Trwa ładowanie...
d29acxh

Wyjątkowe śniadanie, czyli przedwojenne jajka a la princesse

Jajka a la princesse to śniadanie na bazie jaj, ale w dość nietypowej odsłonie. Przepis pochodzi, jak już tytuł podpowiada, sprzed wojny i polecany był ówcześnie na wykwintne, proszone śniadania. Danie to sprawdzi się też na kolację. Najlepiej jeść je w wolny dzień, aby w pełni docenić jego walory smakowe i estetyczne. Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kuchenny kredens: jajka a la princesse
Kuchenny kredens: jajka a la princesse (www.kuchennykredens.pl)
d29acxh

Składniki:

    *

2 jajka

    *
d29acxh

2 bułki pszenne

    *

natka pietruszki

Sos pieczarkowy:

    *
d29acxh

6-8 pieczarek

    *

1/2 cebuli

    *
d29acxh

kilka łyżek słodkiej śmietanki

    *

ok. 1/2 szklanki wody (lub jeśli akurat mamy - rosołu)

    *
d29acxh

1-2 łyżki masła

    *

łyżka mąki

    *
d29acxh

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Bułkę okroić na kształt kwadratu i wydrążyć częściowo w środku tak, by można było utrzymać stabilnie jajko. Posmarować odrobiną masła i podpiec lekko w piekarniku. W tym czasie nastawić wodę w rondelku na jajka i zacząć przygotowanie sosu. Pieczarki umyć i poszatkować drobno z cebulą. W rondelku poddusić z 1-2 łyżkami masła. Gdy zmiękną, a cebula się zeszkli, dodać łyżkę mąki. Wymieszać uważając, by nie dopuścić do zrumienienia mąki. Od tego momentu dolewać stopniowo wodę (lub jeśli dysponujemy - rosół) i ciągle mieszając, poczekać do zgęstnienia. Gdy gotowy zaciągnąć kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i doprawić solą i pieprzem do smaku. Jajka włożyć do gotującej się wody na 3,5-4 minuty, po czym przelać natychmiast zimną wodą i delikatnie obrać ze skorupki. Jeśli jaj obieramy więcej, te gotowe lepiej wstawić do ciepłej wody, by nie wystygły. Włożyć każde jajko w środek grzanki, oblać sosem pieczarkowym i posypać hojnie natką pietruszki.
Zobacz także: chrupiące krokiety z ziemniaków

Domowy niezbędnik:

d29acxh

Podziel się opinią

Share
d29acxh
d29acxh