GotowaniePrzepisyW co wyposażyć domowy barek sylwestrowy?

W co wyposażyć domowy barek sylwestrowy?

W co wyposażyć domowy barek sylwestrowy?
Źródło zdjęć: © Red Maschine

28.12.2007 17:30, aktual.: 27.06.2010 14:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lada chwila rozpoczną się sylwestrowe i karnawałowe domowe bankiety. Dzięki odpowiednim akcesoriom barmańskim możemy we własnych czterech ścianach urządzić bar, serwujący najbardziej wystrzałowe drinki, których nie powstydziłby się niejeden lokal na mieście. Zatem szampańskiej zabawy!

Sylwester i następujący po nim karnawał to doskonała okazja do amatorskich popisów barmańskich. Nie musisz kończyć profesjonalnego kursu, wystarczy bowiem odrobina fantazji, kilka butelek ulubionych trunków i podstawowe akcesoria barmańskie.

Niezawodny przepis na dobry sylwestrowy drink to kilka kropli ulubionego alkoholu, fantazja barmana i wystrzałowa nazwa, która tak jak "Sex on the beach", " Krwawa Marry" czy "Wściekły pies" obiecują doskonała zabawę i doznania smakowe. Barman podczas domowego Sylwestra czy imprezy karnawałowej powinien bowiem oprócz przygotowania smakowitych napojów, przede wszystkim dobrze się bawić i zapewniać wyśmienitą rozrywkę gościom. Czego zatem nie może zabraknąć w domowym barku sylwestrowym?

Szkło to podstawa

Znając alkoholowe menu, barman powinien zadbać przede wszystkim o szkło, w którym będą serwowane alkohole. Zatem w takim domowym barku koniecznie powinna znaleźć się wystarczająca liczba szampanówek, które należy właściwie napełniać – wysokie szampanki wypełnia się do dwóch trzecich pojemności, zaś płaskie do połowy. Oprócz tego odpowiednie kieliszki do białego i czerwonego wina, pamiętając, że to pierwsze wlewamy do dwóch trzecich wysokości kieliszka, zaś drugie do połowy.

Jeśli w naszym barze będziemy podawać również piwo, goście powinni je otrzymać w standardowym pokalu lub kuflu – najlepiej nieco schłodzonym. Podczas eleganckich przyjęć domowych źle widziane jest picie piwa bezpośrednio z puszek czy butelek!

Decydując się na podanie gościom whisky lub brandy, również musimy wyposażyć nasz bar w odpowiednie szklaneczki: do whisky – typu old fashion – niskie z grubym dnem, w których podajemy wszystkie napoje "on the rocks", czyli serwowane z kostkami lodu oraz do brandy tzw. koniakówki, czyli pękaty kieliszek zwężający się ku górze. Do koniakówki wlewa się maksymalnie jedną piątą objętości.

Podczas sylwestrowego wieczoru będą zapewne królować koktajle, które należy podawać w specjalnych kieliszkach koktajlowych. Mają one kształt rozszerzającego się ku górze stożka o różnych pojemnościach od 70 do 120 ml. Drinki podawane w tego typu kieliszkach przybiera się owocami. Przy napełnianiu szkła koktajlem musi być zachowane min. 2 cm. od górnej krawędzi, aby można było umieścić dekorację drinka. W domowym barze nie może również zabraknąć szklanek typu tumbler oraz highball, w których podaje się tzw. long drinki oraz soki czy napoje gazowane. Na koniec wreszcie kieliszki do wódki, tzw. popularne "setki" czy "shootery", z których można nie tylko pić alkohol, ale i używać ich do odmierzania alkoholu dodawanego do koktajli i drinków. Podając w kieliszku wódkę do picia, należy napełnić kieliszek do czterech piątych objętości.

Wstrząśnięte, nie mieszane

Podczas imprez sylwestrowych i karnawałowych zwykle największym powodzeniem cieszą się drinki i koktajle, które powstają poprzez zmieszanie przez barmana ulubionych trunków. I tak na przykład tzw. short drink przyrządza się bez napojów, które mogłyby go rozcieńczyć – a zatem alkoholu jest znacznie więcej niż dodatków. Do niektórych drinków dodaje się żółtko, do innych cytrynę lub cukier. Z kolei long drink to napój o objętości do 140 ml, podawany w wysokiej szklance ze słomką. Mocny alkohol, którego w składzie drinka nie powinno być więcej niż połowa, łączony jest z wodą sodową, sokiem, napojami gazowanymi, piwem lub winem. I wreszcie tak lubiany szczególnie przez panie koktajl, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza "ogon koguta". Jest to mieszanina napojów alkoholowych (np. wódki, likiery) z dodatkiem cukru, owoców lub esencji aromatycznych, często podawany z lodem.

