GotowaniePrzepisyW świecie egzotycznych aromatów

W świecie egzotycznych aromatów

Mimo, że przyprawy nie mają żadnej wartości odżywczej, są nieodłącznym składnikiem każdej kuchni. Nadają one potrawom atrakcyjny aromat i smak, pobudzają układ trawienny działają konserwująco a nawet leczniczo.

W świecie egzotycznych aromatów
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Mimo, że przyprawy nie mają żadnej wartości odżywczej, są nieodłącznym składnikiem każdej kuchni. Nadają one potrawom atrakcyjny aromat i smak, pobudzają układ trawienny działają konserwująco a nawet leczniczo.

Cenne jak złoto

W Indiach, Chinach i Egipcie przyprawy znane są już od kilku tysięcy lat. Używano ich do różnych celów, także leczniczych, przypisywano im magiczną moc. Składano je bogom w ofierze. Były bardzo cennym towarem. Przyprawami płacono podatki i odszkodowania, wchodziły w skład darów, a nawet stały się przyczyną wypraw wojennych.

Dziś, kiedy stały się powszechnie dostępne, nie odgrywają już takiej roli, jak w starożytności i średniowieczu. Jednak nadal są powszechnie stosowane we wszystkich kuchniach świata. Są stosowane w różnych gałęziach przemysłu spożywczego.

Zdrowe przyprawy

Przyprawy pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy i układ krążenia. Natomiast obecne w nich olejki lotne przedłużają okres przydatności artykułów żywnościowych oraz hamują rozmnażanie się szkodliwych bakterii w jelitach. Kosztowna używka

Najdroższą przyprawą świata jest szafran. Już starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie używano go jako przyprawy, barwnika i leku. Szafran służy do nadawania smaku, zapachu i barwy sosom, zupom i potrawom z ryżu, owocom morza, zupom i ciastom. Zawiera gorycz-pikrokrocynę, (dlatego nie należy dodawać go do potraw zbyt dużo) szafranowe olejki lotne (do 2%) oraz żółty barwnik-krocynę.

Kolejna przyprawa to pochodzący z z Azji Południowo-Wschodniej (Indie, Sri Lanka) kardamon. Jego nasiona mają kamforowy zapach i dosyć ostry smak. Zawierają olejek lotny, tłuszcz, skrobię i cukier. Przyprawia się nim potrawy słodkie takie jak: marcepany, pierniki, desery owocowe, kompoty, musy jabłkowe, sałatki z owoców, szarlotki. Poprawia smak zup (grochowa, rosół, owocowa), sosów, naleśników i słodkich ciast smażonych, potraw z mięs i ryb. Roślina ta także pozytywnie działa na ludzkie zdrowie: poprawia trawienie białka i pobudza apetyt, leczy zapalenia jamy ustnej, wzmacnia organizm, usuwa bóle przy dolegliwościach reumatycznych.

Wiele zastosowań

Kolejna przyprawa o wielu zastosowaniach to anyż gwiazdkowaty. W kuchni europejskiej poprawia się nim smak kompotów i powideł. Natomiast w kuchni Dalekiego Wschodu używa go się do potraw z drobiu i wieprzowiny. Ponadto stosuje go się do produkcji likierów, perfum, jest dodatkiem do lekarstw, herbatek ziołowych i syropów. Pozytywny wpływ na zdrowie ma także pochodząca z Ameryki Południowej chilli. Przyśpiesza przemianę materii. Zawiera kapsycynę, która zapobiega chorobom serca i powstawaniu raka. Ponadto przyprawa ta jest źródłem witamin (C, z grupy B, beta-karoten) a także pektyny. Suszoną chilli stosuje się do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej.

Jest dobrą przyprawą do wędlin, sałatek, sosów do ryb. Przyprawia się nim pieczone mięso (mięso przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania), cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, owoce morza, zupy, pieczone ziemniaki, warzywa, a nawet sery. Oregano jest znane jako przyprawa kuchni włoskiej, to nieodłączny dodatek do pizzy, zapiekanek, spaghetti. Stosuje się je również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Jest stosowane jako lek przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, przeciwzapalny. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, przy wzdęciach.

Kolejna popularna roślina przyprawowa to bazylia. Świeże liście tej rośliny dodaje się do sałaty, pomidorów, grochu, ogórków, grzybów. Natomiast suszoną bazylią przyprawia się – mięso, ryby,ocet, duszone warzywa, pizzę. Podobnie jak kardamon, chili i oregano ma dobry wpływ na układ trawienny.

Nadmiar niewskazany

Przyprawy mają pozytywny wpływ na nasze zdrowe powinny być używane z umiarem, ponieważ w nadmiarze mogą zepsuć smak potraw. Jakkolwiek trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek danie bez ich dodatku.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)