ycipk-41xd4u

Wyjątkowe śniadanie, czyli przedwojenne jajka a la princesse

Jajka a la princesse to śniadanie na bazie jaj, ale w dość nietypowej odsłonie. Przepis pochodzi, jak już tytuł podpowiada, sprzed wojny i polecany był ówcześnie na wykwintne, proszone śniadania. Danie to sprawdzi się też na kolację. Najlepiej jeść je w wolny dzień, aby w pełni docenić jego walory smakowe i estetyczne. Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kuchenny kredens: jajka a la princesse
Kuchenny kredens: jajka a la princesse (www.kuchennykredens.pl)
ycipk-41xd4u

Składniki:

    *
  2 jajka
    *
ycipk-41xd4u
  2 bułki pszenne
    *
  [natka pietruszki](http://kuchnia.wp.pl/natka-pietruszki-wykorzystanie-w-kuchni-wlasciwosci-6054905305277057a){:external}

Sos pieczarkowy:

    *
ycipk-41xd4u
  6-8 pieczarek
    *
  1/2 cebuli
    *
ycipk-41xd4u
  kilka łyżek słodkiej śmietanki
    *
  ok. 1/2 szklanki wody (lub jeśli akurat mamy - rosołu)
    *
ycipk-41xd4u
  1-2 łyżki masła
    *
  łyżka mąki
    *
ycipk-41xd4u
  sól, [pieprz](http://kuchnia.wp.pl/pieprz-bialy-6054905367569025a){:external} do smaku

Wykonanie:
Bułkę okroić na kształt kwadratu i wydrążyć częściowo w środku tak, by można było utrzymać stabilnie jajko. Posmarować odrobiną masła i podpiec lekko w piekarniku. W tym czasie nastawić wodę w rondelku na jajka i zacząć przygotowanie sosu. Pieczarki umyć i poszatkować drobno z cebulą. W rondelku poddusić z 1-2 łyżkami masła. Gdy zmiękną, a cebula się zeszkli, dodać łyżkę mąki. Wymieszać uważając, by nie dopuścić do zrumienienia mąki. Od tego momentu dolewać stopniowo wodę (lub jeśli dysponujemy - rosół) i ciągle mieszając, poczekać do zgęstnienia. Gdy gotowy zaciągnąć kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i doprawić solą i pieprzem do smaku. Jajka włożyć do gotującej się wody na 3,5-4 minuty, po czym przelać natychmiast zimną wodą i delikatnie obrać ze skorupki. Jeśli jaj obieramy więcej, te gotowe lepiej wstawić do ciepłej wody, by nie wystygły. Włożyć każde jajko w środek grzanki, oblać sosem pieczarkowym i posypać hojnie natką pietruszki.
Zobacz także: chrupiące krokiety z ziemniaków

Domowy niezbędnik:

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-41xd4u

ycipk-41xd4u
ycipk-41xd4u