ścięte drzewka dość szybko tracą swój urok. Dlatego warto znać zasady, które pomogą choince zachować dobrą kondycję nieco dłużej.

Ubranie choinki to jedna z bożonarodzeniowych tradycji. W zimowym okresie kolorowe drzewko jest pięknym akcentem, który umila przetrwanie chłodnych i ciemnych dni. Specjaliści zauważają, że aby drzewko przetrwało, bardzo ważne jest jego zahartowanie - niezależnie od tego, czy stawiamy na choinkę ciętą czy w donicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zahartować choinkę? Oto najlepszy sposób

Z portali ogrodniczych dowiemy się, że minimalny czas hartowania iglaka to trzy lub cztery doby w przypadku żywej sadzonki i kilka godzin w przypadku ciętej. Sam proces polega na tym, że stopniowo umieszczamy drzewko w miejscach o różnej, delikatnie wzrastającej temperaturze. Jeżeli roślina od razu znajdzie się w ciepłym pomieszczeniu, szybko zmarnieje. Później powinniśmy postawić drzewko w pokoju, gdzie temperatura nie przekracza 18-19 stopni na plusie. Jeżeli chcemy umieścić ją w cieplejszym miejscu, czas hartowania się wydłuża.

Po tym procesie choinka powinna stanąć w miejscu z dala od źródeł ciepła. Dobrze też, jeśli w wybranym miejscu jest światło słoneczne. Później pilnujmy właściwego podlewania - pień powinien znajdować się pod lustrem wody w pojemniku. Warto jest spryskiwać igiełki wodą

Choinka w domu - jak przedłużyć jej żywotność?

Jest jeszcze jeden sposób na to, by choinka zahartowała się przed znalezieniem się w naszym domu. Ta metoda działa w przypadku ciętych egzemplarzy. W tym celu umieszczamy pień choinki w misce z ciepłą wodą na około 25 minut.

Oprócz hartowania warto również w stojaku choinki ciętej umieścić...miedziane monety. Miedź hamuje rozwój grzybów oraz bakterii, co również wpłynie na to, że dłużej nacieszymy się drzewkiem.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (8)
Zobacz także