Nigdy nie jedz takich ziemniaków. Możesz się zatruć
Ziemniaki są jednym z najczęściej spożywanych warzyw w Polsce. Niekiedy mogą stać się jednak źródłem problemów zdrowotnych. Które ziemniaki należy omijać szerokim łukiem, żeby uniknąć zatrucia? Mało kto o tym wie.
24.09.2024 | aktual.: 24.09.2024 19:01
Ziemniaki pojawiają się praktycznie na każdym polskim stole. Są dodawane nie tylko do zup i sałatek, ale często stanowią także podstawę drugich dań. Nie wszystkie są jednak odpowiednie do zjedzenia. Podpowiadamy, których ziemniaków nie należy spożywać.
Jakich ziemniaków nie jeść?
Najważniejszą zasadą dotyczącą spożywania ziemniaków jest ta, aby unikać tych, które mają na sobie zielone plamy. Zielonkawe zabarwienie na skórce ziemniaka jest wynikiem ekspozycji na światło słoneczne i oznacza obecność trującej solaniny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Solanina to toksyczny związek chemiczny, który może prowadzić do zatrucia, objawiającego się mdłościami, wymiotami, biegunką, a w skrajnych przypadkach nawet halucynacjami czy śpiączką.
- Kiedy ziemniaki są zielone to znaczy, że wytworzyła się solanina. Nie powinno się spożywać zielonych ziemniaków. Nawet jeśli pozbędziemy się zielonego, to solanina pozostanie - tłumaczy prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie w rozmowie z portalem Medycyna Praktyczna.
Trwa głosowanie w plebiscycie #Wszechmocne. Kliknij w baner poniżej, by oddać głos na swoją Wszechmocną!
Zobacz także
Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?
A jak jest w przypadku kiełkujących ziemniaków? Jak wiadomo, takie ziemniaki są często wynikiem zbyt długiego przechowywania. Dla niektórych osób jest to jednak sygnał, że nie są już odpowiednie do spożycia, podczas gdy inni nadal je konsumują, po uprzednim usunięciu kiełków. Która z tych grup ma rację?
- Można jeść takie ziemniaki, ale bez kiełków. Kiełków należy się pozbyć, ponieważ zawierają solaninę. Jednak ziemniaki porośnięte kiełkami często mają już zmieniony smak i strukturę, co może nie być apetyczne - wyjaśniła prof. Danuta Kołożyn-Krajewska w tym samym wywiadzie.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.