Polecamy przepisy:









Inne przepisy... Do przygotowania tego typu mieszanek wybuchowych potrzebne będą barmanowi odpowiednie akcesoria. Przede wszystkim przyda się shaker, w którym miesza się i oziębia napoje, które zawierają składniki trudne do wymieszania, takie jak żółtko, syrop, sok czy śmietana. W sklepach można kupić dwa podstawowe rodzaje shakerów: trzyczęściowy – składający się z pojemnika, nakładki z wbudowanym sitkiem i pokrywki. Sitko zatrzymuje lód i pestki z owoców podczas przelewania napoju. Wadą tego typu shakera jest powolne przelewanie napoju i kłopotliwe mycie sitka. Dwuczęściowy shaker bostoński składa się z 2 dopasowanych do siebie pojemników, z których jeden wykonany jest ze stali nierdzewnej, a drugi – zazwyczaj ze szkła kryształowego i może służyć również jako szklanica barmańska. Szklanica taka jest używana do przygotowania napojów, które wystarczy zamieszać. Do mieszania drinków używa się również samych łyżek lub mieszadełek barowych.

Wśród przydatnych akcesoriów w domowym barze powinien znaleźć się również młynek do lodu, który duże kostki kruszy na lodowy miał. Jeśli jednak nie mamy młynka, możemy go zastąpić... ściereczką i młotkiem. Kostki lodu zawijamy szczelnie w czystą ściereczkę i kładziemy na twardej powierzchni, po czym w takie "zawiniątko" uderzamy młotkiem i gotowe! Jeśli jednak zdecydujemy się podać lód w całości, to wkładamy go do specjalnego kubełka, którego ścianki utrzymują niską temperaturę. Do takiego wiaderka dołączamy specjalne szczypce, którymi można nałożyć lodowe kostki do szklanki. Lód w kostkach przygotowujemy w woreczkach lub foremkach, w których można po wlaniu wody (najlepiej mineralnej wody niegazowanej lub schłodzonej przegotowanej) uzyskać zamiast tradycyjnych bryłek zabawne kształty, np.: gwiazdki, serduszka, strzałki, a nawet lodowe paluszki.

Wina, wina dajcie

Decydując się na podanie na naszym karnawałowym przyjęciu wykwintnego wina, powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiednie do tego akcesoria i przyrządy. Podstawowym z nich jest oczywiście korkociąg, które jak się okazuje zostały wymyślone i po raz pierwszy użyty już w XVIII wieku. Dobry korkociąg oprócz skręconego szpikulca i uchwytu powinien mieć dodatkowe zapadki i śruby albo dodatkowe dźwignie pozwalające na wygodniejsze wyciągnięcie korka.

Oprócz korkociągu w elementarnym zestawie do wina powinny znaleźć się również termometr do wina, zatyczka do butelki, kołnierz, lejek oraz pompka. Ową zatyczkę wkładamy do szyjki butelki po usunięciu z niej korka. Zatyczki takie często wykonane są z korka lub metalu i mają uniwersalne stożkowe kształty, dzięki czemu pasują do każdej butelki. Kołnierz w postaci metalowej obręczy z aksamitnym wykończeniem nakładamy na szyjkę butelki – pozwala to uniknąć ściekania wina po butelce. Minilejki, które wkładamy do szyjki butelki, ułatwiają rozlewanie wina do kieliszków. Z kolei specjalne pompki usuwają powietrze z butelki, uniemożliwiając jego kontakt z winem.

Barmańskie bibeloty

Efektownym uwieńczeniem drinków i koktajli serwowanych w domowym barze są różnego rodzaju dekoracje. Kolorowe słomki, parasolki, mieszadełka – wszystko to dodaje fantazji sylwestrowym napojom alkoholowym i uatrakcyjnia nie tylko ich walory smakowe, ale i wizualne. Do dekoracji używa się tylko takich elementów, które smakowo i optycznie harmonizują z danym napojem, najważniejsze jest jednak, aby unikać przesady. Czasami wystarczy tylko plasterek pomarańczy zawieszony na ściance szklanki, gałązka mięty, wisienka koktajlowa lub otoczka z cukru na krawędzi kieliszka. Do udekorowania napojów mieszanych używa się zarówno owoców – czereśni, winogron, cytryny, ananasa, jak i warzyw, takich jak: małe cebulki, zielone oliwki z pestką, maleńkie pomidorki lub seler naciowy. Efektownym dodatkiem do sylwestrowych drinków mogą być również listki ziół: bazylii, melisy czy mięty.

Lada chwila rozpoczną się sylwestrowe i karnawałowe domowe bankiety. Dzięki odpowiednim akcesoriom barmańskim możemy we własnych czterech ścianach urządzić bar, serwujący najbardziej wystrzałowe drinki, których nie powstydziłby się niejeden lokal na mieście. Zatem szampańskiej zabawy!

Polecamy przepisy:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)