Ugotuj mi tato. Czyli przepisy na Dzień Dziecka
Dzień dziecka. Dzisiejszym 30 i 40 latkom może kojarzyć się z tym rodzajem święta, w którym byli zabierani przez rodziców na Tego Pysznego Hamburgera do Tej Fajnej Restauracji, gdzie była też Cola. Teraz, kiedy sami jesteśmy rodzicami wiele się zmieniło, ale nie to, że dzieci wciąż kochają fast food. My natomiast wiemy, że nasze dzieci powinny się trzymać od niego z daleka i że najlepsze jest jedzenie domowe. Tomasz i Joanna Jakubiak w książce „Ugotuj mi tato” (Wydawnictwo Edipresse) przedstawiają przepisy, m.in na zdrowy fast food.
Hamburger? Bardzo proszę, ale ten z najlepszego mięsa i najzdrowszych dodatków. Nuggetsy? Nie ma problemu, ale takie z ekologicznego kurczaka i z panierką, która nie zatyka żył. A może hot dog? Wiesz, że z przygotowanymi w domu składnikami, smakuje zupełnie inaczej niż ten ze stacji benzynowej? Tak, każdą z tych potraw da się zrobić w taki sposób, żeby była zdrowsza, ale wciąż tak samo smaczna.
Nie chodzi o to, aby dziecku czegoś zakazywać – dobrze wiemy, że przynosi to zazwyczaj odwrotny skutek do zamie¬rzonego. Możemy jednak pokazać mu, że jest alternatywa, a Ty potrafisz przyrządzić jego ulubione potrawy. Wspólne przygotowania do takiej kolacji mogą się okazać naprawdę dobrą zabawą i niezłym wstępem do wieczornych planów. Tak naprawdę każde z tych dań możesz po prostu postawić przed Wami i wspólnie jedząc, oglądać film czy grać w planszówki. Tego typu potrawy powinny być zarezerwowane na takie właśnie wieczory. Wyjątkowe wieczory, kiedy macie czas tylko dla siebie. Jeśli postarasz się o taki klimat, zawsze już każde z tych dań będzie się kojarzyć Twojemu dziecku z najfajniejszymi chwilami, które spędził ze swoim tatą.
Lojalnie jednak uprzedzamy – te dania potrafią uzależnić!
Wszystkie przepisy pochodzą z książki „Ugotuj mi tato” Tomasza i Joanny Jakubiak:
Kurobuger
Bez cukru
Porcja dla 2–3 osób
SKŁADNIKI
200 gramów mielonego udka z kurczaka
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżka oleju
1 łyżka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła orzechowego (patrz: Śniadanie, przepis na Orzechową wariację)
1 łyżeczka masła orzechowego do smażenia
ulubiona bułka Twojego dziecka (najlepiej pełnoziarnista)
kilka liści sałaty masłowej
4 plastry pomidora
1 kiszony ogórek
WYKONANIE
Wrzuć do miski mięso i dodaj resztę składników: wodę, olej, paprykę, sól, pieprz, skórkę z cytryny, szczypiorek, masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj.
Uformuj 4 kulki, turlaj je w rękach, aż przybiorą kształt kotleta na hamburgera.
Grilluj na patelni grillowej z każdej strony po 4 minuty. Pod koniec smażenia dodaj masło orzechowe na wierzch. Przed podaniem rozkrój jednego kotleta, aby mieć pewność, że mięso jest gotowe.
Bułkę przekrój, połóż na dolnej części sałatę, na niej mięso, plastry pomidora, ogórka oraz sos. Przykryj górną bułką.
Kiedy już mięso będzie gotowe i przygotujesz resztę składników, pozwól dziecku, aby samo ułożyło wszystko na bułce. Możesz też zaangażować je do dosypywania Ci składników do miski, kiedy będziesz przyrządzał mięso.
*Domowe nuggetsy *
Bez mleka
Porcja dla 2–3 osób
SKŁADNIKI
4 sztuki polędwiczki z kurczaka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
1 jajko
3 łyżki płatków kukurydzianych
olej kokosowy do smażenia
sól do smaku
WYKONANIE
Kurczaka posól, posyp papryką wędzoną, obtocz w mące i jajku, następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Możesz go pokroić na mniejsze kawałki – w zależności od upodobań Twojego dziecka. W rondelku rozgrzej olej na wysokość mniej więcej 5 centymetrów (chodzi o to, aby zakrył nuggetsy). Wrzuć do rondelka na próbę jeden płatek kukurydziany – jeśli skwierczy, to znaczy, że tłuszcz jest gotowy. Smaż kurczaka, aż zrobi się brązowy. Łyżką cedzakową wyjmij go z oleju i połóż na ręczniku papierowym. Rozkrój jednego i sprawdź, czy zrobił się w środku miękki. Jeśli nie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wsadź je do środka jeszcze na około 5 minut.
Pozwól dziecku obtoczyć kawałki kurczaka w jajku i panierce. Uważaj, żeby nie zbliżyło się do garnka z olejem.
*Hot dog *
Porcja dla 2 osób
SKŁADNIKI
2 bułki do hot doga
2 parówki – o minimalnej zawartości 80% mięsa
2 plastry sera mimolette
2 plastry cebuli
2 plastry pomidora
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
2 łyżki kwaśnej pekinki
1 łyżka domowego keczupu (patrz: Fast food, przepis na Sosy)
WYKONANIE
Parówki ugotuj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Na blaszce połóż przekrojone bułki, na nich ułóż ser i wsadź do piekarnika na 3–4 minuty (aż ser się rozpuści). Wyjmij i połóż na serze kwaśną pekinkę, parówkę i warzywa. Dodaj domowy keczup i opcjonalnie majonez.
Dziecko może włożyć parówkę do bułki i położyć na niej resztę składników. W ten sposób będzie miało frajdę z pomocy i samo zadecyduje, ile chce mieć składników w swoim hot dogu.
Domowy keczup
SKŁADNIKI
3 kg pomidorów
1/2 kg papryki czerwonej
1/2 kg cebuli
4 ząbki czosnku
4 łyżki miodu, najlepiej wrzosowego lub lipowego
garść świeżej bazylii
3 łyżki octu winnego
garść malin (w sezonie)
3 łyżeczki soli
WYKONANIE
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pokrój dowolnie i wrzuć do garnka. Duś około 40 minut na małym ogniu. Dodaj cebulę, czosnek oraz paprykę, tylko wcześniej wydrąż z niej gniazda nasienne. Duś kolejne 15 minut. Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na purée i duś przez 30 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oglądaj swoje ulubione programy za darmo na komputerze, telefonie i telewizorze! Sprawdź WP Pilot!
src="https://d.wpimg.pl/1701516867--772738584/baner_26k.jpg"/>