Wlej pod krzaki. Będą ciężkie od słodkich pomidorów
Chcesz uprawiać pomidory, które smakują jak te z babcinego ogródka? Sklepowe warzywa często nie dorównują ideałowi. Na szczęście istnieje prosty sposób, by pomidory z twoich grządek były wyjątkowo smaczne.
Nie ma nic lepszego niż smak pomidorów zerwanych prosto z krzewu – tych, które pachną słońcem i są pełne smaku, jak te z babcinego ogrodu. Każdy, kto choć raz spróbował własnoręcznie wyhodowanego pomidora, wie, że smakuje on znacznie lepiej sklepowe odpowiedniki.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z uprawą i marzysz o idealnych owocach, mamy dla ciebie prosty, a jednocześnie niezwykle skuteczny sposób na to, aby warzywa były idealnie słodkie i soczyste. Kluczem do sukcesu jest prosty, domowy nawóz. Dowiedz się, jak sprawić, by twoje pomidory były najlepsze na działce – a może i w całej okolicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś
Pomidory potrzebują więcej niż tylko wody i słońca
Chociaż może się wydawać, że wystarczy posadzić pomidory w na odpowiedniej glebie i w słonecznym miejscu oraz pamiętać o ich podlewaniu, to w rzeczywistości uprawa wymaga nieco więcej uwagi. Pomidory są kapryśnymi roślinami – potrzebują one ciepła i sporo światła, ale też odpowiedniej pielęgnacji.
Przede wszystkim warto zadbać o właściwe miejsce do ich wzrostu. Idealnie sprawdzi się stanowisko, które będzie osłonięte od wiatru, za to z dostępem do słońca przez większość dnia - przynajmniej sześć godzin dziennie. Gleba do ich uprawy musi być żyzna i dobrze przepuszczalna. Zanim posadzisz pomidory, podłoże warto wzbogacić kompostem albo dobrze przekompostowanym obornikiem.
Pomidory nie lubią zbyt ciasnego umieszczenia na grządce. Gęste krzewy sprzyjają chorobom warzyw, więc dobrze jest systematycznie usuwać dolne liście, by zapewnić roślinie lepszą wentylację. Im zdrowsza roślina, tym smaczniejsze zbierzesz z niej warzywa.
Domowy nawóz do pomidorów – prosty sposób na lepszy smak
Ogrodnicy znają wiele prostych trików na to, jak poprawić smak pomidorów. Znane jest podlewanie ich wodą z cukrem, podsypywanie sodą oczyszczoną czy popiołem drzewnym. Świetnym sposobem za grosze, zwłaszcza dla początkujących działkowiczów, jest stosowanie nawozu ze skórek bananów.
Te owocowe obierki są bogate w potas - odżywczy pierwiastek, który odpowiada za ich słodycz i intensywny smak. Przygotowana z nich odżywka pobudzi pomidory do zdrowego wzrostu. Jak ją przygotować?
Skórki z dwóch dojrzałych bananów pokrój na drobne kawałki i zalej litrem ciepłej wody. Mieszankę odstaw w ciemne miejsce na około dwie doby (przynajmniej 40 godzin). Po tym czasie wyciągnij pozostałości ze skórek, a pozostały płyn rozcieńcz w proporcji 1:1. Tak przygotowanym roztworem podlewaj pomidory co dwa-trzy tygodnie. Szybko zauważysz, że owoce będą o wiele słodsze i bardziej soczyste.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!